Astaxanthinanalyser gjør deg mulig å skille mellom villfisk og oppdrettfisk
Rømt laks og ørret fra oppdrettsanlegg er et økende
problem i norske elver. I tillegg til at de kan spre sykdommer, er man
bekymret for "genetisk forurensning" av de lokale bestandene dersom de
går opp i elvene for å gyte.
Den røde fargen hos laks og ørret kommer fra pigmentet
astaxanthin, som foreligger i 3 ulike optiske isomerer. Fisken kan ikke
produsere dette fargestoffet selv, så all farge kommer utelukkende fra
fôret. Oppdretterene bruker syntetisk fremstilt pigment for å gi
fiskekjøttet den rette fargen, mens villfisk får rødt
kjøtt når den spiser krepsdyr som inneholder disse
fargestoffene. I begge tilfeller er det det samme stoffet, astaxanthin, men
forholdet mellom de 3 optiske isomerene varierer.
På figuren ser man
utskrift fra en høy-trykks-væske-kromatograf (HPLC) som skiller
ut disse isomerene. Type I er en 3R,3R', type II en 3R,3S', og type III en
3S,3S'. Alle isomerene har to topper, en cis og en trans. Vi ser at hos
villfisken foreligger det meste av astaxanthinet som type III-isomer, mens
det kunstig fremstilte astaxanthinet har mye av type II. Ved å
kjøre prøver av kjøttet gjennom en slik analyse, kan
man altså si om fisken kommer fra et oppdrettsannlegg eller om det er
en villfisk.
Den samme teknikken kan også brukes på egg og
plommesekkyngel. Fargen i egget kommer fra moren, og ved å
undersøke et egg fra en gytegrop, kan man bestemme om de er gytt av
en villfisk eller en oppdrettsfisk. Dette er den første sikre metoden
for å kunne avgjøre om oppdrettsfisk gyter i elvene.
|