miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Sanglerke - Årets fugl 2005

Sanglerke - Årets fugl 2005

Sanglerka er en av de mest karakteristiske artene vi finner i kulturlandskapet. I løpet av de siste tiåra har man registrert en faretruende bestandsreduksjon i flere av våre naboland. Hvordan er situasjonen i Norge? Bli med på å registrere sanglerkene du finner gjennom hele året. Kanskje vi sammen kan lage et bedre bilde av de norske fuglene!

Sanglerke © Gunnar Gundersen
Sanglerka jubler ikke bare høyt i sky, men kan også sitte mens den sprer sin vakre sang. Foto © Gunnar Gundersen.

Sanglerka i tilbakegang
I Norsk Fugleatlas (1994) er sanglerkas bestandstørrelse anslått til å ligge på et sted mellom 100 000 og en halv million hekkende par, med en negativ utvikling i perioden fra 1970 til 1990. Anslaget baserer seg på svenske studier av tetthet. Med andre ord vet man svært lite om sanglerkas situasjon i Norge. Svenskene og danskene har bedre oversikt. Der har man funnet at i løpet av den siste tredveårsperioden så har bestanden blitt redusert med hele 50%. I Storbritannia er situasjonen mer dramatisk. Foreningen RSPB anslår at tilbakegangen er på opptil 75% i forhold til tall for 20 år siden.

Årsaker
Det er trolig flere årsaker til den store bestandsreduksjonen i våre naboland. I mange land på kontinentet, kanskje særlig Frankrike, utsettes fuglene for mye ulovlig jakt og fangst. Dette spiller nok en rolle, men trolig er det effektiviseringen og nye metoder i jordbruket som har vært mest utslagsgivende. I Storbritannia har man gjort forsøk i de seinere åra med å sette igjen upløyde flekker i aktivt jordbrukslandskap. Dette har gjort at hekkebestandene lokalt har økt med opptil 50%!

Registrer dine observasjoner
Jo større oppslutning, jo bedre oversikt får vi. Gjennom dine registreringer får vi kanskje mulighet til å revurdere det usikre norske bestandsestimatet, finne ut om de negative trendene er like omfattende i Norge som i andre land, om reduksjonen gjelder for hele landet, og ikke minst legge grunnlag for videre overvåking av sanglerka. Etter du har registrert deg som ny deltaker, prøv å fylle ut flest mulige punkter på skjemaet.


Forslag til andre aktiviteter i nettverket