miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Biologisk mangfold > Befruktning og botnslåing hos rur > Veiledning > Aktivitet: Befruktning og botnslåing hos rur (veiledning)

Befruktning og botnslåing hos rur

Veiledning

Valg for denne aktiviteten:

 Hovedside  Les veiledning  Legg inn data  Vis resultater

 Bakgrunnsstoff  Læreplanmål

Vår - Botnslåing

Hver vår blir fjæra invadert av rur-larver. De kommer i hopetall, og dekker det meste som kan gå an å dekke. I løpet av ganske kort tid vil imidlertid de fleste dø, og skallene forsvinner. Rur-larver svømmer fritt i vannet (plankton), og er avhengig av plante-plankton for å vokse. Når de så er stor nok vil de slå seg ned i fjæra og feste seg der. Der vil de så bli resten av sin levetid.
Rur (Semibalanus balanoides) er tvekjønnet (hemafroditt), dvs. at den har både hannlige og hunlige reproduksjonsorganer, men det er aldri registrert selvbefruktning. Befruktning skjer om vinteren. Omtrent alle rur i ett område befruktes i løpet av noen få dager. De befruktede eggene klekkes tidlig på våren og nauplie- larvene slippes ut i vannmassene. Når larvene er vokst nok, slår de seg ned (settler) i fjæra og blir til rur. Antall egg hver rur har er mer avhengig av størrelse, plassering i fjæra, og bølgeeksponering og mindre avhengig av breddegrad der de lever, men antallet ligger et sted mellom 400-8000.
Hastigheten på utviklingen av eggene ser ut til å være temperaturavhengig, særlig i første periode. Klekkingen av eggene er mekanisk, og utføres av larvene. Klekkingen kan foregå inne i rurskallet, eller ved at eggene blir frigjort fra ruren. Eggene/Larvene frigjøres først når det er nok mat i vannmassene (våroppblomstring). Rur er et krepsdyr med ytre skall, og må derfor gjennomgå skallskifter under larveutviklingen. Naupliene har seks slike stadier for larven endrer seg til en cyprislarve som så finner et egnet sted til å slå seg ned på. Der fester den seg på rygg og metamorfoserer til en voksen form. Tidspunktet for settling er altså avhengig av våroppblomstringen av alger. På Vestlandet ser det ut til at det tar omtrent tre uker fra våroppblomstringen er på topp, til cypris-larvene er klar for bunnslåing/setling. Imidlertid venter larvene til nærmeste nippvannsperiode før de settler. I løpet av en to-tre høyvann rundt nipperioden vil de fleste av larvene ha slått seg ned i fjæra. Vi vet at dette gjelder på Vestlandet, men om det er slik andre steder i landet vet vi ikke. Oppgaven her går ut på å sjekke tidspunkt for våroppblomstring av alger, og bunnslåing/setlings-tidspunkt for rur.
I Sør-Norge starter våroppblomstringen normalt i løpet av februar, avhengig av sol og vind. Det må være nok lys til at algene produserer mer energi en de forbruker. Før oppblomstringen kan skje, må det etableres et sprangskikt (lagdeling) i vannmassene slik at ikke algene synker ut fra det området der det er nok lys. En slik lagdeling oppstår vanligvis ved at solen varmer opp vannet i overflaten. Noen ganger må vi vente helt til mars for den begynner. Lenger nord starter oppblomstringen senere. Det kan gå opp til seks uker fra våroppblomstring i sør til våroppblomstring i nord. Vanligvis skjer oppblomstringen noe tidligere inne i fjordene.

Det som må gjøres er:

  • Finn ut når våroppblomstringen er på topp (vannet er blitt "grumsete"), og notér datoen i tabellen nedenfor. Følg med daglig fra begynnelsen av februar (mars i Nord-Norge).
  • Slå opp i en kalender å finn de to påfølgende nipp-flo (halvmåne - minste forskjell mellom flo og fjære) og noter disse datoene nedenfor.
  • Følg med daglig for å finne ut når ruren settler seg. Noter datoen nedenfor. Rett før og under bunnslåing/setling er cypris-larvene grå-mørkegrå og omtrent 1-2 mm store. Under bunnslåingen / setlingen vil de "flyte" i overflaten og vente på høyvann før de slår seg ned. I gunstige år ser det nesten ut som et stort grått "teppe" som flyter langs land, og når det blir lavvann er hele fjæren dekket av dette "teppet".
  • Registrer data på internett.


    Skjema

    Dette skjemaet kan du ta utskrift av og bruke når du jobber med aktiviteten.Når du er klar til å legge informasjonen inn i databasen, går du til registrer data.

    Vis bare skjema

  •