Kor næringsrikt er vatnet?
Veiledning
Valg for denne aktiviteten: Hovedside
Les veiledning
Legg inn data
Vis resultater
Bakgrunnsstoff
Læreplanmål
Føremål
- Kartleggje næringsinnhaldet i vatnet
- Forstå samanhengen mellom næringsinnhald,
biologisk mangfald, fiskeproduksjon og vasskvalitet
- Drøfte behovet for endring av
næringstilførslane til vatnet
Samarbeidspartar
Næringsmiddeltilsynet i kommunen, lokale
veterinærstyresmakter, miljøvernansvarleg i
kommunen (eventuelt i fylket), landbrukskontor, teknisk etat
i kommunen, lokallag av naturvernorganisasjonar
Utstyr
Kvit plastbytte, reine vassprøveflasker, eventuelt
analyseutstyr og kjemikalium for analyse av totalfosfor
og totalnitrogen og nitrat, som det er gjort greie for i
boka Praktisk miljøkjemi (sjå under «Vil du vite meir»
nedanfor). For at slike analysar skal gje realistiske verdiar,
må ein ha spektrofotometer, vere absolutt
reinsleg og ha syrevaska utstyr. Obs: Ein kan få kjøpt ulike
typar analysesett for nitrat og fosfat hos
læremiddelfirma. Desse analysesetta kan ikkje brukast i dei fleste norske
vatna og vassdraga ettersom dei ikkje kan måle
så låge konsentrasjonar som det vanlegvis er i vatn i
Noreg (< 0,1 mg/l eller ppm totalfosfor, < 0,01 mg/l eller
ppm fosfat og < 0,5 mg/l eller ppm nitrat). Svært
næringsrike bekker og innsjøar i jordbruksområde eller der
det renn ut mykje ureinsa kloakk, kan ha så høge
verdiar at dei mest fintmålande analysesetta kan vere
nyttige, særleg for nitratanalysar.
Gjennomføring
Kartleggje næringsinnhaldet i vatnet
1 Måling av nitrogen og fosfor
Ta vassprøver av vatnet i området med heilt
reine vassprøveflasker. Flaskene bør vere skylde med
fortynna saltsyre før bruk (hugs også å skylje
korken innvendig). Til naud kan plastflasker med
kjeldevatn brukast. Hell då ut kjeldevatnet like før de skal
bruke flaska til vassprøvetaking (ikkje drikk av flaska!).
Skyl alltid vassprøveflaska og korken tre gonger med
vatnet som de skal ta prøve av, før de fyller flaska
med vatn og set i korken. Gjer avtale med det lokale
næringsmiddeltilsynet og eventuelt lokale
miljøvernstyresmakter om analyse av totalfosfor og
totalnitrogen og nitrat. Send inn prøveflaskene til
næringsmiddeltilsynet den same dagen som de har teke
prøvene. Dei som vil prøve å analysere vatnet
sjølve, kan bruke den prosedyren som det er gjort greie
for i boka Praktisk miljøkjemi (sjå under «Vil du vite
meir» nedanfor). Når det gjeld totalfosfor og
totalnitrogen, må de koke vassprøva i ein time med eit kraftig
oksydasjonsmiddel (til dømes metta
kaliumperoksodisulfat-løysning) før de set til fargereagensar og les
av fargen i spektrofotometeret.
For svært næringsrikt vatn i jordbruksområde
eller der det renn ut kloakk, kan de få ein grov
indikasjon på innhaldet av nitrat og fosfat ved å bruke
analysesett (komparator), som de får kjøpt hos
læremiddelfirma. For mindre næringsrikt vatn kan ein ikkje
bruke slike analysesett.
Vatnet blir rekna som næringsfattig dersom
totalfosfor-innhaldet er mindre enn 10 µg/l (det vil seie
10 ppb eller 0,01 mg/l eller 0,01 ppm).
