miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Biologisk mangfold > Registrer flaggermus > Veiledning

Registrer flaggermus

Veiledning

Valg for denne aktiviteten:

 Hovedside  Les veiledning  Legg inn data  Vis resultater

 Bakgrunnsstoff  Læreplanmål

Formål

  • Få kjennskap til flaggermusenes levesett og leveområder
  • Registrere funn av flaggermus utendørs og i bygninger
  • Legge til rette for flaggermus ved å sette opp flaggermuskasser
  • Bidra til kartlegging av biologisk mangfold i kommunen

Aktuelle samarbeidspartnere

Miljøvernleder i kommunen, Norsk informasjonssenter for flaggermus (NIFF)

Utstyr

Kraftig lommelykt / stavlykt, gummihansker. Materialer til bygging av flaggermuskasser.

Flaggermus - en truet art

Tretten flaggermusarter er påvist her i landet. Nordisk flaggermus (kalles også nordflaggermus) er den vanligste og finnes nord til Tana. De øvrige artene finnes stort sett bare i Sør-Norge. Alle flaggermusarter er totalfredet i Norge, og flere av dem står på "rødlista" over truede og sårbare arter. Registrering av flaggermus for å få oversikt over bestanden, og tiltak for å bedre leveforholdene deres, er viktig for å ta vare på flaggermusene.

Gjennomføring

Gå på oppdagelsestur etter flaggermus

Siden flaggermus er nattaktive dyr, er det sjelden vi ser dem, og oppdagelsesturer må derfor skje utenom skoletid. Foreta en rundspørring i nærmiljøet om noen har sett flaggermus eller kjenner til steder hvor de kan finnes. Parker, hager og områder med frodig lauvskog i nærheten av vann er gode lokaliteter. Lettest er det å oppdage flaggermus i silhuett mot himmelen rundt sankthans eller under gatelys tidlig på høsten. I flagrende, rykkete bevegelser jakter de på insekter. Om høsten kan man bruke en kraftig stavlykt og rette lysstrålen opp mellom trekronene eller ut over et vann, og se om det kommer flaggermus inn i lyskjegla. Det finnes også elektroniske flaggermusdetektorer som kan ta opp de høyfrekvente ekkosignalene som flaggermusene sender ut når de er i lufta.

Fra midten av september og utover høsten kan man i en rekke byer på Østlandet oppleve gråskimlet flaggermus i kurtiserende høstspill. Flaggermushannene flyr oftest mellom høye bygninger og gir fra seg en metallisk tikkelyd som kan høres uten bruk av flaggermusdetektor. Lyden kan være svært intens. Observasjoner er gjort i Halden, Fredrikstad, Moss, Asker, Drammen, Holmestrand, Porsgrunn, Skien og Kristiansand. I Oslo ble det høsten 1998 registrert 28 spillende hanner mellom høyblokkene på Romsås.

Det er lurt å ha med en notisbok hvor dere noterer alle observasjoner av flaggermus. Opplysningene kan deretter skrives inn i registreringsskjemaet. Få med hvor og når observasjonen er gjort. Gi en kort beskrivelse av området (for eksempel: park med høye lauvtrær, over dam med frodig sumpvegetasjon) og værforholdene. Bruker dere en flaggermusdetektor, noterer dere hvilken frekvens dere hører flaggermus på. Fyll ut registreringsskjemaet så godt som mulig og send det inn til nettverkets database.

Registrer flaggermus i bygninger

Undersøk om dere finner flaggermus eller spor etter flaggermus på loftet i et utvalg av bygninger. Klassen bestemmer selv hvor mange bygninger de vil undersøke. Elevene kan for eksempel undersøke loftet i huset der de bor, eller dere kan velge ut en eller flere offentlige eller privateide bygninger hvor dere tror det kan være flaggermus. Spør huseierne om tillatelse til å undersøke loftene for flaggermusspor. Noter gateadresse og hustype for alle bygninger som dere undersøker. Fyll ut registreringsskjemaet så godt som mulig og send det inn til nettverkets database.

! Visste du at...

flaggermuskolonier kan finnes på loftet av bolighus, kirker og andre bygninger, særlig oppunder taket, rundt pipa eller i rommene mellom ytter- og innervegg? Den største kolonien av nordisk flaggermus som er funnet i Norge, var på 126 dyr og ble funnet i et privathus. I Vestfold er det funnet 800-1000 dvergflaggermus i en bygning.

