Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / artsbestemming / økologi og atferd / hav og miljø / ymse

Viser 101 til 150 av totalt 593 spørsmål


Permanent lenke

Sp hva er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei lurer på hva dette er har blitt mer og mer seinere år kommer april virker som de forsvinner juni vestland Sveio

D.I. (24.05.2024)

Svar:

Hei Dag Inge,

Her er det flere naturlige ingredienser som nå om våren er blitt ganske spektakulært. I sjøen ser jeg det vokser mye tank og tare. Bildet viser ikke om det er tang av veletablert slag (feks. grisetang) eller om det er fremmedarten japansk drivtang. De kan bli svært lange og de er ofte gansek begrodd av trådformete alger i bukter og sund med lite strøm og bølger. Dette er flereårige arter, i motsetning til martaumen, som ogå blir svært lange, men bare senere utpå sommeren.
Den andre ingrediense kommer fra lufta og land. Den gule fargen er pollen. Det kan være bjørk, einer, gran eller furu, eller kombinasjon av dem. Bjørka blomstrer tidigt av disse, fulgt av einer. Gran og furu er ofte samtidige. I år er det en voldsom blomstring i nåletrærne. Det skjer etter særlig varme somre året før. Det har blitt varmere somre og dermet tettere mellom voldsomme pollenmengder detsiste tiåret. Pollenet flyter og klisterer seg til tang, tare og andre overflatehinner langs kysten. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (26.05.2024)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en parasitt? Funnet i magen på ørret

A.O. (19.05.2024)

Svar:

Hei Anders, Jeg er havforsker og relativt ukjent med ferskvannparasitter. Jeg tror du må kontakte noen som kan mer om ferskvannsarter, gjerne både fisk, ryggradsløse arter og parasitter. Jeg har aldri sett noe slikt som på bilde selv.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (20.05.2024)


Permanent lenke

Hva er dette for noe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fann denne i fjøra vår i Søvika..har ikke sett dette før
..er det en sort tang eller hva kan det være for noe?

M. (20.05.2024)

Svar:

Hei Marion, Det er neimen ikke lett å se ut fra bildet. Det kan være en dusk av trådformet brunalger, som vil være relativt vanskelig å gjenkjenne annet enn på sylskarpe bilder og av og til med lupe og mikroskop. Her er det så lite synlige detaljer at det også kan være en samling hydroider, små nesledyr som fester seg med stil til et fast punkt og har en liten krans med tentakler ytterst. Det kan til og med være hydroider som har blitt nedgrodd av alger. Jeg er redd jeg ikke kan hjelpe deg nærmere hva dette er.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (20.05.2024)


Permanent lenke

Blekk klomp

Vi fant ein blekk klomp i norge kysten.

A.E.T. (19.05.2024)

Svar:

Hei, Mye rart i sjøen ruller seg til en klump når de er skremt. Men få slipper ut blekk. Om det kom ut fiolett blekk fra den, da er dette mest sannsynlig en sneglen sjøhare, Aplysia punktata, som har sendt ut blekket sitt for å forvirre angriper. Disse store havnseglene med et skall skjult inne i kroppen, er flotte å se om de legges i sjøvann i en bøtte for eksempel. Eller tilbake i sjøen på urnt vann så de kan strekke seg ut og vise seg fram.

Mvh Gro I. van er Meeren

Gro van der Meeren (20.05.2024)


Permanent lenke

Tidevann

Hvor lenge står vannet stille ved flo og fjære?

K.S. (18.05.2024)

Svar:

Hei Kim, Det er ikke et enkelt svar på hvr lenge det er strømstille ved idevannstopper og bunner. Det er mange faktorer som spiller inn, hvor stor forsjell er det mellom høy- og lavvann, er det åpen kyst, inne i en fjord, i et strømsund eller i en bukt? Hvor dypt er det og er det varierende dyp i området?
Jeg vil anbefale å snakke med lokalkjente som er mye ute på sjøen i det området du tenker på. Eller selv følge med over flere dager, gjerne med å se bevegelsene til en forankret bøye gjennom tidevannsyklusen.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (18.05.2024)


Permanent lenke

Egg funnet i sjøen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei noen anelse om hvilket egg dette er? Funnet i nærheten av i Kvam kommune.
Et enslig egg lå å flot i sjøen nært land

T.B. (14.05.2024)

Svar:

Hei Torbjørn,

Dette er ikke et egg. Det er en kammanet, nærmere bestemt et sjøstikkelsbær, eller som den nå formelt heter, kulekammanet (Pleurobrachia pileus). Hadde du sett den i vannet, ville den ha hatt to lange tentakler den fanger småplankton med og striper med flimmerhår som slår så raskt at stripene lyser i regnbuefarger. Du kan ane stripene på denne også, men kammaneter, nesledyr som de er, er alltid flottere i vann en på land. Kulekammanetene opptrer gjerne mange av gangen, så det er nok flere av dem langs stranda i Kvam.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (15.05.2024)


Permanent lenke

Slimete tang flyter

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har særlig på våren, en utfordring med slimete, litt gjørmeste masse, bun/grønnt av fage, som flyter i vannkanten ved brygge og strand. Hva er dette?

E.G. (13.05.2024)

Svar:

Hei,

dete er alger som har sluppet bunnen og nå følyter fritt. Strøm og bølger samler dem og nå som det er så mye pollen i lufta, faller det ned og gjør det hele enda mer synlig. Sannsynligvis vil dette flyte på land og tørke ut der, eller det driver ut i åpen sjøe eterhvert mesn det råtner og synker igjen. Så mye trådformete alger (ofte kalt lurv) er et signal på en kraftig gjødslig av vannet med nitrogen. Mange av disse artene er ettårige og slipper når årets nye alger vokser til.Det e ri seg selv trolig god gjødsel i seg selv. Den er jo salt, men kanskje det er en tanke å skylle elendigheten og kompostere den til jordforbedring?

Mvh Gro van der Meeren

Gro van der Meeren (13.05.2024)


Permanent lenke

Hva er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter denne krabaten. Ca 2,5 cm lang. Funnet i en fjære på Eidså i Vanylven komune i midt norge.

B.B.B. (10.05.2024)

Svar:

Hei Borge,

Dette er en tanglus (Idotea balthica), et veldig vanlig krepsdyr i fjæra lenga hele landet og naboland med. De beiter på påvekstalger på tang og tare. I Oslofjorden er de nok overveldet av påveksten der, men for store deler av kytsen er den en viktig del av å hoøde tang og tare rimelig rene, og den er viktig som mat til fisk og fugler i fjæra. Fargen kan vareiere en god del, men denne varianten er likevel ganske vanlig. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (13.05.2024)


Permanent lenke

Alger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Langs strendene på deler av Tjøme finner jeg et hvitt belegg, kan se ut som toalettpapir. Er dette brune trådalger som skylles opp på stranda og tørker ut/dør (Det flyter nemlig en del brunalger i overflaten rundt). Funnet er gjort nå i midten av mai, men har vært en stund.

