miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter >

Behandling av fisken

Hvis man fanger bare noen få fisk er det mulig å ta "klasseromsprøvene" i felt (forutsatt at man har bra vær på feltdagen...). Som regel er det greiere å ta med fisken tilbake til skolen og undersøke fisken der. Dette krever at man har en måte å oppbevare fisken på slik at ikke den ikke blir ødelagt før man kommer så langt. Her følger en sjekklite dere kan bruke:

  1. Drep fisken raskt.
    For laksefisk er det best med et raskt slag i hodet mot en stein eller tilsvarende (hvis man brekker nakken bakover kan det bli vrient å finne igjen øresteinene i klasserommet seinere). For abborfisk er nakkebrekking greit. Disse fiskene har store øresteiner som er lette å finne uansett. På karpefisk og gjedde er det nok greiest å bruke kniv. Noen foretrekker å bløgge dem (kutte hovedblodåra fra gjellene), andre stikker kniven gjennom hodet eller kutter ryggmargen.
  2. Ikke vær for brutal!
    Dette virker kanskje som en kontrast til punkt 1, men det er viktig at fisken er så uskadd som mulig. Enkelte arter har f.eks. svært løse skjell som faller av ved berøring. Hvis man klemmer fisken for hardt når den skal ut av garnet kan man skvise ut både mageinnholdet og rogn eller melke. Noen fisk har kanskje parasitter i huden som faller av ved hardhendt behandling.
  3. Hold fisken fuktig!
    Hvis fisken tørker inn, kan dere nesten glemme å få tatt noen skikkelig skjellprøve (ihvertfall fra laksefisk), og fiskens vekt blir feil! Plastposer er tingen.
  4. Hold fisken kjølig hvis dere har mulighet til det!
    Fordøyelsen av mageinnholdet fortsetter etter at fisken er død (autolyse). Hvis fisken først har stått i garnet i 160C vanntemperatur i noen timer, og deretter blir liggende i en plastpose i sola, da er mageinnholdet mest graut... -Jo lavere temperatur, jo langsommere går prosessene. Personlig har jeg god erfaring med isoporkasser med lokk eller kjølebager og kjøleelementer eller is.
  5. Samle fisken i poser etter hvor de er fanget, og merk dem skikkelig med posisjon og dyp i innsjøen, redskapstype eller maskevidde, og hvor lenge redskapen har stått ute (helst start og slutt-tidspunkt).
  6. Hvis dere skal se på fisken i laboratoriet neste dag, er det ikke nødvendig å fryse fisken, men sett den gjerne i kjøleskap. Hvis det er mer enn en dag til videre bearbeidelse; frys fisken så fort dere har mulighet til det.
  7. Ta det med ro. Denne lista er tips, ikke lover...
    Hvis noen finner andre lure tips, eller utarbeider metoder som virker bedre, gi oss tilbakemelding.