Fosfatinnhaldet er vanlegvis under det nivået som det er mogleg
å måle i ferskvatn, jamvel med fintmålande
analyseutstyr. Det er fordi fosfat som regel er ein
minimumsfaktor for algevekst i ferskvatn, og algar og
vassplanter tek difor raskt opp alt tilgjengeleg fosfat frå
vatnet. Om vinteren (i perioden frå
oktober/november til april/mai) kan fosfatinnhaldet stige ettersom
det då er liten algevekst i vatnet. I sjøvatn og i meir
næringsrikt ferskvatn kan fosfatinnhaldet vere høgt
nok til å kunne målast mesteparten av året. Her kan
nitrogen ofte vere vekstavgrensande, og
nitratinnhaldet er difor ofte lågt om sommaren i sjøvatn og
i næringsrike innsjøar. I næringsrike innsjøar er
likevel konsentrasjonen av totalnitrogen svært høg.
Tabellen nedanfor viser samanhengen mellom vasskvalitet og næringsinnhald.
2 Indirekte vurdering av næringsinnhald
Vi kan også indirekte vurdere næringsinnhaldet i vatnet
ved å studere utsjånaden, lukta og det plante-
og dyrelivet som vatnet har. Dette er det gjort
nærmare greie for under dei einskilde temaa i «Mangfaldet
i naturen» og under temaet «Vannkvalitet» (sjå
hovudtemaet «Ressurser og forbruk»).
Næringsinnhald |
Fosfor (total) |
Nitrogen (total) |
Næringsfattig (oligotrof), det vil seie reint eller svært lite påverka av næringstilførslar (overgjødsling eller eutrofiering) |
< 0,01 mg/l
(< 10 µg/l) |
< 0,3 mg/l
(< 300 µg/l) |
Moderat næringsrik (mesotrof), det vil seie litt påverka av næringstilførslar (overgjødsling eller eutrofiering) |
0,01 - 0,04 mg/l
(10 - 40 µg/l) |
0,3 - 1,0 mg/l
(300 - 10200 µg/l) |
Næringsrik (eutrof), sterkt påverka av næringstilførslar (overgjødsling eller eutrofiering) |
> 0,04 mg/l
(> 40 µg/l) |
> 1,0 mg/l
(>1000 µg/l) |
Studere samanhengen mellom næringsinnhald,
biologisk mangfald, fiskeproduksjon og vasskvalitet
Dersom vatnet er næringsrikt, prøv å finne ut
om det har vore oppblomstring av giftige
planktonalgar i vatnet (snakk med vassverket,
næringsmiddeltilsynet og miljøvernleiaren i kommunen, sjå også
eigen aktivitet om planteplankton i Vannprogrammet), og
om botnvatnet er oksygenfritt om sommaren (sjå
eigen aktivitet om oksygenmåling i Vannprogrammet).
Næringsinnhaldet i vatnet har mykje å seie for
biologisk mangfald, fiskeproduksjon og vasskvalitet.
For mange plante- og dyregrupper aukar
artsmangfaldet med moderat tilførsel av næringsstoffa fosfor og
nitrogen, truleg fordi fleire artar då får nok næring til
å overleve. Ved kraftig tilførsel av desse stoffa blir
det biologiske mangfaldet mindre, ettersom det då
blir så kraftig algevekst eller plantevekst at organisk
stoff hopar seg opp i vatnet. Det gjev dårlege
lystilhøve og stort forbruk av oksygen. Under slike tilhøve
er det berre algeartar som er tilpassa dårlege
lystilhøve, og dyreartar som overlever med lite oksygen,
som greier seg.
Også fiskemengda aukar med moderat tilførsel av næringsstoff
(moderat eutrofiering av næringsfattige
vatn og vassdrag og kystområde). Det er fordi det då
blir større produksjon av algar og vassplanter og
dermed også meir mat for smådyr, som igjen er god mat
for fisken. Det gjeld både i saltvatn og ferskvatn.
Ved kraftig næringstilførsel (kraftig eutrofiering) kan
fiskeproduksjonen gå ned igjen, mellom anna fordi
det blir tilgroing og nedslamming av gyteområde og oksygenfattig botnvatn.
