Fisk i ferskvatn
Veiledning
Valg for denne aktiviteten: Hovedside
Les veiledning
Legg inn data
Vis resultater
Bakgrunnsstoff
Læreplanmål
Føremål
- Kartleggje kva for artar som finst i området
- Sjå på samanhengen mellom førekomst og levetilhøve
- Undersøkje den fysiske tilstanden og den økologiske rolla til fiskeartane
Samarbeidspartar
Grunneigar, jeger- og fiskeforeining, kommunen, miljøvernavdelinga hos fylkesmannen
Utstyr
Fiskestong, snøre eller garn, bytte, kniv,
eventuelt pinsett, skalpell og prøveglas
Gjennomføring
Kartleggje kva for artar som finst i området
Bruk tilgjengeleg fiskereiskap og prøv å fange så
mange ulike fiskeslag som mogleg. Noter dei fiskeartane
som finst i vassdraget eller sjøen, anten de har fanga
dei eller fått vite av andre at dei finst der.
Garnfiske
Prøvefiske med garn er den forma for fiske som
gjev det beste utbyttet i høve til innsatsen i felt. Til
dømes kan ei gruppe elevar setje ut garna dagen
før feltdagen, slik at heile klassen kan vere med på
trekkinga neste dag. Tidlegare var det vanleg å bruke
heile garn med éi fast maskevidd. Men for å få med fisk
av ulik storleik gjekk ein over til å bruke ca. 10-12
garn med ulike maskevidder. I seinare år har ein byrja
å bruke seksjonerte garn. Det er garn som er
samansydde av bitar med ulike maskevidder, slik at alle maskeviddene
i prøvefiskeserien finst i eitt garn.
Samansetjinga av maskeviddene er slik at garna til
saman skal fange alle storleikane av fisk like effektivt.
Seksjonerte garn er rekna som forskingsgarn og
kjem inn under maskeviddreglane til Direktoratet for
naturforvaltning. Ein må difor søkje
miljøvernavdelinga hos fylkesmannen om lov til å bruke slike garn.
Hugs også å spørje grunneigaren om lov til å fiske.
Det vanlege er å la garna stå ute i eitt døgn. I
somme vatn er det naudsynt å redusere fisketida til
mindre enn eit døgn, anten fordi vatnet er lite, eller
fordi bestanden er så tett at ein får opp meir fisk enn
ein treng. Ofte kan ein berre ha garna ute medan
elevane gjennomfører resten av feltarbeidet. Dersom
bestanden er tynn, kan ein utvide fisketida til meir
enn eitt døgn. I slike tilfelle bør ein likevel tømme
garna ein gong per dag av omsyn til fisk som har stått
lenge i garnet.
Merk av på eit kart kvar de har sett garna (før
de trekkjer dei), og noter kor lenge garna står ute.
Det er fint om garna blir sette slik at dei fangar mest
mogleg representativt for innsjøen. Ein bør prøve å unngå
å setje garna der ein «veit at fisken står». I mange
tilfelle er det vanskeleg å vite kva som er
«representativt». Då set ein garna heilt tilfeldig.
Metode for fangst av småfisk
Garn med maskevidder < 10 mm fangar som
regel dårleg. Mange fiskeartar oppfattar maskane som
ein «vegg» i vatnet. Til fisk som er så små at dei ville
ha passa i eit slikt garn, bør ein prøve andre metodar
i tillegg, til dømes å lage ei felle av ei tom
plastflaske. Dette ein enkel og grei metode som gjev eit
relativt inntrykk av kor mykje det er av dei små
fiskeartane. Dersom fella fangar dårleg, kan ein prøve med åte.
Bruk ei gjennomsiktig brusflaske (1,5 l) av plast.
Kutt flaskehalsen og snu toppen innover i flaska. Fest
toppen med lim eller sy han fast med solid tråd
eller fiskesene. Fella skal plasserast horisontalt i
vatnet, på botnen eller eit stykke over botnen. Bruk ein
isoporbit til å halde fella i rett posisjon og ein stein
til anker. Pass på at det er rikeleg med tau mellom
flottøren og ankeret, så ikkje fella «druknar». Det er
viktig at de stikk nokre små hol i flaska, slik at det
blir litt utskifting av vatnet inne i flaska medan ho
står ute. Det kan vere interessant å ha fleire feller og
plassere dei i ulike område, til dømes i vegetasjon
eller på sandstrand, med varierande avstand frå land
og på ulike djupner.
Behandling av fisken
Dersom de fangar berre nokre få fiskar, kan de
gjere opp fangsten i felt, men ofte er det greiare å ta
med fisken attende til skulen og undersøkje han der.
Det føreset at de har ein måte å ta vare på fisken på
slik at han ikkje blir øydelagd før de kjem så langt.
