miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Piggsvin og grevling i Trondheim > Spør en forsker om piggsvin

Spør en forsker om piggsvin

Grevling- og piggsvinforsker Beate Strøm Johansen svarte på mange spørsmål om piggsvin og grevling i årene 1999-2001. Det er ikke lenger mulig å stille nye spørsmål, men her kan du lese noen av svarene fra Beate.

grevling

hvordan overvintrer grevlingen?
hva lever den av?
barn?
levetid?

I. (25.10.2000)

Svar:

Hei, grevlingen overvintrer i store hi som den har gravd ut selv med de kraftige framlabbene der den har lange klør. Hiene ligger helst i åssider eller under store steinblokker eller under bygninger. Det må være god drenering slik at det ikke samles opp vann i hiet. Hiet har flere tunnellåpninger og flere rom som grevlingen forer med sengehalm av tørt løv, mose og gras. Det er viktig at hiet er godt isolert mot kulde, slik at ikke opplagsfettet blir brukt opp før våren kommer. I så fall vil grevlingen dø. De spiser ikke om vinteren når det ikke er noe mat å finne ute, så de er veldig tynne og slunkne når de kommer ut av hiet om våren.Hunnrevlinger føder ungene i hiet om vinteren i februar-mars, og må gi ungene morsmelk uten at de spiser selv. Dette tærer mye på opplagsfettet, og dødeligheten hos hunngrevlinger
og nyfødte unger er nok stor. Grevlinger spiser mest meitemark, biller og snegl, men også museunger i musebol, frosk og alt mulig spiselig. Om høsten spiser de mye bær og korn og nedfallsfrukt som omdannes raskt til fett som lagres under huden og innimellom innvollene. Dette fettet tærer grevlingen på gjennom vinteren når de må klare seg uten mat i opptil et halvt år. Grevlingen er egentlig en løvskogsart, og trives i kulturlandskap og alle steder det er mulig å finne mat (særlig mye meitemark) og gode hiplasser. Hiene kan brukes i hundrevis av år, og bli veldig svære. Slike hi er noe av det viktigste i en grevlings liv, og må ikke ødelegges.
Du kan forøvrig lese om grevlingen ved å trykke i margen til venstre på "Bli kjent med grevlingen".
Hilsen Beate

Beate