N.N (08.05.2024)

Svar:

Hei,

Jeg kan ikke si dette med sikkerhet, for jeg er ikke algespesialist. Du kan dobbeltsjekke med å sende bilder til dugnadforavet.no så en algeforsker kan se nærmere på det. Jeg mistenker det kan være døde alger, de som utgjør lurv og som i dette tilfelle er ettårige, som slipper og flyter opp. Det er typisk at brunalger blir solbleket til tørre og hvite. Da vil dette belegget løse seg opp med vann, bølger og fysisk slitasje. Jeg tviler på at det er skaldelig i denne formen. Dødt organisk materiale blir gjerne brutt ned av flere andre organismer. Men få gjerne en tilleggsvurdering av algekjennere. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (09.05.2024)


Permanent lenke

Kan Hydra er være kjæledyr?

Jeg har hørt at Hydra er ikke eldes og ikke kan dø, jeg tror det gjør dem til et bra kjæledyr siden de aldri forlater deg. Jeg lurer derfor på om Hydra er kan være kjæledyr?

I. (08.05.2024)

Svar:

Hei,

Jeg ser ikke akkurat et 0,5 til 1 cm langt nesledyr er veldig attraktivt kjæledyr. De vil riktignok ikke kunne forlate vanntanken sin og de vil definitivt ikke like hådntering eller kontakt med mennesker. Hvor gamle de kan bli er riktignok ikke ferdig diskutert. Hdra vulgairs, eden feskbvannsarten som er mest studert blir kjønnsmoden på mindre enn en uke, men kan også være i live etter fire år.En hydra delt to vil bli to hydraer, så er det da samme dyret eller er det to nye? Det er ikke bare hydra, men også mer utviklete nesledyr, som noen maneter, som har en uvant livssyklus. De kan under vanskelige forhold regnerere fra frittflytende vokse individer til polypper, det faststittende "yngelstadiet". Dette er jo fantastisk, men igjen, ikke dyr som kan eller bør holdes i fangeskap av egeninteresse.

Uansett, det er utrolig spennedne dyr men ikke noe jeg vil anbefale holdt som kjærledyr. det er ikke lov i Norge å fange inn ville dyr som kjæledyr og bare med særlig tillatelse, som forsøksdyr. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (09.05.2024)


Permanent lenke

Blekksprut? Hvilken?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sønnen min har en krabbeteiner på flytebryggen vår. Han skulle dra den opp her en dag, og hele tauet var fullt i egg. Legger ved bilde.

Med Google-bildesøk, fikk opp at dette er blekkspruten.

Vi bor i nærheten av Fosnavåg. På Vestlandet.

N.N (05.05.2024)

Svar:

Hei,

Ja dette er blekkspruteggposer. Eggene og etterhvert paralarvene ligger inni, i storemmengder. Dette er fra en av de to tiarmete Loligo-artene, Loligo forbesii (stripekalmar) eller Loligo vulgaris (sørlig kalmar). Siden det er såpass langt nord som Fosnavåg, og fordi dette er den vanligste arten å se på Vestlandet, er det en rimelig stor sannsynlighet for at det er stripekalmaren som har benyttet anledningen. De liker tau eller redskap som står i sjøen. De er kjapt frampå. Eggposene legges raskt og de kan komme tilbake å legge flere over mange dager.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (05.05.2024)


Permanent lenke

Hva slags dyr stimer her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte dette fenomenet i fjæra 4.mai etter noen dager med 16-21 varmegrader.
Trodde først det var pollen av noe slag, men «det» var levende.

D. (04.05.2024)

Svar:

Hei Desire, Jeg kan ikke si deg art, siden bildet jeg får opp er ikke skarpt nok. Men at det er mye av smådyrene, det er tydelig. Det er mange veldig små arter, og det er ikke uvanlig at små krepsdyr, for eksempel, svermer nå som det nærmer seg sommer. Noen små landdyr som spretthaler, kan også opptre i veldig tette stimer, til og med på overflaten av fjæredammer, men de er på overflaten. Siden dette ser ut til å være et mylder nede i vanneet er det nok heller små krepsdyr eller larver av andre ryggradsløse dyr. For det er også mulig kan det være at det er nyklekte individer som akkurat har forlatt tette eggrupper.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.05.2024)


Permanent lenke

Slangestjerner

slangestjerner (svartstjerne, med artsnavnet Ophicomina nigra). Har drivet å fridykket etter kamskjell i en del år. Har sett en stor økning i disse langs bunnen hvor det tidliger var mye kamskjell. Nå det siste året har jeg ved flere anledninger funnet kamskjell pakket inn i klumper av disse slangestjernene akkurat som at dem prøver å kvele/sulte ut kamskjellet. Er det rett det jeg observerer? Har også funnet døde kamskjell rundt samlinger av slangestjerner. Og om disse er til skade for kamskjell bestanden hvordan minnimerer/holder sjakk på mengden?

N.N (03.05.2024)

Svar:

Hei, ikke finn på å gjøre noe med de flotte slangestjernene. Det er ikke uvanlig på slake skråninger med god vannbevegelse langs bunnen, å se til dels store tettheter av svarststjerner, ofte på toppen av en bakketopp. De skader ikke kamskjell. Det er sjøstjerner som jakter på skjell, ikke slangestjernene. Svartstjerner spiser bare dyreplankton, små dyr som svever i vannet. De samles der strømmen oppkonsentrerer maten nede langs bunnen. Se etter, så ser du at slengestjernene løfter opp de frynsete armene sine. De virker som filtere som fanger maten fra vannet. Dette er deres jaktmetode. Akkurat nå er det mye plankton på grunn av våroppblomstringen og kanskje derfor ekstra stor tetthet av svartstjerner.
Kamskjellene filtrerer planteplankton ut av vannet. Det kan godt være vannstrømmen konsentrerer både dyre- og planteplankton på de samme stedene, så du finner begge artene på samme sted. Døde kamskjell har ikke noe med svartstjerner å gjøre. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (03.05.2024)


Permanent lenke

hvitt lav på berget og steiner i fjæra

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er det riktige navnet å bruke om det hvite belegget som man ofte finner på steiner og berg i fjæra, både under og over vann? Jeg tror det er en type lav men vet ikke hva type.

H.S. (01.05.2024)

Svar:

Hei Hedda, Jeg er redd bildet er så kornete at jeg ikke klarer å se hva det hvite er. Jeg mener å se flekker av den gule messinglaven som er typisk på kystfjell og vanlig helt nede mot vannlinja, men alltid over normallinja for høyvann. Det er mest hinneformete alger som klarer å leve både over og under høyvannsmerket, særlig der det er sjøsprut. De er ikke hvite, men røde eller svarte.

Jeg kjenner til at rur, de fastsittende krepsdyrene som bygger seg inne bak kalkplater, kan sitte så tett at det ser ut som et hvitt belegg. Når de dør, så vil flere av artene sette igjen en hvit kalkhinne på fjellet der de satt fast. Men disse vil ikke klare seg over høyvannslinja, for de finner maten sin i vannet.
Derfor kan jeg ikke hjelpe deg med hva det er du har sett, når bildet ikke er superskarpt. Kanskje ikke da engang. Jeg kan en del om livet i sjøen men mye mindre om lav. Du får kanskje spørre om det hos andre som er eksperter på den livsformen. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (01.05.2024)


Permanent lenke

Grønne geleklumper med festetråd

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ser så mange grønne geleklumper med festetråder i fjæra nå, hva er det for noe?

