miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Piggsvin og grevling i Trondheim > Spør en forsker om piggsvin

Spør en forsker om piggsvin

Grevling- og piggsvinforsker Beate Strøm Johansen svarte på mange spørsmål om piggsvin og grevling i årene 1999-2001. Det er ikke lenger mulig å stille nye spørsmål, men her kan du lese noen av svarene fra Beate.

Fant 14 treff på «bol».


Hvor bor de?

Hvor bor vanligvis et piggsvin?

A.V.N. (07.05.1999)

Svar:

Hei Ane
Takk for ditt spørsmål om piggsvin. Du skal få svar på spørsmålet ditt, men Beate er litt opptatt akkurat nå, så det vil kunne ta enda noen dager før du får svar. Håper det er OK.
Hilsen
Peter van Marion

Hei Ane, nå er jeg endelig på nettet!
Piggsvinene i Trondheim bor vanligvis under verandaer, terasser, dokkestuer, boder og trapper, men de er veldig fantasifulle og kan finne seg sitt lille krypinn nesten overalt. Best av alt liker de å bo på steder der det er så trangt å komme til at ingen katter eller hunder fortyrrer dem. Om sommeren har piggsvin mange bol og gjemmesteder, opptil 20 forskjellige plasser!

Hilsen Beate

Peter van Marion og Beate


Spørsmål

jeg har et par spørsmål: hvor i verden finnes det piggsvin?
hva gjør piggsvinet om vinteren?
når forlater piggsvinet moren sin?
lever piggsvin under bakken?
har piggsvin tenner?
hvor mange unger får piggsvinet ca.?
fødes piggsvinet med pigger på?
kan piggsvinet bli mange år?

K. (11.05.1999)

Svar:

Det finnes piggsvin i Europa, Asia og Afrika. Ikke i Australia og Amerika. Men det er satt ut piggsvin fra England til New Zealand.
Om vinteren ligger piggsvin i dvale i et solid bygget bol av gress og løv. Siden piggsvinet ikke har vinger eller lange bein til å stikke av fra vinteren, så sover de heller gjennom hele vinteren mens de tærer på fettlageret de la på seg om høsten.
Piggsvinungene forlater mora og søsknene 5-6 uker etter de ble født. Da veier de rundt 200 -250 gram og ser ut som ordentlige piggsvin i miniatyr.
Piggsvin lever oppå bakken, men de kan krype ned i kaninhull og groper under røtter.
Piggsvin har mange, spisse, små tenner. Se selv hvis du skulle finne et dødt piggsvin!
Piggsvin får fra 1 til 11 unger, vanligst er 4-8. De blir født med ca. 100 hvite pigger som ligger under en hinne under fødselen.
Piggsvin kan bli ca. 5 år i naturen, men møter mange farer, så de fleste dør i løpet av sitt første leveår. I fangenskap har et piggsvin blitt 14 år!
Hilsen Beate.

Beate


Mat

Hvorfor drikker piggsvinene melk?
Hvorfor spiser piggsvinene mark?
Hvor bor piggsvinene?
Hvordan ser klørne ut?
Hvorfor ruller de seg sammen?
Hvordan får piggsvinene unger?
Hvordan svømmer piggsvinene?

S.W.G. (12.05.1999)

Svar:

Piggsvin liker veldig godt smaken av melk, men de skjønner ikke at det er derfor de får vondt i magen etterpå. Piggsvin spiser mark fordi mark smaker kjempegodt! Prøv selv! Dessuten er mark sunt! Det er like mye proteiner i en porsjon mark som i en biff!
Piggsvin bor i bol som de har laget selv av løv og gras, gjerne under steder der ikke fiender kan komme til.
Kørne er lange og kraftige, gode å grave med.
Piggsvin ruller seg sammen til forsvar, når det er redd.
De får unger på samme måte som alle andre dyr! Ungene har ca 100 pigger som ligger under en hinne under fødselen slik at mora ikke blir skadet. Det kan ofte være ulik størrelse på ungene i et kull.
Piggsvin er gode svømmere, men kan drukne hvis de ikke kommer seg ut.
Hilsen Beate

beate


Spørsmål:

hvor befinner piggsvinet seg om dagen

A.S. (01.10.1999)

Svar:

Da ligger piggsvinet og sover i et lite bol av tørt løv eller gress, eller til og med plast og annet søppel.

beate


Pinnsvinunger!!1

Hei!
Jeg jobber i en barnehage hvor vi ved 16-tiden i dag, torsdag, fant to pinnsvinunger like utenfor gjerdet. Hiet har antageligvis blitt "rusket opp" under arbeid med å fjerne rusk og rask. Området hvor pinnsvinene har hatt tilholdsted er nemlig under opprensking, og skal beplantes og belegges med dekkbark. Pinnsvinmor stakk av pga dette arbeidet rundt hiet. Dettte observerte vi. Vi er litt usikre på om pinnsvinmor vil komme tilbake til ungene sine, ettersom dette arbeidet vil fortsette i kanskje uker fremover (?).

