miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Kulturminner > Kulturminner i utmark > Veiledning

Kulturminner i utmark

Veiledning

Valg for denne aktiviteten:

 Hovedside  Les veiledning  Legg inn data  Vis resultater

 Bakgrunnsstoff  Læreplanmål

Formål

  • Bli kjent med kulturminner i utmarka
  • Registrere kulturminner og dokumentere type og lokalisering
  • Benytte foto og video som ledd i dokumentasjon

Aktuelle samarbeidspartnere

Kulturminneforvaltningen i fylkeskommunen, samisk kulturminneråd, lokale museer, historielag, kultursjef, miljøvernleder og skogbrukssjef i kommunen, grunneiere, lokale aviser/medier

Utstyr

Kart, kompass, fotoapparat/video

Gjennomføring

Finn fram til et aktuelt område som ønskes registrert. Velg gjerne et område som ligger nær bebyggelse eller i områder som nyttes i fritidssammenheng. Ta kontakt med miljøvernlederen i kommunen eller kulturminneforvaltningen i fylkeskommunen for å finne fram til om det tidligere er registrert kulturminner i det valgte registreringsområde.

Ta kontakt med grunneieren for å høre om det finnes kjente kulturminner eller om det er gjort andre observasjoner i det aktuelle området. Gjennomfør gjerne aktiviteten i samarbeid med lokale historielag og media.

Gå systematisk gjennom området for å finne spor etter kulturminner. Om det finnes groper, røyser eller andre formasjoner som ikke ser naturlige ut, kan dette være rester etter tidligere tiders aktivitet. Prøv å finne ut hva det er dere har funnet (kullgroper, fangsgraver, ryddningsrøyser, etc.) Ikke grav eller gjør andre inngrep i området, men ta gjerne et oversiktsbilde over hele området der kulturminnet ligger, slik at det kommer fram hvordan det er plassert i landskapet. Ta nærbilder av eventuelle detaljer. Skader på eller tildekking av kulturminnet samt forsøpling dokumenteres. Vis gjerne størrelsen på kulturminnet, ved å legge ut et målebånd, eller ta bilde av en elev foran kulturminnet. Kartfest stedet med koordinater på økonomisk kartverk.

Registrer funn ved å bruke registreringsskjemaet til aktiviteten. Finn ut hvordan kulturminnet opprinnelig så ut og hva det har vært brukt til. Lag tegninger som viser hvordan det kanskje så ut når det ble laget. Lag en presentasjon av det som er funnet og hvor (UTM-kartkoordinater) dette er funnet. Legg bilder og tegninger inn i databasen til Nettverk for miljølære med kommentarer. Lag en kopi av dokumentasjone og send til kulturminneforvaltningen hos fylkeskommunen.


Skjema

Dette skjemaet kan du ta utskrift av og bruke når du jobber med aktiviteten.Når du er klar til å legge informasjonen inn i databasen, går du til registrer data.

Type og lokalisering av kulturminner
Type funn Sted UTM-koordinat Beskrivelse
       
       
       
       
       
       
       

Vis bare skjema