N.N (01.05.2024)

Svar:

Hei,

Dette er et artig vårtegn. Det er eggposene til en av de store bunnlevende flerbørstemarkene, mest trolig grønnmarken (Alitta virens). Denne grønne marken kan bli lang, opptil 40 cm, selv om det er vanligst å finne dem mellom 10 og 20 cm lange. De gjemmer seg godt i tang og blant steiner og skjell, så ikke lette å se.Eggposene som blir forankret i unnen med en råd, de er lette å se. Fint funn. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (01.05.2024)


Permanent lenke

Korte sandskjell (Mya arenaria)

Hei jeg har en plass jeg har lyst til å plukke sandskjell får å spise i ytre Tønsbergfjorden, området er rikt på sandskjell, jeg vil estimere 4 stk. per m²

1. Er de trygge å spise da jeg har kun blåskjell varselet å gå ut etter
2. Hvor mange kan jeg plukke uten å forstyrre populasjonen (får de mange avkom per år)
3. Hvem regler må jeg forholde meg til som privatperson som bare plukker får mat til meg selv å familie

A. (30.04.2024)

Svar:

Hei Andreas
Butt sanskjell kan spises når det er trygt å spise blåskjell. De vil sikkert ha godt av å henge noen timer til ett døgn ute av sanden for å rense seg litt for sand.
Spørsmålet ditt om hvor mange som kan høstes er et godt spørsmål. Dette er en art som kan vokse litt sent, særig er det er godt med skjell i sanden. Det tar to til fem år før de er voksne nok til å formere seg. Dessuten kan de leve i mer enn 10 år, kaskje 20 år også. Slike arter som lever lenge er ikke alltid effektive med å få avkom hvert år, men staser på at de vil få mange nok over tid til å overta plassen til foreldrene. Det er derfor lurt å la dte stå igjen en god del. Det idelle er å ta akkurat så amnge at de gjenværende kan vokse raskere og det blir plass til nye småskjell. Nå vet vi så lite om høsting av butt sandskjell i Norge at jeg kan ikke si hvor mange høstet som er passe mange, så der er det nok opp til egen vurdering. Bare husk at de er relativt sentvoksende fra de er ett år, og vi vet egentlig ikke hvor gode de er til å formere seg hvert år.
Til eget bruk, er det ikke regler for høsting ab sandskjell, men fra ca. 1 m og grunnere kan eiendomsretten gjelde på privat grunn. Da er det lurt å be om lov å ferdes på den privatestranden. Men i følge allmennsretten, så skal høsting av naturen være fri til eget forbruk så lenge det ikke er vedtatt forvaltningsforskrifter. Det er det ikke for sandskjell, så vidt jeg vet.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (30.04.2024)


Permanent lenke

Fant noe rart i fjæra og trur det er egg av noe slag.

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg tok ein tur ved sjøen og såg etter noen små kryp. Under ein stein fant eg disse gjennomsiktige slim sekkene med det eg trur kan være egg i. Viste bildene til resten av familien når eg kom opp, men ingen hadde noen svar på kva det var.

T. (23.04.2024)

Svar:

Hei,

Jeg er redd jeg ikke kan hjelpe deg med disse eggene, for det er sikkert, det er egg. Det er mange dyr som legger egg, beskyttet i slimposer eller slimpløser. Det er vanlig for mange sneglearter, ofte nakensnegler. Formen på eggsamlingene kan nyttes til å gjenkjenne art. Det kan være børstemark eller fisk også. Torkild Bakken ved NTNU kan mer enn jeg, så kanskje han kan hjelpe om du gjerne vil vite mer?

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (29.04.2024)


Permanent lenke

Sneglehus

Hvor har sneglen blitt av når man finner et tomt sneglehus?

H. (29.04.2024)

Svar:

Hei,

Et tomt sneglehus er restene etter en snegle som ikke lenger er i live. Den kan ha dødd av alder, men like sannsynlig har den blitt spist ut av huset sitt. Det er fisker og krepsdyr som er spesialister på å trekke småsnegler, slik som strandsnegler, gjerne uten å skade huset, om det er solifd nok. Om vineteren kan nok hard kulde føre til at de kan fryse ihjel, og blir gjerne spist da også av smådyr som ikke ligger tørt på høyvann og blir beskyttet mot kulde av den jevne tempreatiren i sjøen. Snegler er viktig mat for mange i sjøen og mange arter eremittkreps er avhengig av tommem sneglehus for å kunne leve. Så sneglene som dør og etterlater seg tomme sneglehus har gjort nytte for seg, både levende og etter sin død. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (29.04.2024)


Permanent lenke

Ærfugl

Fordøyer ærfugl selve blåskellhuset?

R.H. (25.04.2024)

Svar:

Hei,
Nå er jeg ikke fugleforsker, men det stemmer at blåskjell er viktig mat for ærfugl. Fugler, og sikkert ærfuglogså, har en krås, en muskelmage, rett etter svelget, der hard kost knuses. Jeg tenker at blåskjellene blir knust der og så fordøyd. Da blir nok knuste skjellrester også fordøyd. Om det er helt eller delvis, det vet jeg ikke.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (25.04.2024)


Permanent lenke

Liten fisk i fjæra

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, barna fant denne lille fisken i en pytt i fjæra. Vi lurer på hvilken fisk det er? Vi tenkte det kunne være en baby breiflabb. Men den er jo litt ulik. Vet du hva det er? Vi fikk flyttet den over tilbake til havet slik at den svømte videre☺️Dette var på øya Sørvær i Helligvær, like utenfor Bodø i Nordland.

N.L. (21.04.2024)

Svar:

Hei. Nei, breiflabber det ikke. Den er også omtrent utvokst denne devrgulka. Det er flere ulike ulkeslag men denne har særlig lange pigger på gjellelokket og det har dverulkene og piggulkene. Merkelig nok er det dvergulkene som har den forholdsvis lengste piggen, til tross for navnet. Piggulker har derimot flere rader med pigger langs sidene.

Dette er vanlige arter, men de er så godt kamuflert i farger og mønstre at de er vanskelige å se. Artig funn.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (21.04.2024)


Permanent lenke

Hva er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kanskje noen her kan svare på hvilken fisk dette er ?

M. (16.04.2024)

Svar:

Hei Maria,

Jeg har ikke klart å finne noe svar til deg på denne fisken. Bildet viser ikke finnene, detaljer med hodet eller halen veldig godt. Det e rså mange fisker spm er så små, enten som yngel og ofte også sm voksne. Bilder tatt fra sidenkan fortelle mer og best er det med bilder fra siden der fisken er i vann og finnene er lett synlige.

Så da du sendte bildet av den fra siden, var det til stor hjelp. Dette er ung pukkellaks, en fremmedart, en smolt fra kullet som ble gytt i norske elver i fjor. Denne arten kommer inn til elvene hvert andre år, alltid primtalår som 2023 var.

vh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (20.04.2024)


Permanent lenke

Rart individ funnet blant innkjøpte (sannsynlig) Grønlandsreker

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva kan dette være!

Liten sak som fulgte med innkjøpte reker.
«Pigger» på rygg og side, spiss munn, lang tynn finne på hver side av kroppen. Halen er vekk. Uten hale/sporen er den ca 3 cm.
Prøvde ålegge til flere foto, mislyktes.

Hva kan denne bittelille fisken være?