Jeg tok sjangsen på å ta med meg ungene, men er veldig usikker på hvordan jeg skal gå frem for at de skal ha en mulighet til å overleve. Har fra før morsmelkerstatning for kattunger, og mini-tåteflaske. Går det greit å bruke dette på pinnsvin?

Trenger tips på når, hvor og hvordan - kort sagt, all informasjon er nyttig. Er det en mulighet å legge ungene tilbake på hi-stedet i morgen, fredag, og kan vi forvente at moren kommer tilbake da?

S.U..S.U. (29.06.2000)

Svar:

Hei Silje,
beklager at jeg ikke har svart før nå, men har vært bortreist.
Du må veie piggsvonungene for å finne ut om de er store nok til å klare seg selv. Hvis de veier rundt 200 gram, så er de så store at de ville forlatt bolet straks på egen hånd. Hvis de er betraktelig mindre så må de nok ha litt hjelp. Det er uvisst hva mora vil gjøre når bolet forstyrres daglig pga arbeider. Men siden hun er nattaktiv stort sett, så kan det godt hende at hun besøker ungene om natten uten at vi ser det. Jeg er tilhenger av en generell regel om at vi bør la dyra få ordne opp i mest mulig selv uten menneskelig inngrepen. Det er kun hvis piggsvinungene bærer tydelig preg av at de ikke får mat av mora (morsmelk) at vi bør ta dem inn og forsøke å mate dem opp. Hovedregel: Aldri kumelk! I slike tilfeller bør du kontakte Pindsvinevennerne i Danmark for råd om hva du skal gjøre med små piggsvinunger. Deres emailadresse er for eksempel:
oosterhout@vejen-net.dk
Du finner mer info om denne danske foreningen på disse websidene.
Lykke til!
Hilsen Beate

Beate


Pindsvin i vinterhi

Hvad gør pindsvinet når den vånger i sin vinter søvn? Hilsen Jakob

J. (09.10.2000)

Svar:

Hei Jakob,
jeg forstår spørsmålet ditt som hva piggsvinet gjør når det våkner i sin vintersøvn? Piggsvin våkner regelmessig i snitt hvert 11. døgn når det ligger i dvale. Når det våkner, kan det ta en liten tur ut av bolet, eller bare ligge våken et par timer for så å sovne igjen. Når piggsvinet våkner for alvor til liv om våren, er det mest opptatt av å spise og parre seg!
Hilsen Beate.

Beate


Tiltak for piggsvinet!

hvilke mennesklige tilltak kan vi gjøre for å bevare piggsvinet fra utryddelse?

D. (14.10.2000)

Svar:

Hei,
Det er mange, menneskelige tiltak man kan gjøre for å bevare piggsvinet fra utryddelse. Jeg skal ramse opp noen nedenfor: holde hunder i bånd, ikke bruke sprøytemidler og andre giftstoffer i hager eller jordbruk, kjøre saktere i skumring og om natten for ikke å kjøre over piggsvin, bygge færre veier, mindre biltrafikk generelt, lage underganger under veier for piggsvin særlig på spesielle plasser der piggsvin ofte krysser veien, holde en del av hagen uryddig, ha løvhaug og komposthaug, lage piggsvinhus eller legge til rette for at de kan lage seg bol under vedstabler, kompostbinger, terasser, dukkestuer osv. og sørge for at de finner bolmateriale som høy eller halm eller tørt løv, ikke la nett ligge på bakken som de kan tulle seg fast i, ikke ha bratte kanter langs fuglebad og vannbassenger, legg netting over lygraver foran kjellervinduer for å hindre at piggsvin faller ned, ikke planere ut grøfter og koller og skogpartier til jordbruk eller annet, ikke legge bekker i rør eller fylle igjen dammer, la grønne lunger med "bush" få være i fred!

Hilsen Beate

beate


Samhold blant piggsvin?