Vasskvaliteten er best i næringsfattig vatn,
ettersom dette vatnet er klart og reint. Det gjeld anten
vatnet skal brukast til drikkevatn, badevatn, fritidsfiske,
jordbruksvatning eller fiskeoppdrett. Næringsrikt vatn inneheld
ofte mykje partiklar (algar,
erosjonsmateriale) og tarmbakteriar og høver difor dårleg til
drikkevatn og badevatn. Aure, laks og røye trivst også dårleg
i næringsrikt vatn, medan åbor, gjedde og mange
karpefiskartar trivst godt. Moderat næringsrikt vatn
kan likevel gje god produksjon og dermed godt fiske
av laksefisk (aure, laks og røye) og saltvassfisk og
kan også ha tilfredsstillande badevasskvalitet.
Drøft behovet for endring av næringstilførslane til vatnet
Er det behov for endring av næringstilførslane til vatnet?
I dei aller fleste tilfella der næringsinnhaldet
er høgt, er det behov for å redusere
næringstilførslane for å minske overgjødslingseffekten i vatnet. Det
gjev redusert sjanse for masseoppblomstring av planktonalgar,
som kan vere giftige (til dømes blågrønalgar
i ferskvatn eller dinoflagellatar i sjøvatn), betre
oksygentilhøve i djupvatnet og betre gytetilhøve for
laksefisk. Diskuter i klassen og med
samarbeidspartane kva for tiltak som er viktigast for å redusere
tilførslane (til dømes reinsing eller stopp av
kloakkutslepp, mindre gjødsling i jordbruket, planting av kantvegetasjon osv.).
I nokre tilfelle tek det svært
lang tid frå næringstilførslane blir reduserte, til vatnet
får betre vasskvalitet. Årsaka til det kan vere at
mykje næring er lagra på botnen, eller at det er for
mykje småfisk som et opp dei dyreplanktonartane som
kunne ha halde algemengda i sjakk. I slike situasjonar
kan det vere naudsynt med andre tiltak, som til dømes
å fjerne botnslam, lufte botnvatnet eller fjerne
småfisk gjennom til dømes å setje ut rovfisk (stor aure
eller gjørs).
Dersom vatnet er svært næringsfattig, kan ein
også gjere framlegg om ein varsam auke av
næringstilførslane for å betre fiskeproduksjonen og
eventuelt auke det biologiske mangfaldet i vatnet. Det må
berre gjerast i samråd med fagfolk, for å sikre at ein ikkje får overgjødsling av vatnet.
SkjemaDette skjemaet kan du ta utskrift av og bruke når du jobber med aktiviteten.Når du er klar til å legge informasjonen inn i databasen, går du til registrer data.
Totalfosfor |
µg/l |
Totalnitrogen |
µg/l |
Nitrat |
µg/l |
Kven har gjort analysane av fosfor og nitrogen? (Set kryss) |
Klassen eller skulen sjølv |
Næringsmiddeltilsynet |
Vassverket |
Andre (i så fall kven?) |
|
|
|
|
Kor næringsrikt er vatnet? |
Næringsfattig (oligotroft) |
Middels næringsrikt (mesotroft) |
Næringsrikt (eutroft) |
|
|
|
Dersom vatnet er næringsrikt: Har det vore oppblomstring av giftige planktonalgar i vatnet? (Set kryss) |
Ja, ofte |
Nei |
Ja, sjeldan |
Veit ikkje |
|
|
|
|
Er botnvatnet oksygenfritt om sommaren? |
Ja, ofte |
Nei |
Ja, sjeldan |
Veit ikkje |
|
|
|
|
Er det behov for å endre næringstilførslane til vatnet? |
Ja, dei bør reduserast |
Ja, dei bør aukast |
Nei |
Veit ikkje |
|
|
|
|
Dersom næringstilførselen bør reduserast, korleis kan det gjerast? (Set kryss) |
Kloakkreinsing |
Mindre gjødsling i landbruket |
Plante kantvegetasjon |
Andre tiltak (sjå eigen aktivitet om tiltak under kapittelet Ressurser og forbruk) |
|
|
|
|
Vis bare skjema
|