L.H. (13.04.2024)

Svar:

Hei Laila,

Dette er en ulkefisk, en småvokst art som er vanlig på bunnen i rekefeltene i nord. Den heter tiskjegg og er omtrent dobbelt så lang når bakkroppen er med. Det er alltid mye forskjellig som fanges i reketrålene. Det aller meste blir renset bort, men særlig tiskjegg eller andre små ulker dukker likevel opp av og til. Det e rikke mye mat i dem, men siden de lever tildels av å spise reker, s vil det lille som er sikkert smake godt.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (13.04.2024)


Permanent lenke

Hvilken fisk er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant enda en morsom fisk i fjæra utfor Tromsø (09.04.24), hvilken art er dette?

N.N (09.04.2024)

Svar:

Hei igjen, Fin den der også, men bildet e rikke like skarpt. Jeg sklle gjerne ha sett om den hadde kraftige pigger på gjellelokket, antall, vinkel og lengde. For dette er nok en liten ulke. Det er ulike arter, som gjerne skilles på piggene på gjellelokk, i tillegg til antall bein (finnestråler) i finnene. De tydelige stripene på tvers av kroppen er riktignok ganske typisk for dvergulkene, så jeg heller til at dette kan være en liten representant av dem. Som navnet sier, de er blant de mindre ulkene, men kan bli godt og vel dobbelt så stor som denne. Mvh Gro I van der Meeren

Gro van der Meeren (09.04.2024)


Permanent lenke

Hvilken fisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne morsomme fiksen i fjæra utfor Tromsø (09.04.24). Er det mulig å identifisere arten?

N.N (09.04.2024)

Svar:

Hei,

Jeg svarer med en gang, siden det er sant og visst det er en morsom fisk, og den er lett å gjenkjenne også, med gulbrun kropp og den lyse stripa over øynene. Den sitter antageligvis også fastsugd på tangen, med brystfinner som kan brukes som sugekopp. Dette er nok en liten og søt rognkjeksyngel.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (09.04.2024)


Permanent lenke

Egg til hvilken fisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Virker som litt tykke og glatte slimposer med noe som både ser ut som og kjennes ut som runde egg inni.
Var festet til garn som stod på sandbunn. I dag.,4 April 2024.
60 meters dybde.
Møre og Romsdal.

J. (04.04.2024)

Svar:

Hei, Dette er nok ikke fiskeegg. Det er eggposene til blekksprut, nærmere bestemt kalmarblekksprut, enten sørkalmar (Loligo vulgaris) og stripekalmar (Loligo forbesii). Det er stripekalmar som er den vanligste av disse tiarmete blekksprutene her i Norge. Eggene ligger inne i eggposene og er det dere har kjent på. Der inne vil også larvene klekkes. Hunnen kan legge en mengde poser, gjerne i puljer og over flere dager. De henges gjerne fast på tau eller fiskerredskap, slik som disse.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.04.2024)


Permanent lenke

Er dette fossiler?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Dette er funnet i bjørnafjorden kommune 2 april.
Hva er dette? En type fossil? Og evt av hva? Kan jo ligne på sanddollar fossil.

C.E.W. (03.04.2024)

Svar:

Hei Cathrine, Dette er ikke fossiler, med det er sjøpinnsvin i samme gruppe som "sand dollars". Det e rikke alltid de er fossiler heller. Alle er irregulære sjøpiggsvin, altså pigghuder som i live er dekket av tett i tett med fine pigger, mest lik en pels.De lever alltid nedgravd i sand, der "pelsen" ligger så de glir gjennom sanden. De spiser på biologisk materiale som ligger i sanden. Når de dør, falle piggene raskt av. Vannbevegelse kan vaske det tomme skallet ut av sanden og av og til helt opp på land. På grunn av skallet, er individer som har blitt liggende nede i ssanden gjennom årtusener bli fossiler, der kalkskallet har blitt omdannet til stein. De aller fleste som finnes er nydøde dyr med svært skjøre skall som lett knuses.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (03.04.2024)


Permanent lenke

Hvilken blekksprut?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dro opp denne lille blekkspruten fra ca. 24 m dyp langs Trøndelagskysten. Kan dette være Rossia palpebrosa? Anslår at den er mellom 4-5 cm.

T. (02.04.2024)

Svar:

Hei Tine,

dette ser ut som en Rossia-blekksprut, ja. Den er i største laget til å være Sepiola atlantica, som likner Rossia-artene, men med en kappe som er sammevokst med hodet mellom øynene. På Rossia-blekksprutene er denne kanten fri hele veien rundt. Ellers skiller artene på antall rader sugeføtter på armene. Bildet er ikke tydelig nok til å artsfeste denne nærmere enn Rossia sp. Fint dyr, og tyåppisk at den er faanget under 20 m dyp.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (02.04.2024)


Permanent lenke

Rur

Kor lenge kan rur holde seg lukket i f.eks tørkeperiode før di dør?

N.N (02.04.2024)

Svar:

Hei,

Dette er det ikke et enkelt svar på. Hvor varmt det er på steinene ruren sitter på når lavvannet tørrlegger den, om det er direkte utsatt for vind eller sol, eller perioden båtskrog/bryggedeler er ute av vann avjør hvor lenge den overlever.

Så lenge den er i live, holder den skallene lukket rundt seg når den ligger ute av vann. Frost, varme, vind og solsteik vil bidra til uttørking, selv med lukkede skall. Den vil likevel klare seg gjennom en tidevannssyklus om det ikke er ekstreme værforhold. Er det i skyggen, litt kjølig, overskyet og fuktig i lufta kan den nok klare seg betydelig lenger. Hvor lenge vet jeg ikke. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (02.04.2024)


Permanent lenke

Tang/tare som ser ut som punktert drue - hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Havforskerene,
Tidlig mai i fjor så så jeg denne typen tang/tare (?) helt oppe i fjæra på Tungenes (innseiling til Stavanger). Dette har jeg ikke sett tidligere, og nå må jeg bare finne ut hva de er. Jeg forsøkte å finne svar selv på det store internettet, men ingen bilder jeg finner minner om hva jeg fant. Og nå håper jeg dere kan hjelpe.
Er dette en type tang eller tare? De så ut som litt punkterte små baller/druer og vokste rett på berg. Jeg prøvde ikke plukke en av dem så jeg kan ikke si hvordan roten er.
Jeg har flere bilder, får visst ikke lastet opp mer enn ett.

M.K. (01.04.2024)

Svar:

Hei Marit, Dette ser ut dom tangarten som kalles knapptang (Himanthalia elongata). Dette er det første fastsittende stadiet, før tangen strekker seg ut med lange reimer fra midtpunktet, opptil to meter lange. Da kalles da remtang. Dette er samme art som også kalles spaghettitang, siden den er spiselig og høstes som mat sør i Europa.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (01.04.2024)


Permanent lenke

Svarte tråder i rognen

Hei,
vi kokte rognen til en lange vi fanget. Rognen var stor og fin, men etter koking så så vi noen svarte, lange, elastiske tråder inni rognen.
Vi har ikke sett dette i rogn før og lurer på om det var noe i veien med rognen?

M.K. (29.03.2024)

Svar:

Hei Maren, Jeg kan vanskelig si noe med sikkerhet når jeg ikke har et godt bilde. Jeg synesdet høres ut som kokte blodårer, som er vanlige og alltid tilstede i hinnen rundt rognsekken. Men som sagt, om dette er blodårer eller noe annet, vet jeg ikke. Jeg kjenner i hvert fall ikke til noe annet som kan minne om det som beskrives i forhold til fiskerogn.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (29.03.2024)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette? Ble med opp i garn fra 70-90 meters dyp i Nord-Trøndelag.
Har flere bilder, men får bare til å legge ved ett.