Her er ei sjekkliste de kan bruke:
- Drep fisken raskt. For laksefisk er det best med eit
raskt slag i hovudet mot ein stein eller liknande (dersom
ein bryt nakken bakover, kan det bli vanskeleg å finne
igjen øyresteinane i klasserommet seinare). For åborfisk
er nakkeknekking greitt. Desse fiskane har store
øyresteinar som i alle høve er lette å finne. På karpefisk og
gjedde er det nok greiast å bruke kniv. Ein kan også bløgge
dei (kutte hovudblodåra frå gjellene), stikke kniven
gjennom hovudet eller kutte ryggmergen.
- Ver ikkje for brutal. Dette verkar kanskje som
ein kontrast til punkt 1, men det er viktig at fisken er
så uskadd som mogleg. Somme artar har til dømes
svært lause skjel som fell av når ein kjem borti dei.
Dersom ein klemmer fisken for hardt når han skal ut
av garnet, kan ein skvise ut både mageinnhaldet og
rogn eller mjølke. Somme fiskar har kanskje parasittar
i huda som ramlar av ved hardhendt behandling.
- Hald fisken fuktig og
kjølig. Dersom fisken tørkar
inn, er det vanskeleg å ta skjelprøve, og vekta blir feil.
Bruk plastposar. Fordøyinga av mageinnhaldet held
fram etter at fisken er daud (autolyse). Dess lågare
temperaturen er, dess seinare går prosessane. Bruk
isoporkassar med lokk eller kjølebag og kjøleelement eller is
dersom fisken skal lagrast eller transporterast i lengre tid.
- Grupper fiskane i posar etter kvar dei er fanga,
og merk dei skikkeleg. Dersom de skal sjå på fisken
i laboratoriet neste dag, er det ikkje naudsynt å
fryse fisken, men set han gjerne i kjøleskapet. Dersom
det er meir enn ein dag til vidare arbeid, må de
fryse fisken så fort de kan.
Sjå på samanhengen mellom førekomst og levetilhøve
Utbreiinga av ferskvassfisk er eit resultat av den
naturlege innvandringa etter den siste istida og av
at folk i lang tid har sett ut fisk. Effektane av sur
nedbør er eit viktig trugsmål mot ferskvassfisk, men
også overgjødsling av vatn, rømd oppdrettsfisk,
spreiing av nye fiskeartar og parasittar kan påverke
mangfaldet. Ein del fiskeartar er økonomisk verdifulle
eller viktige for fritidsfiske, og mange stader driv
ein kultivering og set inn andre tiltak for å styrkje
fiskebestandane. Ein del vassdrag blir kalka for å
redusere verknadene av forsuringa. Prøv å vurdere
korleis menneska har påverka førekomsten av fisk i det området de undersøkjer.
Undersøkje fysisk tilstand og økologisk rolle
Lengd, vekt og kondisjonsfaktor
Lengde- og vektfordelinga i bestanden kan
fortelje noko om næringstilhøve og vekstmønster. Vekt
og lengd utgjer grunnlaget for å rekne ut
kondisjonsfaktoren til fisken, forkorta til K-faktor.
Kondisjonsfaktoren har samanheng med tilgang på føde,
kjønnsmodning og alder.
Legg fisken slik at halefinnen er spreidd i
tilnærma naturleg stilling. Mål frå snutespiss til bakkanten
av halefinnen i millimeter. Vekta bør registrerast til nærmaste gram.
Ei brevvekt høver godt til det.
Generelt kan vi seie at dess feitare fisken er, dess betre
kondisjon har han. Kondisjonsfaktoren blir utrekna
etter formelen: K = (vekt i gram) / (lengd i
mm/10)3 x 100
For aure tyder ein K-faktor på 0,8 at han er i
dårleg form. Verdiar omkring 1,0 er normalt for aure, og
alt over er bra. Naturleg K-faktor varierer med den
naturlege kroppsforma. Den normale K-faktoren er
difor mykje høgare for til dømes karuss og brasme
enn for gjedde og gjørs.
Alder
Fisk veks heile livet, men det er skilnad på
sommar- og vintervekst. Alle norske artar av ferskvassfisk
har redusert vekst i vinterhalvåret, og desse årstidsvariasjonane
kan ein sjå som årringar i beinstrukturar, øyresteinar og skjel.
Det er ikkje slik at kvar ring er
eitt år, ein må sjå på lyse og mørke delar, med andre
ord der ringane ligg tett eller lenger frå kvarandre.
Aldersbestemming kan vere vanskeleg, men dersom de har lyst til å prøve dykk, står det meir om
aldersbestemming i Kompendium for prøvetaking av fisk.
