miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter >

Data om fiskebestander er viktige for å forstå innsjøens totale økologi. Fiskebestander beiter selektivt på bestemte arter av zooplankton og bunndyr. Dette kan gi konkurransemessige fordeler for andre arter, og påvirker også utvalget av bl. a. påvekstalger og planteplankton. I de senere år har man også begynt å kartlegge bestander for å kunne forvalte den biologiske diversiteten i ferskvann på best mulig måte.

I tillegg er vi ofte interessert i å forvalte fiskebestandene med hensyn til beskatning. I denne forbindelse er vekstrater og alderssammensetning viktig for vurdering av hvor mye man bør beskatte bestanden. I VANDA-sammenheng er det dessuten av spesiell interesse at forandringer i fiskebestandene over tid kan brukes til miljøovervåkning.

Nesten alle VANDA-innsjøene har en eller flere fiskebestander, og interessen for å undersøke dem ser ut til å være stigende blant de aktive skolene. Dette synes vi selvsagt er hyggelig, og ser fram til å utvide VANDA-basen til å omfatte flere fiskedata.

Kompendiet er organisert i en rekkefølge som er naturlig for innhenting av prøvene. Først behandles metoder for feltarbeidet, og noen råd og tips for å oppbevare fisken på vei tilbake til skolen. Deretter beskrives prøver som kan tas i klasserommet.

En liten litteraturliste med noen sentrale bøker innen emnet er også inkludert.

Bakerst finner dere tre skjema som viser hvordan dataene blir ført hos VANDA sentralt. Skolene vil erfare at den totale arbeidsmengden blir ganske stor hvis alle skjemaene skal fylles ut i detalj. Vi anbefaler derfor at dere konsentrerer dere om det skjemaet som heter "Generelle data". For de andre datatypene er det tilstrekkelig å gå i detalj med én eller etpar fisk, og eventuelt sende prøvene til oss.

Lykke til!