miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Piggsvin og grevling i Trondheim > Spør en forsker om piggsvin

Spør en forsker om piggsvin

Grevling- og piggsvinforsker Beate Strøm Johansen svarte på mange spørsmål om piggsvin og grevling i årene 1999-2001. Det er ikke lenger mulig å stille nye spørsmål, men her kan du lese noen av svarene fra Beate.

Forfedre

Hei Beate. Jeg lurer på hva slags dyr som var forfedrene til piggsvinene.
Jeg har lyst til å bli zoolog når jeg blir voksen. Hva er egentlig jobben til en zoolog?
Jeg har malt et veldig fint piggsvinmaleri, som jeg vil sende til deg. Hvordan skal jeg gjøre det? (Det hadde vært kult om bildet kom med på siden din.)
Til våren skal jeg se nøye etter hver dag om jeg ser noen piggsvin, og så skal jeg sende inn beskjed til deg.
Jeg skal spørre læreren min i klasse 3b på Tonstad skole om ikke hele klassen kan bli med på å registrere piggsvin. Det virker så gøy. Det er mamma som har vist meg denne nettsiden om piggsvinregistrering. Hun studerer biologi og matematikk på NTNU og er snart ferdig lærer.
Håper på svar snart.
Vennlig hilsen Marte.

M.B.9. (05.03.2000)

Svar:

Hei Marte! Det var veldig morsomt å høre at du har lyst til å bli zoolog! Det trengs flere zoologer i Norge! For å bli zoolog må du studere biologi på et universitet (eller høgskole), og spesialisere deg innen zoologi. Det fins mange retninger innenfor zoologi, som eks. marin zoologi (dyreliv i havet), entomologi (insekter), ornitologi (fugler), herpetologi (amfibier og reptiler), økologi og etologi (adferd). Jeg er utdannet etolog (adferdsbiolog), med hovedvekt på pattedyr, spesielt rovdyr og piggsvin. Jeg ble interessert i biologi fordi begge foreldrene mine var biologer, og de tok meg mye med ut i naturen og fortalte meg masse om det som lever der. Dessuten fortalte de om alt det morsomme de fant på sammen med sine studiekamerater da de gikk på universitetet. Da jeg var ferdig med videregående skole jobbet jeg et par år som dyrepasser i zoo og som budeie, og så begynte jeg å studere biologi i Oslo. Det har vært kjempegøy å studere akkurat det jeg hadde lyst til å lære mer om sammen med andre som hadde samme interessen. Der har jeg fått venner for resten av livet. Vi drar på turer sammen der vi lærer av hverandre, for noen kan mye om fugler, andre om insekter og andre kan mye om frosker eller lav og sopp! Så er det spørsmålet om hva slags jobb man kan få som zoolog? De fleste zoologer ender nok som lærere eller som naturforvaltere og miljøvernledere. Noen fortsetter med forskning på høgskoler eller universiteter (eller mer private forskningsinstitusjoner), og noen får jobb i det private næringsliv. En del oppretter sitt eget lille enmannsfirma der de foretar biologiske registreringer for kommuner, fylkesmannen, eller for dem som skal gjøre inngrep i naturen og først trenger å vite hva det er de skal ødelegge; som f.eks. skogbruket, forsvaret, golfklubber eller vegvesenet. Norge er et lite land, og til nå har det faktisk vært litt vanskelig å få jobb som zoolog der man får brukt kunnskapen sin. Dette ser ut til å bedre seg nå framover. Uansett mener jeg det aller viktigste er at man velger den utdannelsen man har mest lyst på, og så vil det alltids ordne seg med jobb når den tiden kommer. Det er en ting som jeg angrer på at jeg IKKE gjorde da jeg var barn/ungdom, og det var at jeg ikke ble med i Norsk Zoologisk Forening (NZF) og Norsk Ornitologisk Forening (NOF). Disse foreningene arrangerer turer og foredrag for alle dem som er interesserte i dyr og fugl, og de vil gjerne ha med flere barn og ungdom. Nå i dag er jeg med i NZF, og er med på kjempeartige turer sammen med andre som er interessert i dyr og natur. I Trondheim er det dessverre ingen som har startet noen lokalforening av NZF, men det finnes lokalforening av NOF som drar rundt og ser på fugler. Der burde du bli med, og ta med deg moren din, og gjerne hele klassen din!

Det er kjempeflott at du vil få med hele klassen din på dette piggsvinprosjektet! Jeg gleder meg til å se hvor mange piggsvin dere kommer til å observere, og til å få mange spørsmål fra dere! Selvfølgelig vil jeg svært gjerne få legge ut piggsvinmaleriet ditt på nettsidene her. Da må du sende det til en dame som heter Olaug, og som sitter i Bergen og jobber med den tekniske delen av disse nettsidene. Her er adressen hennes:
Olaug Vetti Kvam, Vannprogrammet
Zoologisk institutt, Universitetet i Bergen
Telefon: 55 58 22 27, faks: 55 58 96 73
E-post: olaug.kvam@zoo.uib.no
http://vann.zoo.uib.no/

Hvis du har mulighet til å få scannet bildet ditt på en fil, så kan du sende fila som et vedlegg til en email til Olaug: olaug.kvam@zoo.uib.no

Til slutt skal jeg svare deg på spørsmålet ditt om hvem som er forfedrene til piggsvinet: piggsvin er en veldig gammel dyregruppe. Når de første pattedyrene ble utviklet samtidig som dinosaurene dominerte jorda, så de omtrent ut som piggsvin men antakeligvis med hår i stedet for pigger. De var aktive om natten og spiste insekter og andre småkryp, akkurat som nålevende piggsvin. Etterhvert utviklet det seg mange ulike pattedyr som ble spesialisert til ulike ting, men en gruppe pattedyr forble uforandret, og disse er dagens piggsvin og spissmus og en del lignende tropiske dyr.
Lykke til!
Mange hilsner fra Beate

Beate