Kjønn
Det kan vere skilnader mellom kjønna når det
gjeld vekst, ernæring, K-faktor, aldersfordeling og
liknande. Desse skilnadene er ofte interessante å
samanlikne. Kjønnet er som regel greitt å avgjere. Hos
dei fleste artane har hofisken gullege eggstokkar der
vi oftast kan sjå enkle egg. Egga kan vere alt frå bittesmå
korn til 5 mm i diameter. Testiklane er som
regel bleikare, og innhaldet er meir homogent i
struktur. Det er ikkje mogleg å skilje ut enkle celler.
Hos fiskar som er så unge at gonadane knapt er
synlege, har ikkje kjønnet noko å seie. Merk av kjønn
som hann, ho eller umoden.
Fyllingsgrad av magesekken
Dette blir brukt til ei enkel vurdering av kor
mykje kvar fisk har ete. Det er interessant i samanheng
med andre parametrar, til dømes lengd, alder eller
kjønn. Fyllingsgraden blir vurdert etter ein skala frå 0 til
5. Berre heile tal blir brukte: 0: tom, 1: berre restar,
2:litt, 3: ein del, 4: full, men ikkje utspilt, 5: utspilt.
Mageinnhald
Det gjev eit inntrykk av matvalet til fisken.
Mageprøvene kan innehalde store mengder av dyr som er relativt
uvanlege i vatnet. Gode døme er vassloppa
Leptodora kindtii og svevemygglarven Chaoborus flavicans,
som ofte manglar i planktonprøvene, men
som likevel kan finnast i store mengder i mageprøver. Mageprøver
er viktige for å vurdere korleis fisken
verkar inn på dei andre organismane i innsjøen eller bekken.
Det er lurt å gjere opp plankton- og
botndyrprøvene før de gjev dykk i kast med mageprøvene. Då veit
de litt om kva for dyr de kan rekne med å finne, og
korleis dei ser ut før dei har vorte delvis fordøydde i
fiskemagen. Strukturar som insektvenger, hovudkapslar
frå insektlarvar, ryggbein og kranium frå fisk osv. kan
setje dykk på sporet av kva slags organismar fisken har ete.
Parasittar
Dei kan finnast i magen eller i andre delar av
fisken. Bendelmakk er den vanlegaste, særleg i tette
fiskebestandar. Ver også på utkikk etter rundmakk og
skadar etter lakselus.
Organisering av arbeidet
Det er fornuftig å dekkje bordet med avispapir før
de set i gang, og de bør passe på å ha alle reiskapane
og tørkepapir innan rekkjevidd. Det er naturleg å
behandle fisk frå eitt og eitt garn om gongen, og
kvar art for seg. Kvar fisk bør få eit individuelt
nummer som følgjer fisken gjennom alle prosedyrane. Ein
kan lage små nummererte lappar og leggje dei på
fisken, eller ein kan nummerere staden på avispapiret
der fisken ligg. Hugs å merkje alle prøvene godt. Etter
at fisken er undersøkt, bør de salte han godt for å
hindre lukt.
SkjemaDette skjemaet kan du ta utskrift av og bruke når du jobber med aktiviteten.Når du er klar til å legge informasjonen inn i databasen, går du til registrer data.
Fiskeartar som er fanga under feltarbeid |
Art |
Kor mange |
Gjennomsnittleg lengd, mm |
Gjennomsnittleg vekt, g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reiskap |
Kor mange stenger, snøre eller garn? |
Tid brukt på kvar reiskap |
Maskevidd på garn (eventuelt type sluk eller agn) |
Fiskestong |
|
|
|
Handsnøre |
|
|
|
Garn |
|
|
|
Anna (spesifiser) |
|
|
|
Opplysningar om einskilde fiskar |
Art |
Lengd mm |
Vekt g |
Kjønn |
Alder |
Magefylling |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kommentarar om fisk, parasittar, mageinnhald og liknande. Bruk eventuelt eige ark for å setje opp mageinnhald for kvar einskild fisk.
|
Fiskeartar som ikkje er observert under feltarbeidet, men som de veit finst i innsjøen eller bekken. Noter kven de har fått opplysningane frå. |
Sjeldan |
Vanleg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kjelde:
|
Opplysningar om miljøpåverknad og endring av fiskebestandar |
Kva for inngrep og ureining finst i området og korleis kan dette ha påverka fiskebestandane? |
|
Daud fisk: Dersom det er funne daud fisk, skriv det de veit om art, mengd og eventuelt grunnen til at fisken er daud. |
|
Er det fiskeartar som er forsvunne eller som er komne til i vatnet eller bekken? Er nokon av fiskeartane spreidde av folk? |
|
Gytetilhøve og fiskeforsterkingstiltak |
Blir det drive kultivering eller anna tilrettelegging for å styrkje bestandane av fisk i vatnet? |
|
I bekk eller elv: Er det botnsubstrat som gjev gode gytetilhøve? |
|
Lokale fiskenamn |
Norsk eller latinsk namn |
Lokalt namn |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vis bare skjema
|