E. (29.03.2024)

Svar:

Hei,

Dette er en isopod, slekting av tanglusene og altså et krepsdyr. Da det bare er noen kroppdeler som sees godt, vil jeg være forsiktig med å foreslå art for dette individet. Isopoder opptrer i mange arter, størrelser og levevis, fra betere til åtseletere, jegere og parasitter. En svært vellykket dyregruppe. Det finnes til og med en art som lever på land, under steiner og skyggefulle sprekker.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (29.03.2024)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi var å isfisket idag og poden på 7 år ville gjerne spise fisken han hadde fått. Vi sløjde fisken og stekte den i aluminiumsfolie.
Etter lenge på bålet begynte poden å spise. Før han spørr hva det røde i fisken er.
Det ser ut som en liten ål, ca 5 cm lang, litt flat, spiss i ene enden. Ligner litt på ål? Må ha vært i selve kjøttet for fisken var helt sløyd og ingen involler igjen.

H. (28.03.2024)

Svar:

Hei Hannah, Den rød pølsa lå vel tett lanngs ryggraden, tenker jeg. Dette ser ut som en rognsekk i mellomutvikling. I en umoden hunnfisk vil den knapt væe synlig. Så utvikler rognposene seg til å bli lengre og tykkere fram til gytetiden da mye av buken er fylt opp. Meget god å spise!

Mvh GRo I. van der Meeren

Gro van der Meeren (28.03.2024)


Permanent lenke

Funnet på Lista.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette? Funnet på rullesteinstrand på Lista. Ligner et skjell i fasong, men har mye tynnere «skall» og er like lang som min hånd (voksen).

M. (28.03.2024)

Svar:

Hei Maria, du har funnet et skjelett, det indre skjelettet til en sepiablekksprut. De er vanlige i sørlige Nordsjøen, men nå er det nylig funnet en levende i Norge også. Disse kalkplatene er ganske vanlige å finne på strendene, ikke minst i sørlige Norge og inne i Skagerrak, der strømmen tar dem fra lenger sør.De er posøse og lette, mens kalkinnholdet er populært for fugler. De blir ofte funnet med masse hakk i seg. De kan kjøpes som kosttilskudd til fugler og dyr i dyrebutikker.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (28.03.2024)


Permanent lenke

Krepsdyr i skreirogn

Bilde vedlagt spørsmålet

Da vi skulle spise skreimølje fant vi 2 krepsdyr på ca1-1,5 cm i rognen.
Rognlien var ferdig kokt da vi fant den, hva kan det være?

P.B. (10.03.2024)

Svar:

Hei,

Dette er mest sannsynlig krepdsyr, de i familien med isopoder (der tanglus også hører til). Det er veldig mange arter av isopoder der noen er spesialisert på å spise åtsler eller syk fisk på bunnen. En av disse artene er så velkjent at den har fått navnet "fiskebjørn" på norsk. Om fisken er garnfanget og blitt liggende fast nede på bunnen , selv bare noen timer, kan disse åtseleterne ha spist seg inn i buken og til rognen. De er i seg selv spiselige de også, men kanskje ikke så appetittelige. Fisken dere kokte vil neppe ha blitt bedervet av disse. OM den var selvdød og bløgget lenge etter at den døde, vil det skade kvaliteten mer enn disse to sultne smådyrene. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (12.03.2024)


Permanent lenke

Hvilken fisk er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne er funnet i sør-norge ett sted. Noen som vet hvilken art det er?

B.E. (12.03.2024)

Svar:

Hei Bjørnar. Dette er ikke fisk. Det ser heller ut som en død nise, en liten tannhval i delfinfamilien.

Du bør kontakte Havforskningsinstituttets avdeling for sjøpattedyr, der de er ineterssert i opplysninger om syk eller død hval og sel som ender på land.
Du kan benytte denne epostadressen:

rapporter.strandinger@hi.no

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (12.03.2024)


Permanent lenke

Klinkekule manet lignende kule i stranden

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Da jeg og kjæresten min var å gikk på borrestranden i rogaland, så fant vi flere gjennomsiktige manet lignende greier som var formet som en klinkekule.
Hva er dette?

C.O. (10.03.2024)

Svar:

Hei Christian, Dere har funnet kammaneter. Det er arten sjøstikkelsbær (Pleurobrachia pileus) som er slike runde og klare kuler. Hadde dere hatt et klart beger med vann, ville dere sett de smale linjene med bittesmå kammer den har fra topp til bunnen. Når sola skinner på kamene når de slår, så er beveglsen så rask at kyset brytes og linjene lyser i regnebuefarger. I sjøen vil disse dessuten strekke ut to lange tentakler med nesleceller. Disse er ikke i nær familie med maneter, selv om begge dyregruppene er nesledyr.Det er vanlig at mange kan dukke opp samtidig. Det e rveldig sesngavhengig. Også i august-september er de ganske vanlige, der de svever i vannet og fanger små dyreplankton med tentaklene sin.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (10.03.2024)


Permanent lenke

Tang drevet på land i store mengder

Bor på ei øy og det ligger store mengder tang på land etter vinterens stormer. Kan ikke bruke alt til gjødsel. Kan man kaste tanga uti sjøen igjen?
Vil den evt "feste seg" igjen? Andre forslag?

M.E.S. (03.03.2024)

Svar:

Hei Mai Elin,

Jeg tenker det må være stortare du finner på stranda? Den kan ikke feste seg igjen når den først er revet løs. Hiver du den på sjøen igjen, vil den drive videre og enten kastes på land igjen eller etterhvert løse seg opp og synke. Tang og tare som dør og råtner er god næring både på land og for bunnsamfunn i havet, men i råtningsfasen kan stor bakterieaktivitet føre til oksygenmangel, dårlig lukt på land eller oksygenfrie felt på bunnen. Dette er forbigående der det er god vannutskifting eller friske vindforhold.
Jeg anbefaler at du bruker det du trenger til gjødsel og tips gjerne andre. Resten kan ligge og råtne uten at livet i stranda tar skade av det. For å kunne ha glede av fjæresonen utover vår og sommer er det heller ikke skade skjedd om den blir samlet opp og dumpet godt ute på havet, fortrinnsvis der strøm og bølger ikke sender den rett på land igjen. At storstormer river med seg tang og tare er naturlig. I en frisk tareskog uten for mange tarebeitere, vil unge planter slå seg ned og fylle de tomme plassene på fem-seks år. Det tar riktignok lenger tid for at alle artene som lever på stortarestilkene skal etablere seg. Men artsrikdommen vil komme på plass med mange nok år på seg.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (03.03.2024)


Permanent lenke

Liten manet med lysende prikker på ytterst på kanten

Hei, på tur idag så vi en liten manet med lysende prikker i ytterkanten av kroppen. Det så ikke ut til at den hadde tråder, men den var heller ikke så stor, så egentlig vanskelig å si noe sikkert om det. Forsøkte å filme, men sola kom forfra og forstyrret et tydelig opptak. Under avspilling herfra ser jeg den, og det hadde vært gøy å finne ut hvilken type manet det er. Den er litt i overkant av midten av filmen. Vi så den idag, i Holmesund i Arendal kommune.

