|
|
|
Hvis man fanger bare noen få fisk er det mulig å ta
"klasseromsprøvene" i felt (forutsatt at man har bra vær
på feltdagen...). Som regel er det greiere å ta med fisken
tilbake til skolen og undersøke fisken der. Dette krever at man har
en måte å oppbevare fisken på slik at ikke den ikke blir
ødelagt før man kommer så langt. Her følger en
sjekklite dere kan bruke:
- Drep fisken raskt.
For laksefisk er det best med et raskt
slag i hodet mot en stein eller tilsvarende (hvis man brekker nakken bakover
kan det bli vrient å finne igjen øresteinene i klasserommet
seinere). For abborfisk er nakkebrekking greit. Disse fiskene har store
øresteiner som er lette å finne uansett. På karpefisk og
gjedde er det nok greiest å bruke kniv. Noen foretrekker å
bløgge dem (kutte hovedblodåra fra gjellene), andre stikker
kniven gjennom hodet eller kutter ryggmargen.
- Ikke vær for brutal!
Dette virker kanskje som en kontrast til punkt 1, men det er viktig at
fisken er så uskadd som mulig. Enkelte arter har f.eks. svært
løse skjell som faller av ved berøring. Hvis man klemmer
fisken for hardt når den skal ut av garnet kan man skvise ut
både mageinnholdet og rogn eller melke. Noen fisk har kanskje
parasitter i huden som faller av ved hardhendt behandling.
- Hold fisken fuktig!
Hvis fisken tørker inn, kan dere nesten glemme å få
tatt noen skikkelig skjellprøve (ihvertfall fra laksefisk), og
fiskens vekt blir feil! Plastposer er tingen.
- Hold fisken kjølig hvis dere har mulighet til det!
Fordøyelsen av mageinnholdet fortsetter etter at fisken er
død (autolyse). Hvis fisken først har stått i garnet i
160C vanntemperatur i noen timer, og deretter blir liggende i en
plastpose i sola, da er mageinnholdet mest graut... -Jo lavere temperatur,
jo langsommere går prosessene. Personlig har jeg god erfaring med
isoporkasser med lokk eller kjølebager og kjøleelementer eller
is.
- Samle fisken i poser etter hvor de er fanget, og merk dem skikkelig med posisjon
og dyp i innsjøen, redskapstype eller maskevidde, og hvor lenge
redskapen har stått ute (helst start og slutt-tidspunkt).
- Hvis dere skal se på fisken i laboratoriet neste dag, er det ikke
nødvendig å fryse fisken, men sett den gjerne i
kjøleskap. Hvis det er mer enn en dag til videre bearbeidelse; frys
fisken så fort dere har mulighet til det.
- Ta det med ro. Denne lista er tips, ikke lover...
Hvis noen finner andre lure tips, eller utarbeider metoder som virker
bedre, gi oss tilbakemelding.
|
|
|
|