Bakgrunn
Matvaner – genetikk eller kultur?
Våre matvalg og smakspreferanser er i stor grad bestemt av den maten vi er vokst opp med. Det handler om kultur, både lokalt og nasjonalt. Vaner i familien og i omgivelsene spiller også inn.
I tillegg er genene våre med på å bestemme hva slags mat vi liker og ikke liker. Vi har små genetiske forskjeller i sanseapparatene våre som gjør at vi smaker og lukter den samme maten på forskjellige måter.
Temaet for Forskningskampanjen 2015 er smak, kultur og genetikk. Elevene skal undersøke hvordan matvaner og smak henger sammen med sanseapparatet. Hva er det som gjør at vi liker forskjellig mat?
For å finne ut dette skal elevene teste hvor godt de liker en rekke matvarer. De skal gjøre smak- og luktetester med tilsendte prøver. I tillegg skal de svare på noen spørsmål om hva de liker å spise, og hva de synes om å smake på ny mat. Ved å analysere svarene fra titusenvis av elever i både Norge og Danmark kan forskere ved Nofima og Københavns Universitet få helt ny kunnskap om smak og matvaner til barn og unge i de to landene.
Hva påvirker matvalgene våre?
I smak- og luktetestene kan den enkelte elev teste hva hun eller han liker. Når vi sammenligner svarene fra tusenvis av elever kan vi også se etter mønstre i dataene: Liker barn andre ting enn ungdommer? Er det forskjell på smaken i nord og sør, øst og vest? Har det noe å si om du liker å smake på ny mat eller ikke? Liker du noe fordi du er vant til å spise det? Eller er det rett og slett genene dine som gjør at brokkolien smaker vondt for deg, mens andre syns det smaker nydelig?
Les også «Før dere starter»