Hopp til hovedinnhold

Species: Hvitting (Merlangius merlangus)

© Stein Mortensen
Hvitting.

Other names

  • Kviting på norsk

Om hvitting

Stekt fersk hvitting regnes som en delikatesse og har fått navnet “havets kylling”. Kjøttet har imidlertid dårlig holdbarhet, og omsettes derfor lite hos oss. Hvittingen er slank, har spisst hode og overbitt. Ved brystfinneroten har den en tydelig mørk flekk, og kantene på rygg- og gattfinnene er hvite. Hvittingen blir opptil 55 cm lang i våre farvann, og den forekommer langs hele kysten. Arten er en bunnfisk på 10-200 meters dyp, men kan også finnes i de frie vannmasser. I gytetiden opptrer den i stim. Hvittingen trives best på sand- og mudderbunn der den spiser krepsdyr og småfisk.

Systematikk

KategoriScientific nameEnglish name
KingdomAnimals
PhylumRyggstrengdyr
SubphylumVirveldyr
KlasseBeinfisk
OrderTorskefisk
FamilyTorskefamilien
Genus 
Species
Merlangius merlangus
Hvitting