Hopp til hovedinnhold

Show results

Alle områder»Agder»Sømsodden»

Participant:Haumyrheia skole
Site:Sømsodden (Norway)
Date:30.04.2016

Antall personer:
26

Klassetrinn for barn som var med:
8. trinn

Klassetrinn for barn som var med:
9. trinn

Klassetrinn for barn som var med:
10. trinn

Antall dugnadstimar:
antall elever X 4,totalt ca. 100 arbeidstimer

Beskriv hva som er gjort:
RAPPORT FOR RYDDING AV ET KULTURMINNE SKOLEÅRET 2015/2016,HAUMYRHEIA SKOLE, KRISTIANSAND.

Rydding av gravhaug på Sømsodden, på Søm i Kristiansand kommune.
Valgfaget natur og friluftsliv på Haumyrheia skole (8+9+10 trinn) søkte våren 2015 stiftelsen Norsk Kulturarv om deltakelse i ”Rydd et kulturminne”, og søkte da om rydde en kjent, men svært igjengrodd gravhaug på Sømsodden,ca.20 minutters skylletid fra skolen.
Gravhaugen ligger på kommunal grunn, men grenser opp mot privat eiendom. Arbeidet ble klarert med kommunen og grunneieren.
Haugen har en anseelig størrelse, og ligger vendt ut mot Topdalsfjorden/Kristiansand byfjord. Den var ikke lenger synlig fra sjøsiden, og var svært overgrodd av busker, trær og andre, mindre vekster. Målet var å frigjøre haugen, slik at den ble mer synlig. Valgfagselevene fikk en kort innføring i haugens historie(bronsealder/vikingtid) og litt kriterier for rydding og plassering av avfall. En lærer stilte med motorsag for de større trærne, mens elevene brukte håndsag og sakser for å fjerne greiner og mindre vekster.

Haugen er når ryddet fri for vekster, slik at man kan se de to kamrene inni. Trær og greiner er fjernet, og delvis saget opp. Noen steiner som hadde trillet langt ned i ura ble lagt opp til haugens kant, men vi har ikke rørt andre deler av fornminnet. Elevene har lagt ned en god del arbeidstimer så langt ( to valgfagsdager) men fortsatt gjenstår noe opprydding og mulig merking med skilt fra hovedvei til sti. Vi mener elevene har opparbeidet en kunnskap og forståelse for fornminner i nærmiljøet, og lært noe om skjøtsel og gjengroing av kulturlandskap. Haumyrheia skole håper å kunne ”adoptere” og vedlikeholde gravhaugen på Søm. Vi har fått gode signaler fra nabogrunneier, som inviterte oss inn til en nærliggende steinalderboplass på privat grunn. Rydding ”før/etter” er dokumentert på nettsiden www.miljolaere.no

Vi takker for muligheten til å være med på denne dugnaden gjennom stiftelsen Norsk Kulturarv.

Kristiansand, 30.4.2016
Dag Johan Beek
Valgfaglærer natur og friluftsliv

Eventuelle videre planer:
Rydde vider e ,skilte sti fra hovedvei til gravminnet.