miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > NIVA tester pH-måleutstyr

NIVA tester pH-måleutstyr

Skal dere ut i bekker, elver og innsjøer og måle surhetsgraden (pH-verdien) i vannet, som en del av skolens vannprosjekt, så ta dere tid til å lese denne artikkelen.

I sommer testet NIVA's laboratorium en del av det utstyret skolene vanligvis bruker til pH-målinger i Vannprogrammet (tidligere Vanda og Bekkis). Testen ble utført ved å sammenligne pH-verdiene i noen vannprøver med forskjellig pH målt med forskjellig måleutstyr. NIVA's kalibrerte pH-meter ble antatt å gi tilnærmet sann verdi. Denne ble sammenlignet med den pH man fikk ved å måle samme prøven med en pH-komparator (LaMotte wide range pH 5.0-8.5) og med pH-strips av forskjellig type.

Resultatene viste at komparatoren ga relativt god overensstemmelse med pH-meteret, mens pH-stripsene ga for lave verdier (se figur). De tre typene strips som ble testet (alle fra Merck) viste stort sett samme pH-verdi uansett pH-verdi i vannprøven. Stripsene for pH-området 4-7 (0.3 pH-enheter pr. intervall) og pH-området 5-10 (0.5 pH-enheter pr. intervall) viste en pH-verdi på ca. 5.0 for alle prøver. Dette var prøver som varierte i pH fra 4.7 - 8.5. Stripsene ga tilnærmet riktig verdi i de sureste prøvene, men viste like lav pH i prøver som var betydelig mindre sure. Avviket fra den "sanne" verdien var altså størst for vannprøver som hadde tilnærmet nøytral pH. Stripsene for pH-området 6.5-10 (0.3 pH-enheter pr. intervall) viste en pH-verdi på 6.5 i alle de fire prøvene som var innenfor dette pH-området. Særlig for prøven med høyest pH (8.5) var avviket stort (2 hele pH-enheter).

På grunnlag av denne testen vil NIVA derfor advare skoler mot bruk av pH-strips. Bruk av slikt utstyr kan gi sterkt misvisende resultater, og elevene kan få inntrykk av at vannet er ganske surt selv om det kanskje ikke er det. En pH-verdi på 5.0 er så surt at fisk og mange bunndyrarter ikke kan leve i vannet, mens en pH-verdi på 6.0-8.5 er fint for alle levende dyr. Det er derfor viktig å kunne skille mellom vann med pH på 5.0 og 6.0. Dette ser altså ikke ut til å være mulig med pH-strips.

Den pH-komparatoren som ble testet ga god overensstemmelse med den "sanne" verdien for de aller fleste prøvene. NIVA vil derfor anbefale skolene å anskaffe en slik komparator. Den koster ca. 700 kr., er vedlikeholdsfri og enkel i bruk. Den brukes ved å fylle et lite plastrør med vannprøven, tilsette 10-12 dråper av en indikator, sette på kork, blande og lese av fargen i plastrøret mot en fargeskala som varierer fra rødt til grønt. Indikatoren holder til over hundre prøver og kan kjøpes som refill (pris: ca. 100 kr.). Den komparatoren NIVA testet selges av KPT-Naturfag, men tilsvarende komparatorer kan sikkert skaffes fra alle de store læremiddelfirmaene.

Når det gjelder bruk av pH-metre, så krever dette skikkelig kalibrering av elektroden mot bufferløsninger med kjent pH-verdi. Slik kalibrering må gjøres før hver tur ut til bekken/elva eller innsjøen. Det er også viktig å hindre at elektroden tørker ut (gummihetten må settes på etter bruk), og at man etterfyller med mettet kaliumklorid-løsning i elektroden. Slurver man med vedlikehold av pH-elektroden, eller lar være å kalibrere, blir pH-verdiene helt gale. Det finnes dessuten både gode og dårlige elektroder og pH-metre å få kjøpt, og som regel er de gode elektrodene og pH-metrene ganske kostbare. For de fleste grunnskoler og kanskje også videregående skoler kan derfor en pH-komparator være en bedre investering enn et pH-meter.

 

Anne Lyche Solheim