Med vennlig hilsen

Olaug

O.M. (26.02.2024)

Svar:

Hei Olaug. Selv med dårlig bildekvalitet, er det godt muliig å fastslå et dette er en hydroide, nærmere bestemt en småmanet, og fasong og uthenget i sentrum under, kan tyde på at det muligens kan være en Eutonina indicans. Disse har ikke norske navn, selv om de er vanlige i våre farvann. Jeg er imidlertid ikke sikker på art, siden den jeg foreslår er en mer vanlig som sommerart. Nå er det likevel full blomstring for havets planteplankton så våren er godt i gang. Da er det en rekke små dyrearter som også blomstrer opp, ikke minst småmaneter av ulike arter. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (26.02.2024)


Permanent lenke

Funn på stranda

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Kan du si hva dette er?
Fant dette på stranda i Agdenes.

N.N (23.02.2024)

Svar:

Hei Ann Helen,

Dette er en død og veldig blek kronemanet, Periphylla periphylla. De trives på dypt van, gjerne i mørke fjorder og tåler lite lys. Om natten kan de komme grunnere, men de må unngå sollys. De ser ut til å ha blitt mer vanlige, samtidig som vi ser at fjordvann er blitt mørkere. Dette er en fordel for manetene. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (23.02.2024)


Permanent lenke

Skjellkirkegårder på Sal i Cabo Verde. Hva er de og hvorfor samles de slik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
På øya Sal, Cabo Verde finnes flere skjellkirkegårder. Den vi så var kanskje et par hundre meter lang og full av tomme muslingskjell/sneglehus. Hvorfor samles de slik og kan du si hva slag det er? Stillehavssnegler med liknende skall skal ha giftharpuner som de forsvarer seg mot krabber med. Kan de ikke lukke huset sitt med foten, slik snegler og muslinger i Norge gjør. De er selv rovdyr, spiser fisk og må fange dem på et vis, med giftharpun da kanskje? Takk for flott nettsted!

A.T.B. (21.02.2024)

Svar:

Hei Anne,
De to største er konkylier, men jeg kjenner ikke konkylier godt nok til å artsbestemme dem nærmere. Den lille er så nedbrutt at jeg ikke en gang tør gjette. D
Disse sneglene kan befinne seg på grunt vann, men aldri ute av vann som levende. Derfor trenger de heller ikke å lukke seg så godt inne som strandsnegler som skal overleve ute av vann når det er lavvann. Giften brukes de heller på byttet enn å forsvare seg med. Det er det tykke skallet som er viktigste beskyttelsen mot rovdyr. Store konkylier er ikke et lett bytte, selv om de er populær mat for både krabber og langustre.
Når de dør, uansett hva de dør av, vil tomskallet bli liggende på bunnen, utsatt for strøm og bølger. Disse har rullet rundt en stund, som de avslipte taggene tydelig viser. Det er sand skapt av nedbryting av skjell, korall og snegler som faktisk bygger strander og for mange tropiske og subtropiske øyer, også selve øya. Det er derfor forbudt å ta med seg tomme skjell og sneglehus fra mange øynasjoner, for eksempel i Karibia.
Jeg har aldri vært på Kapp Verdeøyene, men tenker at disse skjellkirkegårdene er strender der både bølger og strøm samler sammen de døde skjellene og sneglehusene og har såpass kraft at skallene sendes opp på stranda før de rekker å brytes ned til skjellsand. Jeg tenker at slike strender gjerne er inne i bukter, som i tillegg bidrar til oppkonsentrering av tomskall. Dessuten, når skallene først er kommet ut av vannet, vil nedbrytingen gå veldig mye seinere, så da kan skjellene bli liggende i mange år, mens nye stadig kommer til. Da kan de bli store mengder over tid.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (22.02.2024)


Permanent lenke

Tidevannsbetydning

Hvilke betydninger har tidevann på arter og økosystem? Og hva hadde skjedd hvis tidevannet forsvant?

F. (16.02.2024)

Svar:

Hei,

Det finnes flere steder som ikke har tidevann, for eksempel sør i Rogaland og vest i Agder. Og andre syeder, som i kystområdene ut mot Atlanterhavet mellom USA og Canada der tidevannsforskjellen er mer enn 5 m.

De lokale økosystemene blir veldig formet av hva slags tidevann som forekommer lokalt. Brå endringer fra nesten ikke noe til flere meter, ville ha ført til rask og betydelig endringer i dyreartene og algene som ville kunne leve der eller som ville forsvinne.

Tidevannsonen som blir liggende tørr vil kunne utnyttes av arter som tåler å ligge ute av vannm bare fuktig i mange timer og som kanskje ville ha dårligere evne til å konkurrere om mat og plass mot andre arter som må være i vann hele tiden. Endring fra tidevann til ingen tidevann gir de artene som ikke tåler å være ute av vann en fordel mens økte tidevannsforskjeller gir tidevannspesialistene en fordel. Økosystemene i havet, særlig helt oppe nær overflatem, og til dels over, er uansett ofte sammensatt av arter som takler endringer og vet å utnytte forholdene de blir gitt. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (21.02.2024)


Permanent lenke

plukking av blåskjell

Kan vi spise blåskjell som kommer på flytebrygga vår der båten vår ligger? Blåskjellene fester seg på flyteelementene av plast,
På forhånd takk, Jeg ønsker kopi av svar på min e-post.

Å.N.S. (12.02.2024)

Svar:

Hei,

Jeg sender postkopi, men da mistenker jeg du får dobbelt svar.

Blåskjell blir ikke mer plastforurenset av å vokse på plast enn på andre ting. Oppdrattsanleggene bruker ofte plasttau. Det er mikroplast som er så liten at den kommer gjennom den aktive filtreringen av vann, som kan spores inne i blåskjellet. Nå er det mikroplast over hele kloden, i vann, jord og luft, så det kan ikke unngås.
Blåskjell er ikke farligere enn annen mat, i hvert fall så lenge farvannet de vokser i er friskmeldt for algegifter av Mattilsynet. Vinterstid er det så lite alger at da er det ikke prøvetaking, men hele sommerhalvåret vil det være viktig å sjekke for farevarsler der. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (12.02.2024)


Permanent lenke

Hei

Er det snilt å kaste ut skjell med liv i som har blitt skylt opp på land?

N.N (05.02.2024)

Svar:

Hei,

Så fint at du tenker på dyrevelferd. Ja, skjell som ikke har tørket inn, vil ofte klare seg fint om de kastes på sjøen igjen. Men det kommer litt an på hvor de settes tilbake. Noen trenger fast grunn å feste seg på, slik som blåskjell. Andre vil helst grave seg ned i sand, som hjerteskjell og knivskjell. Noen klarer seg ikke på dypt vann, men trives best nær overflaten. Det er gjerne disse som kan kastes på land av storm og brytende bølger. Slike må ikke dumpes i dypet.

Noen vil kanskje være forsvake til å reddes. Husk at disse vil være godt mat for andre dyr, både fjærkledde, på fire bein og smådyr med mange flere bein enn fire.Det er ikke et bortkastet liv, for de som ender som mat for andre dyr. Men ser du skjellet er i live, sett det gjerne pent ut igjen der det kom fra. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (05.02.2024)


Permanent lenke

Hvilken hai

Hei,

Vi kom over denne i overflaten i dag utenfor Stavanger. Sliter litt med å artsbestemme den. Forslag?