Hei, Beate!
Takk for svar på mitt tidligere spørsmål.
Lurer på om flere pinnsvin kan dele hi når de er blitt voksne, eller er de enstøinger som vil ha hiet for seg selv?
Hilsen fra Thomas A. Hassum Sørvik, Oslo

T.A.H.S.O. (23.10.2000)

Svar:

Hei Thomas,
Piggsvin er vanligvis einstøinger og tusler rundt for seg selv og sover alene i et selvlaget bol. Men jeg har opplevd at en hann og en hunn har delt soveplass i parringstida om våren. Piggsvin kan også bruke hverandres soveplasser men ikke samtidig.
Hilsen Beate

beate


Pinsvim

GÅR PINSVIN I HI

S. (07.03.2001)

Svar:

Hei Siw,
Nei, piggsvin går ikke i hi, de lager i stedet et bol selv som ligger oppå bakken. Der ligger de i dvale om vinteren, når det er lite mat å finne ute.
Hilsen Beate

beate


Piggsvinønske

Hei
Vi er en familie som gjerne ønsker å ta til oss piggsvin. Vi har en stor forkjærlighet for disse dyrene. Vi bor i utkanten av Stavern i Larvik, som er ved kysten, vi bor ca 100 meter fra havet, og har skog rundt oss, og har de ideelle forholdene for piggsvin. Vi vil gjerne gjøre noe med at det er så få piggsvin her. Vi har erfaring med tidligere piggsvin, og ønsker å få piggsvin slik at vi en tid kan ha dem i en innheining, og senere slippe dem ut i det fri. Da har de blitt vant til de nye forholdene og vil kunne bosette seg i omegn. Da vil de kanskje klare å bygge opp en bestand.
Derfor ønsker vi svært gjerne en del piggsvin hos oss. Hvor skal vi henvende oss? Vi har tidligere erfaringer med dette, og vet mye om det.
Hilsen en meget trist piggsvinelsker som kanskje blir glad.

K.S. (15.07.2001)

Svar:

Hei Kristin,
Dessverre må jeg skuffe deg med at det ikke er lov å ha ville dyr i fangenskap, og heller ikke flytte ville dyr og sette dem ut på nye steder. Det ble satt ut piggsvin langs hele sørlandskysten fra Oslo og sørover fra begynnelsen av 1900tallet, og det har vært bra med piggsvin i Larviksområdet tidligere. Piggsvinene har forsvunnet gradvis av seg selv, og så lenge man ikke kjenner årsaken til at de ikke klarer seg i området så bør man heller ikke tenke på å skulle sette ut nye. Biologisk sett er det faktisk svært interessant å se på hvorfor en dyreart ikke klarer seg i noen områder mens de er svært tallrike i andre områder. Det blir vanskelig å gjøre slik forskning hvis folk flytter dyr rundt ettersom hvor det passer dem.
Det er mye piggsvin på Jæren-Stavanger området og der er det milde, våte vintre og milde, våte somre. Det er mulig at klimaet rett og slett er for tørt i Vestfold.
Skulle du likevel ønske å gå videre med dine utsettingplaner, så er det en rekke ting du må avklare med myndighetene (Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim), deriblant formålet med utsettingen, hvor du vil hente piggsvinene fra, antall piggsvin du vil sette ut, hvor mange av hvert kjønn (kan du kjønnsbestemme piggsvin?), reproduktiv status (hvordan vet du at et hunnpiggsvin ikke har unger i et bol et sted i skjul?), samt at du bør få veterinær til å sjekke for innvendige og utvendige sykdommer og parasitter (litt dumt å frakte f.eks. salmonellabakterier til et sted der det ikke er salmonella i fra før, ikke sant???)
Hilsen Beate

beate


Grevling........under huset !!! HASTER

Hei Beate

Jeg håper du kan hjelpe meg med et lite "grevlingproblem".
Jeg føler meg priviligert som bor slik til at både pinnsvin, rådyr, grevling og andre dyr til stadighet rusler rundt hushjørnene. Nå ser det imidlertid ut til at en grevling (kanskje to) har planer om å stifte bo under hytta mi. Rett under mitt soverom !!! Her lager de et fryktelig leven om natten og jeg er usikker på hva den/de bedriver under der ? I den forbindelse har jeg noen spørsmål;
1. Tror du de lager "rede" ? Og i så fall, er det sannsynlig at det dreier seg om to stykker? Jeg har lest at grevlingen parrer seg i perioden mai til juli, men holder de sammen etter parringen ?

2. Er det sannsynlig at den/de er kommet for å bli ?

3. Hvordan bli man kvitt en grevling/grevlingfamilie ? (selvfølgelig uten å skade dyrene) Jeg tror det kan bli et problem å ha dem boende !!!!!!

Jeg er svært takknemlig for et raskt svar, da dette er litt prekært ! Hvis det er hi den/de lager under soverommet mitt så er det nettopp påbegynt og det burde være mulig for den/dem å finne et annet sted. Sommeren er fremdeles ung !!!!
Hva gjør jeg ???