Undersøkelsen bør helst gjennomføres i juni/juli, når hunnene har samlet seg i ynglekolonier, men den kan også gjøres i august/september før kolonien forlates. I denne perioden er det visse muligheter for å se eller høre levende flaggermus. Spesielt på varme soldager kan de komme fram fra gjemmestedene sine. Undersøkelsen må gjøres på dagtid. Ikke skru på lyset på loftet, da gjemmer dyra seg enda bedre. Dersom dere bare skal se etter spor, kan dere gjøre undersøkelsen når som helst i løpet av året.

Undersøk loftet med en kraftig lommelykt langs golvet ved veggene og oppunder taket. Se godt etter i alle kroker, spesielt ved bærebjelkene og rundt skorsteinen. Er det flaggermus på loftet, kan dere kanskje være så heldige at dere ser noen av dyra eller hører at de krabber i veggene. Prøv å banke i veggen og se om dere får respons.

Undersøk om dere finner spor i form av ekskrementer, lukt eller døde dyr på loftet. Flaggermus etterlater seg små, tørre, avlange ekskrementer som ligner på muselort. Dere merker forskjellen dersom dere gnir dem mellom fingrene. Bruk gummihansker. Gammel muselort er hard, mens flaggermuslorten er porøs og smuldrer opp. Ferske ekskrementer er svarte med små glinsende korn av insektrester. Eldre ekskrementer skifter farge fra svart til brunt og videre til hvitt. Noter i registreringsskjemaet dersom dere finner ekskrementer, og angi mengden: om det er lite, dvs. spredte enkeltfunn, om det er mye, eller om det er så rikelig at det ligger i hauger. I tillegg til fysiske spor i form av ekskrementer kan dere også kjenne igjen en flaggermuskoloni på lukta, som minner om ammoniakk.

Ta kontakt med NIFF dersom dere finner døde flaggermus på noen av loftene dere undersøker. Ta vare på dyret ved å legge det i en plastpose og fryse det ned.

Dersom dere finner en flaggermuskoloni i en bygning som dere følger over tid, er det fint om dere fører inn i registreringsskjemaet når dyra kommer om våren, og når de siste forlater kolonien om høsten. I tillegg kan dere forsøke å telle hvor mange som holder til i kolonien. En slik telling må gjøres på kveldstid, og det beste tidspunktet er en sein junikveld. Stå på sørsida av bygningen i minst en time fra solnedgang og tell dyra etter hvert som de flyr ut fra gjemmestedet sitt. NB! Blikket må være festet mot huset hele tida, slik at du ikke lar deg lure av en annen forbipasserende flaggermus.

I registreringsskjemaet er det også en rubrikk for å skrive hvilken art som har tilhold i bygningen. Flaggermus er vanskelig å artsbestemme, og hvis dere ikke er sikre, lar dere være å fylle ut dette punktet. Nordisk flaggermus og brun langøreflaggermus er de artene som oftest benytter loft, men det kan også være noen av de andre artene. Ta kontakt med NIFF, slik at de kan besøke kolonien og finne ut hvilken art det er.

Her er enkelte kjennetegn for noen flaggermusarter:

  • Nordisk flaggermus (nordflaggermus) er den vanligste arten her i landet og har svartbrun pels med karakteristiske gylne hårspisser på ryggsiden.
  • Gråskimlet flaggermus (skimmelflaggermus) kan minne om nordflaggermus, men har mer sølvhvite hårspisser på ryggen.
  • Langøreflaggermus har - som navnet sier - mye lengre ører enn de andre artene. Fargen varierer noe.
  • Dvergflaggermusa er den minste arten og har en karamellbrun farge på ryggen.
  • Skjeggflaggermus, brandtflaggermus og vannflaggermus har mørkebrun ryggpels med lys underside. Man må ha spesialkunnskap for å skille disse artene.

