miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Stekt sopp - soppens bygning

Stekt sopp - soppens bygning

For elevene

Rolle og ansvarsområde
Sett ring om din rolle:
1-er = Leder
2-er = Utstyrssjef
3-er = Sekretær
4-er = Ryddesjef

Stekt sopp for 4 personer

Steking av sopp er den vanligste måten å tilberede sopp på. Stekta sopp kan serveres som egen rett, på ristet loff, i ostesmørbrød eller som pizzafyll. Den passer godt som tilbehør til middagsretter av kjøtt eller fisk.

Dette trenger du
500 gram sopp (all sopp passer)
1 løk (etter smak)
2 dl fløte eller rømme
2 ss hvetemel
Krydder: salt, pepper, eventuelt oregano
2 - 4 ss margarin og litt olje

Slik gjør du

  • Først smøres et tynt lag fett i bunnen av pannen for at maten ikke skal sette seg fast.
  • Skjær 500 gram sopp i I cm store teminger og legg soppen i den smurte pannen.
  • Sett platen på middels varme og la soppen safte seg ut, det vil si avgi kraft. Damp inn kraften.
  • Ha så 2 ss margarin i pannen (tilsett litt mer margarin hvis det blir for tørt) og stek soppen over middels varme 10 - 15 minutter.
  • Vil du ha løk, skjær den i små biter, stek den i egen panne og ha den stekte løken i pannen med sopp.
  • Dryss 2 ss hvetemel over den stekte soppen og rør gradvis inn 2 dl fløte eller rømme. Tilsett litt ekstra fløte hvis retten blir for tørr.
  • Smak til med salt, pepper og eventuelt oregano og ha soppretten i ildfast fat. Sett fatet på svak varme i stekeovnen og la den godgjøre seg under gjennomgangen av teori.

Teori
Lære navn på en eller flere av våre 6 spiselige sopparter i feltheftet og litt om hva sopp er og hvor de vokser. Etter teorien tar 1-er og 2-er soppretten ut av ovnen og setter den på bordet sammen med ristet loff og finner fram det som skal drikkes til. 3-er og 4-er rydder mens maten settes på bordet.

Måltid
Når bordet står ferdig, gir læreren klarsignal slik at alle setter seg samtidig. Læreren peker ut en elev som ønsker velkommen til bords, så måltidet kan starte. Stekt sopp serveres på ristet loff.

Rydding
Læreren har satt opp en plan for rydding etter måltidet. Gjør ryddejobben etter det nummeret du har i gruppa. Ryddesjefen, 4-er på gruppa, leder ryddingen og sørger for at alle gjør jobben sin. Ryddesjefen sørger for at ledige elever hjelper de som ikke er ferdige.

Evaluering