K.M.A. (25.01.2024)

Svar:

Hei Karl Morten,

Jeg har måttet ty til hjelp (Terje van der Meeren og Fredrik Myhre). Nå er vi enige om at dette mest sannsynlig må være en ung pigghå. Det hender de har disse lyse feltene i finner og hale i tilleg til spredte hvite små prikker. Det er tidvis stor tetthet av pigghå som samles for paring langs Jærstrendene. Det andre alternativet, hvitflekket glatthai, har flere prikker og i linjer langs kroppen.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (26.01.2024)


Permanent lenke

Boblehavn

Hei

Finnes det noe forskning på boblehavners effekt på biomangfold i havet?

H. (17.01.2024)

Svar:

Hei, Jeg har bedt Terje van der Meeren, som har bedre kvalifikasjoner til å svare deg på dette spørsmålet: "Jeg har ikke sett noen forskning på dette, annet enn det vi selv har observert med at fiskelarver med lukket svømmeblære som flyter, vil dø. Fysikken er enkel, det er kun organismer som har en lukket gassblære som er i faresonen, dvs førest og fremst fiskelarver. Trykket halveres fra 10 m dyp og opp til overflaten, dvs at en lukket svømmeblære vil dobles i volum hvis en fiskelarve plutselig blir brakt til overflaten av en slik "luftheis". Da flyter de og dør. Så småbåthavner i eller i nærheten av gyteområder bør ikke boble fra og med mars til og med mai.

Terje"

Gro van der Meeren (17.01.2024)


Permanent lenke

Hva er dette??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Denne er fått på en fiskebåt på island.. men aner ikke hva det er, kan du gi svar? Egg?

R. (14.01.2024)

Svar:

Hei Ronja. En ting er sikkert. Det er ikke et egg. Men hva det er vet jeg dessverre ikke. Her er dessuten lite informasjon om dyp, type redskap det er plukket opp med og hva slags fiskeri det i det hele tatt er snakk om, så jeg kommer ikke videre med så lite informasjon. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (14.01.2024)


Permanent lenke

Spørsmål vedr. stillehavsøsters

Hei! Vi er tre studenter som tar faget “bærekraftig entreprenørskap” ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) dette semesteret. I denne sammenheng lurte vi på noen spørsmål angående stillehavsøsters langs norsk kyst.

Kort fortalt ønsker vi å gjøre noe med den stadig økende bestanden av østers, noe som kjent går utover andre deler av økosystemet (deriblant blåskjell osv.). Vi har tenkt litt på ideen om å tilby en slags opplevelse, der kunder/gjester selv kan plukke østers på en lokal strand, for så å få de tilberedt og servert. Eller å finne en måte å hente inn større mengder av østers og selge disse videre til virksomheter innenfor restaurant- eller matbransjen.

Vi håper du kan besvare følgende spørsmål:

1. Er det mulig å spise stillehavsøsters som enten ligger i strandkanten, eller lengre ut på havet i Norge? Er det noen mulighet for å teste om de er spisbare, om det finnes noen tester/kart på hvor spiselige østers ligger? Kan man evt bruke blåskjellvarselet for å se om østers også kan spises i det området?
2. Blir blåskjell og stillehavsøsters påvirket av samme alger, eller andre ting som gjør de giftige?
3. Dersom de plukkes, fører det til at blåskjell bestanden øker? Eventuelt hvor stort kvantum som må plukkes/ fjernes for at det skal skje en endring?
5. Er det vanskelig å plukke de i store mengder uten at de knuses?
6. Hvordan er matsikkerheten tilknyttet å spise arten?
7. Hva er den beste måten å forbygge spredning av stillehavsøsters?
8. Hvordan tror du arten vil etablere seg i framtiden, og se ut?
9. Vet du om de kan brukes til noe annet enn mat?


Dersom dette ikke er noe du kan svare på, gjerne videresend om du vet om noen som kan.

Mvh Henrik Herlofsen, Josephin Gunnarsson og Thea Aspen

J.G. (11.01.2024)

Svar:

Hei, dette var en ambisiøs oppgave dere har planlagt. Jeg kan svare ganske enkelt på det meste, men dere kan med fordel forsøke å få kontakt med Stein Mortensen eller Arne Duinker ved Havforskningsinstituttet. Begge er spesialister på skjell og mat fra sjøen. Mine svar kommer under hvert av sprøsmålene deres.

1. Er det mulig å spise stillehavsøsters som enten ligger i strandkanten, eller lengre ut på havet i Norge? Er det noen mulighet for å teste om de er spisbare, om det finnes noen tester/kart på hvor spiselige østers ligger? Kan man evt bruke blåskjellvarselet for å se om østers også kan spises i det området?

Svaret finner dere her hos Mattilynet: https://www.mattilsynet.no/fisk-og-akvakultur/blaskjellvarsel/spising-av-stillehavsosters

2. Blir blåskjell og stillehavsøsters påvirket av samme alger, eller andre ting som gjør de giftige?

Ja


3. Dersom de plukkes, fører det til at blåskjell bestanden øker? Eventuelt hvor stort kvantum som må plukkes/ fjernes for at det skal skje en endring?

Dersom østersen plukkes og fjernes så steingrunn som fjell og steiner lavt i fjæra og en meter eller to under lavvannslinja er rene for påvekster de korte sesongene blåskjell bunnslår, er det fordel for blåskjellene. Men da må også algevekst fjernes. Det har ingen betydning utenom disse periodene som typisk er vår og høst i Osofjorden (Helena Nyland 2021, masteroppgave UiO: Endring i forekomst av blåskjell (Mytilus
edulis) i Oslofjorden - Analyse av populasjoner over tid og mulige årsaker til variasjon).
Men merk dere at nedbeiting av unge skjell også er et alvorlig problem på blåskjell som fester seg på bunnen.

5. Er det vanskelig å plukke de i store mengder uten at de knuses?

Stillehavsøsters limer seg hardt fast til stein, kaier og hverandre. Hvor lett de knuser, vet jeg ikke. Dette vet sikkert Arne Duinker mer om.

6. Hvordan er matsikkerheten tilknyttet å spise arten?

Som blåskjell, de må være fri av giftige alger og de må ha vokst i rent vann uten klloakk eller andre miljøgifter. Sjekk med Mattilsynet om dette.


7. Hva er den beste måten å forbygge spredning av stillehavsøsters?

Kraftig innhøsting vil redusere antall voksne skjell og kunne redusere spredning av larver. Men selv få skjell får utrolig mange egg og larver. Når de har etabert seg i norske farvann, er det umulig å stoppespredningen, bare bremse den.


8. Hvordan tror du arten vil etablere seg i framtiden, og se ut?

Arten vil spre seg videre langs kysten i takt med temperaturøkningen. De har ingen naturlig fiende i naturen som har evne til å beite dem ned.

9. Vet du om de kan brukes til noe annet enn mat?

Grønngjødsel, skadedyrmiddel i landbruk, kostholdstilskudd basert på knust skall. Det er bare å google.En lenke å starte med: https://www.vestfoldfylke.no/no/skoler/melsom-vgs/aktuelt/fra-osters-til-miljovennlig-kalk-pa-melsom/


Dere får ha lykke til med oppgaven.Jeg nabefaler at dere søker og tar kontakt med bedrifter som ha samme hensikt som dere har med oppgaven. De finnes det flere av langs kysten fra Oslofjorden til Agder. Jeg har ikek full oversikt, men igjen, det er mye å hente ved søk på nettet.

