miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Vannressurser > Hvordan kan avløpsvann renses? > Veiledning

Hvordan kan avløpsvann renses?

Veiledning

Valg for denne aktiviteten:

 Hovedside  Les veiledning  Legg inn data  Vis resultater

 Bakgrunnsstoff  Læreplanmål

Formål

Få kunnskaper om rensing av vann og forstå konsekvensene av egen atferd og miljøkostnadene ved rensing

Samarbeidspartnere

Representant for det lokale renseanlegget, teknisk etat i kommunen, landbruksetaten

Utstyr

Urenset avløpsvann, forskjellige stoffer for å forurense vann, enkelt labutstyr, plastrør, ren grus og sand, kaffefilter

Gjennomføring

Drøft med elevene hva som kan gjøres for å rense vann som har blitt forurenset. Prøv å komme fram til konkrete metoder som kan testes ut.

Forsøk med et enkelt sandfilteranlegg

  • Få tak i et plastrør som er 6-10 cm i diameter og om lag 150 cm langt.
  • Monter et lokk og en kran i den enden som skal være ned, og legg noen lag gasbind i bunnen for å hindre at sanden renner ut.
  • Fyll røret med sand som på forhånd er skylt i rent vann.
  • Monter røret ute eller inne slik at det står loddrett.
  • Hell forurenset vann oppi røret på toppen og vent. Forurenset vann kan dere lage ved for eksempel å ta oppvaskvann med litt saft eller kaffe i. Gjør gjerne flere forsøk og finn ut hva som er lett å rense ut, og hva som ikke lar seg rense ut.
  • Lag skjematiske tegninger og forklaringer til eksperimentet.
  • Sanden kan byttes ut med aktivt kull, som dere kanskje kan få kjøpt på apoteket.

Simuler en renseprosess i tre trinn

Skaff urenset avløpsvann, eller lag en blanding av vann, kompost, jord, kaffegrut, melk og såpe og la den stå en stund i klasserommet. Mål innholdet av organisk stoff i prøven, dersom det er mulig. Ta en del av blandingen og vei den, damp bort vannet og vei på nytt.

  1. Slamutskilling
    Lag en slamutskiller av en plastflaske uten bunn. XL1-flaske eller lignende med rør i korken passer best. Hell prøven oppi og la den stå for bunnfelling. Åpne forsiktig og tapp ut bunnfallet. Er det mye forurensning igjen i vannet? Hva består slammet av? Hva har vi fjernet i trinn 1?
  2. Filtrering
    Ta med vannprøven fra slamutskillingen videre til filtrering. Bruk filtrerpapir eller et sandfilter av samme type som under slamutskillingen. Lag hull i korken, fyll lagvis med grus, grov sand og fin sand øverst. Hell vannet forsiktig oppi. Ta vare på det filtrerte vannet. Er vannet som kommer ut av sandfilteret, renere? Hva har skjedd?
  3. Utfelling
    Bruk det filtrerte vannet og hell det i et begerglass. Juster pH til ca. 10 med kalkvann. Tilsett aluminiumsulfat til pH er ca. 6. La det stå. Skjer det utfelling? Hvor ble det av de tilsatte stoffene? Hvordan kan vi fjerne utfellingen? Til utfelling kan man forsøke å erstatte kalkvann og aluminiumsulfat med bare magnesiumhydroksid. Labforsøkene kan med fordel kombineres med ekskursjon til et renseanlegg.