Kilder: Trond Vidar Vedum (red.): Norsk naturhåndbok. Cappelen 1993 og Flaggermus som hobby, NIFF

Bygg flaggermuskasser

Om vinteren går flaggermusene i dvale. Gamle gruveganger og naturlige grotter er ypperlige steder. Noen kan også overvintre i gamle uthus eller på kalde loft. I sommerhalvåret brukes både bygninger og hule trær som dagleieplass. Siden gamle, hule trær er mangelvare, kan flaggermuskasser være en alternativ sommerbolig.

Kassene lages av uhøvla bord som er ca. 2 cm tykke og 25 cm brede. Kassene skal verken beises, males eller lakkes. Åpningen skal ikke være mer enn 2 cm bred. Kassa bør henges opp 3-10 m over bakken, uten greiner som dekker for kassene. Heng gjerne opp to eller tre kasser i samme tre, slik at flaggermusa kan skifte holk dersom den blir forstyrret eller temperaturen blir ugunstig. Heng opp kassene på en måte som ikke skader treet.

For å undersøke om kassa er bebodd, kan dere sjekke om det ligger flaggermuslort på den smale hylla (kontrollbrettet) under inngangen. Erfaringene med å henge opp flaggermuskasser er svært forskjellige. Mange kasser er blitt stående tomme, men i Rogaland Arboret blir nesten alle kassene tatt i bruk.

Tips og idéer

Har dere funnet en flaggermuskoloni i en bygning, vil et årlig besøk være nok for å avgjøre om dyra fortsatt bruker stedet. Et sikkert tegn er om dere finner nye ekskrementer. Legg et hvitt laken et sted på golvet hvor det er mye ekskrementer. Alle nye ekskrementer vil dermed falle oppå lakenet.

Flaggermus i kirketårnet

Under mottoet "Et lite hull for menigheten, men et gjennombrudd for det biologiske mangfoldet" ble det for noen år siden boret hull i kirketårnet i Heli kirke i Spydeberg. Hensikten var å gjøre det mulig for flaggermus å komme seg ut og inn av tårnet. Kirker er ypperlige tilholdssteder for flaggermus, og ved restaurering bør man sørge for at flaggermusene fortsatt sikres tilgang. Leif Gjerde i NIFF har undersøkt vel 150 kirker på Østlandet, og han kan fortelle at de fleste kirkene og kapellene enten har flaggermus eller har hatt det tidligere.


Skjema

Dette skjemaet kan du ta utskrift av og bruke når du jobber med aktiviteten.Når du er klar til å legge informasjonen inn i databasen, går du til registrer data.

Flaggermus i bygninger Fyll ut ett skjema for hver bygning som er undersøkt.

Type bygning som er undersøkt (sett ett kryss)
  enebolig, villa   kirkeloft
  rekkehus, flermannsbolig   kirketårn
  blokk, leiegård   låve
  skole   stabbur
  institusjon   uthus
  næringsbygg   annet (spesifiser)
       

Kommune  
Stedsnavn / Gatenavn og husnummer  
Andre opplysninger om funnstedet  

Funn av ferske flaggermusekskrementer (sett ett kryss)
  ingen   mye
  litt   hauger

Funn av gamle flaggermusekskrementer (sett ett kryss)
  ingen   mye
  litt   hauger

Ble det hørt eller sett levende flaggermus? Ble det funnet døde flaggermus?
  Ja   Ja
  Nei   Nei

Dersom det er en flaggermuskoloni i bygningen:
Hvor mange dyr består den anslagsvis av?  
Hvilken art er det? (la feltet stå åpent dersom dere ikke er sikre)  
Når ble dyra sett først om våren (skriv dato)  
Når ble dyra sett sist om høsten? (skriv dato)  

Observert flaggermus utendørs Fyll ut ett skjema for hver observasjon.

Hvor ble flaggermusene observert?
Kommune  
Stedsnavn / gatenavn og gatenummer  
Andre opplysninger om funnstedet  
Kartreferanse UTM øst-vest UTM nord-sør Sone
     

Kort beskrivelse av levested/biotop (for eksempel parklandskap med frodig lauvskog)  
Tidspunkt  
Utetemperatur

° C

Værforhold (overskyet/regn/vind osv.)  
Art (dersom dette er kjent)  
Frekvens (dersom det er brukt flaggermusdetektor)

kHz

Andre kommentarer og opplysninger            

Opplysninger om finneren
Etternavn  
Fornavn  

Vis bare skjema