Lykke til.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (13.01.2024)


Permanent lenke

Kan man ha en sjø snegel som hus dyr

Kan mann ha en sjø snegel i et akvarie med jord

N.N (06.01.2024)

Svar:

Hei,

I utgangspunktet er alle ville dyrearter i Norge vernet mot å bli fanget og holdt i fangenskap. Det gjelder også ville snegler.
En annen innsigelse, er at snegler kan være bærere av mellomstadier av parasitter, som ikter. Det kan smitte i hvert fall til fisk, og noen av parasittene kan også overføres til pattedyr i voksenstadiet sitt.
Et tredje problem, er at nakensnegler ofte er meget kresne på hva de spiser. Noen vil bare spise en særlig art hydroider for eksempel. Hydroider er ikke lett å ha i akvarier.
Strandsnegler og albusnegl beiter på alger og vil være lettere å holde i akvarier, men da med godt lys og passe vekst av grønske på stein og glassvegger. De vil derimot ha tidevann, og oppholder seg gjerne over vannlinjen i flere timer. Tidevann i akvarier er ikke enkelt, så da vil de være behov for at steiner eller andre strukturer strekker seg fra bunnen til over vannflaten. Jord er ikke bra, så steiner og ren sand er minstekravet.
Kort sagt, det er i utgangspunktet ikke helt greit å hente inn ville dyr, ikke en gang snegler, til egne akvarier. Det bør være gjort med tillatelse og det krever en god innsikt i artenes behov og velferd. Vi mangler god nok kunnskap om de aller fleste, om ikke alle marine snegler som lever i norske farvann. Jeg anvefaler å bruke maske og gd snorkel, tålmodighet og kaskje en våtdrakt, så kan du ligge i fjæra og se på sneglene der de hører hjemme. Fascinerende dyr! Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (07.01.2024)


Permanent lenke

forurensning av alle hav

1. Hvordan ville du inrede et havforskningskip for å få innhentet og forsket på for å få de riktige svar på forurensning av alle hav
2. Hvor mange Hav-foskere bør det være med samtidig ombord og turnus for disse ( fra alle EU land mm).
3. Hva kan man oppnå av verdier av denne forskning.
4. Tiltak som umidelbart må forlanges og utføres fra alle nasjoner WW med resultater fra denne forskergruppen.
5. Utstyr som er nødvendig, installert ombord for gode bevis/resultater.

R.W. (31.12.2023)

Svar:

Hei, og godt nyttår.
Nå må jeg si at her spørres det mer enn ti vise kan svare.
Nå er det spesifikt forurensing du peker på, og det er utrolig mye forskjellig, fra molekyler til konstruksjoner, gift til søppel, strålefare til tilgrising.
Forurensning er så mangfoldig at for å dekke "alt" kreves det langt mer enn det er realistisk mulig å innrede "et" havforskningsskip for å følge opp. Vi har overhode ikke oversikt over alt som forurenser havet, særlig innen kjemikalier og medisiner som utvikles og benyttes uten foregående test av giftighet. Overvåking til sjøs vil alltid ha begrensinger i tid og rom, da det er kun øyeblikksbilder som kan beskrives og basert på hva toktet i utgangspunktet leter etter. "Riktige svar" er ikke målet. Best mulig kunnskap om tilstand og hvordan økosystemet blir påvirket av mennekselig paktivitet og forsøpling/forgiftning, med minst mulig usikkerhet rundt dataene, er målet for dagens økologiske forskningstokt.
1. Forskningsskip utstyres spesifikt ut fra kunnksapen om hva som skal undersøkes, og ha rett utstyr for innsamling og lagring av dette. Analyser kan gjøres på laboratorier på land. Et av verdens mest omfattende tokt for å skaffe samlet kunnskap er beskrevet her: https://www.hi.no/hi/nyheter/2021/august/vedens-mest-omfattende-okosystemtokt-er-i-gang-i-barentshavet.
2. Tokt legges normalt opp etter sjømannsturnus, vanlig i Norge er 6 timer på, 6 timer av døgndet gjennom, mens det i andre land like gjerne er 12 timer på og 12 timer av. Uansett to fulle sett med forskere for å samle og sikre prøvene gjennom hele døgnet. I Barentshavtoktet er det 15-18 personer ombord i hvert av tre til fire koordinerte skip som foretar paralelle prøvetakinger etter fast oppsett, men da er også livet i havet et viktig felt å samle data om, i tillegg til forurensning. Å samle mange ulike oppgaver som skal overvåkes på samme skip, er svært kostnadseffektivt, for tokttid på et velutrustet forskningsskip er svært kostbart, uansett antall forskere ombord. Det er blitt for dyrt å utruste skip som kun er utstyrt for en oppgav, for eksempel vannkvalitet eller søppel.
Internasjonale tokt er verdifulle, og vil ha samme type turnus som de norske, men det er svært kostbart og etter hvert også mer og mer krevende i forhold til visum og arbeidstillatelser. Mange land har ikke økonomi til å bidra annet enn i egne farvann og knapt nok det. Bare EU-deltakelse vil heller ikke strekke til heller, om det er snakk om verdenshavet.
3. Verdien av forskningen er å skaffe kunnskap. Om den ble benyttet til politiske vedtak og tiltak for å forbedre tilstanden i havet, er den uvurderlig da det kan sikre rene og produserende hav for framtiden. Om den blir neglisjert, er den ikke noe verdt.
4. Det er nok kunnskap til å vise til hva som burde gjøres allerede. Tiltak er det politiske myndigheter som kan bestemme og sette i verk. Stans av forurensende utslipp ville være en god start, men selv det ser ut til å være umulig i praksis.
5. Det er utviklet mye utstyr og måleapparater, noe egnet og tilpasset skip, noe godt tenkt men lite egnet, mye som mest kan se ut som lettvinte løsninger av folk uten maritim kunnskap, og derfor helt uegnet. Måle- og prøvetakingsutstyr er det en del som er velfungerende allerede, både for lokal prøvetaking of for løpende målinger mens skipet er i fart. Men det er som nevnt utrolig mye og mange måter havet forsøples av, av både kjente og ukjente kilder. Opprensningsuststyr er det også verre med. Igjen, å hindre mer utslipp ville være en god start, så om alle skip kunne bidra og lede an, med å bli utslippsfrie til luft, men også til vann, ville det være et godt steg i rett retning. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (31.12.2023)


Permanent lenke

Vollen i Asker på 15 meter

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Lurer på hva dette er for noe?

P.N.H. (21.12.2023)

Svar:

Hei,

Dette var artig å se på 15 m i indre Oslofjorden. Det er sjøfjær, muligens Stor piperenser (Funiculina quadrangularis). Det er helt i øvre sjiktet det er vanlig å finne disse koralldyrene. Det er antatt at de trives best under 20 m og langt nedover, der de er funnet på godt og vel 2000 m dyp. Flott syn. Mvh Gro I. van der Meeren

Les mer om sjøfjær her: https://www.hi.no/hi/temasider/arter/sjofjer

Gro van der Meeren (21.12.2023)

««første 101 - 150 av 593 siste»»