Hilsen,
Siri

S.M.(. (20.07.2001)

Svar:

Hei Siri,
det kan godt hende at det er en eller to grevlinger som lager hi under hytta di. Du bør vite hvor mange det er og om det kan dreie seg om en mor med unger som kan ha blitt jaget fra sitt opprinnelige hi. Prøv å vær våken seint på kvelden og hold utkikk for å se hvor mange grevlinger det kan være og om det er evnt. unger der. Grevlinger benytter flere hiplasser og er derfor ikke avhengig av hytta di som bolig. Hvis du ikke ønsker dem der, bør du: 1) vite hvor mange grevlinger som holder til under hytta nå
2) Vente til alle er ute for å spise (fortrinnsvis om natten) 3)Stenge igjen åpningen med så store stein som mulig når alle grevlingene er ute, evnt. trekke en liten elektrisk tråd foran hullet.
Et alternativ er å gjøre stedet så lite trivelig som mulig for grevlingene slik at de flytter av seg selv. Det kan være mye forstyrrelse rundt hiet til alle døgnets tider, ting som lukter vondt/sterkt eller skremmende lyder eller ting som beveger seg.
Siden grevlinger benytter flere boliger så kan det godt hende at bosettingen under hytta di er av midlertidig art og at den/de drar til et annet hi om noen uker. Hvis grevlingene ikke gjør direkte skade på hytta di så ville jeg ikke jaget dem vekk, men heller gledet meg over "leieboeren" og kanskje tatt noen fine fotografier eller video?
Jeg skulle gjerne hatt noen grevlinger i hagen min!
Hilsen Beate

beate


Grevling farlig?

Vi har i flere år hatt grevling på låven, og i denne tiden har også flere katter forsvunnet sporløst. Det er tegn etter graving som tyder på at den bruker låven vår som hi. Hvordan unngår vi at dette skjer igjen denne vinteren? Og er grevlingen farlig for andre dyr, som katter? Det er ikke så gøy hvis en skulle trø på en når vi henter ved.

M.L. (24.08.2001)

Svar:

Hei Marit,
Det er nok ganske vanlig at grevling bruker låver som hi. Slike låver kan bli brukt i mange grevling-generasjoner, ja i hundre år og mer (avhenger selvsagt av hvor gammel låven er). Grevlinger lager stier til og fra hiene sine, og markerer stedet med duft og latriner. Slik forstår fremmede grevlinger at dette stedet er opptatt, og holder seg unna. Hvis nå grevlingfamilien som bor i låven skulle dø, f.eks. ved avliving, så vil det ikke lenger være ferske duftspor som tyder på at det bor en grevlingfamilie i låven. Da vil fremmede grevlinger etter få uker finne fram dit og bosette seg der fordi gamle låver ofte egner seg fint som bolig for en grevlingfamilie. Heldigvis så er det svært sjeldent at grevlingene gjør skade på bygningene, og de er ikke farlige for mennesker. Det er derfor lite konflikter forbundet med å ha en grevlingfamilie i låven sin. Du lurer på om kattene som har forsvunnet, kan ha blitt tatt av grevling. Katter er raske og spenstige dyr som fint kommer seg unna grevling, hvis det skulle være nødvendig. Grevlinger er jo kortbente og klumpete og kan ikke ta en katt som løper sin vei. Men hvis en katt legger seg til å sove i selve grevlinghiet, så skal man ikke utelukke at en grevling kan ta den. Jeg vil tro at det kan være mange grunner til at kattene har forsvunnet, som overkjørsler og hunder, eller at katten har bosatt seg et annet sted der den får bedre mat. Dessverre er det enkelte personer som mater fremmede katter, slik at disse kattene etterhvert forlater hjemmet sitt, til stor sorg for menneskene som savner katten sin.
Hilsen Beate

beate


Hellu Beate!

kor søv eit piggsvin? og er det skilnad på korleis dei ser ut om sumaren og om vinteren? hilsen Ida

I. (05.10.2001)

Svar:

Hei Ida,
Piggsvin sover på siden litt sammenrullet inni bolet sitt. De har mange bol som de bytter på. De ser like ut hele året, men de er feitere (veier mer) om høsten.
Hilsen Beate

beate


Høst

hva gjør piggsvin/grevlingen om høsten?
hvis de går i dvale, hvor lenge?
kan du noe om noen andre dyr?
(hva de gjør om høsten)
f.eks:jerv, elg, gaupe, brunbjørn, ulv,rein,
moskus eller fjellrev?
(vi holder på med et prosjekt på skolen)

A. (09.10.2001)

Svar:

Hei Anine,
Om høsten legger både piggsvin og grevling seg i et bol (piggsvin) eller hi (grevling) for å sove til våren kommer (dette vil jo variere hvor det er ettersom klimaet varierer). Piggsvinet ligger i dvale mens grevlingen bare sover en lett vintersøvn. Grevlingen tar seg gjerne noen turer ut om vinteren, og man kan finne fine avtrykk av grevlingpotene i snøen utenfor hiene. Alle de andre dyrene du spør om er aktive om vinteren unntatt brunbjørn som sover lett vintersøvn som grevlingen.
Hilsen Beate

beate