Hopp til hovedinnhold

Fremgangsmåte

Finn fram kikkert og notatbok, let etter fugler og rapporter dine resultater. Da får du en fin dagbok over dine egne observasjoner og bilder, og kan samtidig sammenligne dine resultater med andre som også undersøker fugler.

Valg av område

Det finnes fugler overalt. Om du befinner deg midt i en by eller på en øde øy, så bor det trolig fugler der. Man finner forskjellige arter i ulike miljøer, og det er stor variasjon gjennom året.

Finn et passende område som du ønsker å undersøke. Det kan være alt fra en hage, et skogholt, ei myr eller nesten hva som helst. Gjør et søk i artstreet for å se hvilke arter som er funnet i din kommune tidligere. Da har du i alle fall en pekepinn på hva du kan forvente å finne.

Ofte er det kjekt å ha en fast runde som man går hver gang man skal telle fugler. Da blir tallene sammenlignbare fra gang til gang, og en kan enkelt se variasjoner. Kle deg etter været, og husk alltid kikkert, notatbok og gjerne et kamera.

Bruk øyne og ører!

Når du skal ut å se etter fugler er bruken av både øyne og ører viktig. Bruk kikkerten flittig! Etter hver som du observerer fugelene, noterer du navn, antall og hva den gjorde. De du ikke klarer å artsbestemme der og da, kan du finne ut av i etterkant om du tar bilder.

Gå rolig fram!

Det er viktig å være rolig når du leter etter fugl. Har man et lavt lydnivå på praten vil man også høre og oppdage flere fugler. Sett deg ned med jevne mellomrom, og observer fuglene fra et strategisk punkt i 5-10 minutter. Noter alle arter og hvor mange det er av dem. Om de for eksempel synger eller leter etter mat noterer du det også. Det kan også være nyttig å skrive ned værforhold og tidspunkt for undersøkelsen.

Hjelp til å bestemme art

Er du usikker på hvilken art du har sett eller tatt bilde av? Bruk våre faktaark med beskrivelser, bilder og lyder av norske fugler. Du kan også stille spørsmål i spalten Spør en ornitolog.

Registrer dine observasjoner!

Observasjonene og bildene som er innsamlet i felt skal nå rapporteres. Logg deg inn, opprett eller velg området der du har undersøkt fugler, og før inn resultatene. Last opp bilder av så mange arter som mulig.