Hopp til hovedinnhold

Species: Barn Swallow (Hirundo rustica)

© Frode Falkenberg
Låvesvale. Ungfugl

 Lyd

© Alberto Masi

Other names

  • Barn Swallow på engelsk
  • Landsvale in Danish
  • Landsvala in Icelandic
  • Spálfu in Northern Sami
  • Ladusvala in Swedish
  • Rauchschwalbe in German

Om låvesvale

Kjennetegn: Låvesvala har helsvart overside og hvit underside som blir brutt av et svart bryst og en rustrød strupe. De voksne fuglene har to forlengete stjertfjær som gjør utseendet meget karakteristisk i flukt. Ungfuglene har kortere stjertfjær.

Utbredelse: Arten er nært knyttet til mennesker. De finnes stort sett overalt i det norske kulturlandskapet, sør for Polarsirkelen. I Troms og Finnmark er arten mer fåtallig. Som mange andre arter i kulturlandskapet har låvesvalebestanden gått tilbake de siste tiåra. Det finnes flere årsaker til dette, bla. omlegging og effektivisering av det norske jordbruket, og problemer på overvintringsplassene.

Forflytning: Låvesvalene samler seg etter hekkesesongen på felles overnattingsplasser. I løpet av august og september har de fleste forlatt landet, men noen holder seg godt inn i oktober måned. Vinteren tilbringes i det trropiske Afrika, og det har blitt gjort flere gjenfunn av ringmerkete norske fugler blant annet i Sør-Afrika. De første returtrekkerne kommer til Norge i midten av april, men de aller fleste kommer ikke før i mai.

Hekkebiologi: Reiret legges ofte innomhus, eller under brygger o.l. Rundt fem egg ruges i drøye 14 dager før de klekkes. Ungene forlater reiret etter tre uker. Ofte har låvesvalene to kull i løpet av en hektisk sommersesong.

Systematikk

KategoriScientific nameEnglish name
KingdomAnimals
PhylumRyggstrengdyr
SubphylumVirveldyr
KlasseBirds
OrderPasserines
FamilySvalefamilien
Genus 
Species
Hirundo rustica
Barn Swallow