|
|
|
Spør en forsker om piggsvin
Grevling- og piggsvinforsker Beate Strøm Johansen svarte på mange spørsmål om piggsvin og grevling i årene 1999-2001. Det er ikke lenger mulig å stille nye spørsmål, men her kan du lese noen av svarene fra Beate. Hva gjør vi med grevling i hagenVi har grevling som stadig kommer tilbake.
Hvordan blir vi kvitt besøkene?
Det er utrivelig med en slik gjest i hagen.
Den har tydeligvis begynt å vende tilbake til et hulrom i naboens terasse. R.L. (02.09.2000) Svar:Hei Robert Lie!
Jeg vil ikke råde deg til å bli kvitt besøkene fra grevlingen, fordi grevling rett og slett er en trivselsskapende og spennende gjest i hagen. Faktisk er grevling det største norske rovdyret som folk flest kan oppleve på nært hold! Siden det er et nattdyr og bor i dype tunneller under jorda, er det ikke så mye folk vet om grevlingen og det fører fort til myter og fordommer og unødvendig angst. Jeg vil derfor, etter å ha fortalt deg litt om de biologiske årsakene bak grevlingbesøkene i hagen din, råde deg til å se på grevling med nye, positive og nysjerrige øyne. Hvis du allikevel ønsker å bli kvitt den fra hagen din, kan du forsøke med noe som lager litt støy og bevegelser, som eks. små vindmøller som snurrer rundt og lager lyd, eller aluminiumsfolie i lange remser ned fra busker og trær. Du kan også trekke en strømtråd i 20-30 cm høyde over bakkenivå rundt hagen din.
Hvorfor besøker grevlinger hagene til folk? Det er fordi gressplenen er full av meitemark som kommer opp om natta, spesielt i fuktig vær, samt deilig nedfallsfrukt og bær om høsten. Grevlingen eter meitemark som lever i jorda under gressmattene, og regnes faktisk som en meitemarkspesialist i mange europeiske land. Grevlingen eter også snegler og tordivler og andre småkryp som er skadedyr på hageplanter, så grevlinger er nyttige dyr å ha i hagen. Grevlingene flytter seg rundt fra sted til sted innom sitt leveområde ("home range") for å lete etter mat, og de blir ofte fra en til tre uker på en plass før de finner et nytt og bedre sted å finne mat. Jeg vil derfor tro at rotinga i plenen din vil være av begrenset varighet. Hvis grevlingen din holder på å gjøre i stand et vinterhi i din eller naboens hage eller like i nærheten, så vil det naturlig nok bli mer aktivitet rundt hiområdet. Akkurat nå om høsten er grevlingene travelt opptatt med å spise seg fete før den lange vintersøvnen. Hvis de stadig blir jaget eller forstyrret av mennesker i denne perioden, vil de ikke få spist nok og fettlaget kan bli for tynt til at de overlever vinteren. Spesielt er det kritisk for gravide hunngrevlinger som skal føde unger i februar og die ungene i et par måneder inni hiet uten tilgang på mat, kun med bruk av energien fra sitt eget fettreservoir. Jeg vil derfor råde deg til å la grevlingen være mest mulig i fred, og glede deg over den så lenge du kan. Kanksje du kunne sette ut noen matrester om kvelden, eller en skål med vann?
Lykke til!
Hilsen Beate. Beate
|
|
|
|