miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Forbruk, ressurser og fordeling > Sjekk et produkt fra råvare til avfall > Vis resultater > Sjekk et produkt fra råvare til avfall

Sjekk et produkt fra råvare til avfall


Deltaker:Bodin videregående skoleDeltakerside
Område:Bodin videregående skole (Bodø, Nordland)Områdeside
Dato:09.06.2022Andre datoer
Utført av:Sina

SpørsmålSvar
ProduktDongeribukser
Produkt, nøyaktig beskrivelse, navn, produsent etc.Jeg har valgt å fordype oss om produseringen av dongeribuksene til det kjente merket "Levis".
Er produktet miljømerket?Nei
Har produktet annen merkeordning, f.eks. merket "rettferdig handel"?Ja
Hvor bærekraftig produktet er økologisk?Bomullen i dongeribuksene er dyrket med mye sprøytegifter, enorme mengder vann i områder der de har lite fra før, og gjødslingen forurenser havet med næringsstoffer som bidrar til at livet i store områder dør ut. Velg rådenim. Rådenim (gjerne kalt «raw» eller «dry» denim) med stivere og tykkere stoff er ekstra slitesterkt og har lang levetid. Hvis jeansen også er «selvedge», der vevkanten er utnyttet i designet, blir de enda mer slitesterke. Levi’s er blant merkene som har jeansmodeller i både rådenim og selvedge. 7 500 liter vann, er det som brukes for å produsere et par med jeans, det tilsvarer mengden vann en gjennomsnittlig person drikker over en periode på syv år. Ved å for eksempel kjøpe et par brukte jeans sparer man rundt 80 prosent CO2-utslipp og 0,7 kilo avfall sammenlignet med å kjøpe nytt.
Hvor bærekraftig produktet er sosialt?70-80 prosent av alle jeans blir produsert i Kina. Der det er veldig dårlige arbeidsforhold, og barnearbeid. I Kina er det stort fokus på disiplin, så fabrikkeierne er strenge og behandler arbeiderne med lite respekt. Mange får bare betalt 35 øre i timen! Fra og med nå kan man levere inn sine brukte Levi’s denim-plagg – selv de som er ødelagte – mot en gavesjekk for et fremtidig kjøp, og god samvittighet.
Hvor bærekraftig produktet er økonomisk?Velg kvalitet. Unngå billig-jeans fra mer eller mindre ukjente merkevareprodusenter. De er ofte laget ved de verste fabrikkene med mest lokal forurensning. Billige jeans har gjerne kortere levetid fordi de ofte er laget av tynnere stoff, og kan dessuten ha både dårligere sømmer og innfarging. Dessuten holder ikke billig stoffkvalitet så godt på formen. Å betale litt ekstra for kvalitet kan bli billigere i lengden.
Hvor bærekraftig produktet er økologisk? (terningkast )Terningkast 2
Hvor bærekraftig produktet er sosialt? (terningkast )Terningkast 3
Hvor bærekraftig produktet er økonomisk? (terningkast )Terningkast 4
Samlet vurdering av hvor bærekraftig produktet er (terningkast )Terningkast 4
Samlet vurdering av hvor bærekraftig produktet er Det at Levi´s vil få tilbake gamle varer, er bra. Det er bærekraftig, og man kan lage noe nytt av de varene som kommer tilbake, selv om de er ødelagte. Om en denimbukse har store hull på beina, kan den for eksempel omgjøres til en shorts! Det er synd at det må brukes så mye vann for å produsere et par med jeans. Heldigvis lager Levi´s buksene sine ekstra slitesterke, så de holder mye lengere, og man slipper å kjøpe enda flere bukser. Det er bedre å bruke noen ekstra kroner på noen ekstra gode jeans, enn å kjøpe flere bukser til mye dårligere kvalitet. Jeg håper at Levi´s kan forbedre arbeidsforholdene til arbeiderne deres i Kina/Asia. Det skal ikke så mye til, pluss at det vil gi kjøperne bedre samvittighet når de kjøper varer fra Levi´s. Man kan starte med å sende noen fra kontoret i USA på et tilfeldig besøk til fabrikkene i Asia, for å dokumentere hvordan de arbeider, og forholdene. Det kan settes mer fokus og økonomi inn for å forbedre dette.
Kilderhttps://www.framtiden.no/gronne-tips/klar/gjor-miljomarerittet-i-klesskapet-gronnere.html https://www.nettavisen.no/artikkel/slik-lages-jeansen-din/s/12-95-986852