Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Viser 2 276 til 2 285 av totalt 2 375 spørsmål


Permanent lenke

energiproduksjon

Hvorfor har man protestert mot utbygging av energiproduksjon i Norge? Og når?

Med hilsener prosjekt-ivrig gutt.

S. (24.01.2006)

Svar:

Hei Simon.

For å bevare naturområder og vassdrag er det politisk bestemt at vesentlig mer utbygging av vannkraft ikke vil bli utført. Siden energibruken i Norge øker, må vi finne andre måter å øke vår energiproduksjon enn ved utbygging av vannkraft.

For å holde våre internasjonale klimaforpliktelser og for få en miljøvennlig energiproduksjon, er det viktig å øke energiproduksjonen ved hjelp av miljøvennlig energi, ofte kalt nye fornybare energikilder.

14 januar i åe var det 25 år siden Alta-aksjonen...les mer her:
http://www.naturvern.no/cgi-bin/naturvern/imaker?id=75218

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (25.01.2006)


Permanent lenke

Vindenergi

Hvordan kan man utnytte vindenergi? Og er det gunstig å ha vindmøller i Norge?

M. (24.01.2006)

Svar:

Hei Martha.

Kort fortalt sørger vindmølla for at bevegelsesenergien i lufta (vinden)blir omformet til elektrisk energi.

Dette skjer ved at vinden skyver rundt vindmøllebladene, som sitter frast i en aksling. I andre enden av akslingen sitter en elektrisk generator. (det kan evt. være noen tannhjuloverføringer /gear i mellom). Dermed drives den elektriske generatoren rundt av vinden.

Når man driver rundt en elektrisk generator, vil den omforme rotasjonsenergien fra drivasklingen (via elektromagnetisk energi i generatoren) til elektrisk energi i ledningene fra generatoren.

Prinsippet er i grunn det samme som for et vannkraftverk, bare at der det vannet som driver rundt et vannhjul (turbin) som sitter på samme aksling som generatoren.

Du kan se en liten film om vindkraft på http://www.kraftskolen.no/filmer_oppgaver.html
(film 11)

Det var ved utgangen av 2004 installert ca. 160 MW vindkraft i Norge, fordelt på 85 turbiner. Dette utgjør en produksjonskapasitet på om lag 0,48 TWh, tilsvarende elektrisitetsforbruket til ca. 20 000 husstander.

Er vindkraft løsningen på miljøproblemene i kraftproduksjon eller selv et miljøproblem? Fins det noen grep som kan redusere miljøkonsekvensene fra vindkraft? Med bakgrunn i erfaringene fra de første konsesjonssøkte vindkraftverkene har NVE, Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning gjennomgått og vurdert miljøtema tilknyttet vindkraft. Resultatet foreligger i form av en rapport, som du finner her: http://www.nve.no/modules/module_109/publisher_view_product.asp?iEntityId=5872

Mvh Line C. Larsen

Svartjenesten enova (25.01.2006)


Permanent lenke

Vindenergi

Hva er vind? Blåser det alltid fra høytrykk til lavtrykk?

E. (24.01.2006)

Svar:

Vinden i et høytrykk blåser i en synkende spiral med solen. Vinden i et lavtrykk blårer i en stigende spiral mot solen.
Og... vinden blåser fra høytrykk til lavtrykk. Vind oppstår som følge av temperaturstyrte trykkforskjeller. Uten temperaturvariasjon, ingen vind.

mvh
Tore Lorentzen

Svartjenesten enova (25.01.2006)


Permanent lenke

hmm?

Vet du om man kan gå inni en vindmølle? er den stor nok til det. jeg mener det rommet der hvor det er gear osv..hmm

N.N (23.01.2006)

Svar:

Hei!
Du kan vanligvis gå inn i den lange søyla som selve møllehuset og propellbladene er koblet på toppen av.

Ofte vil det være stige eller heis inne i møllesøyla, som bringer deg opp til møllehuset. Selve møllehuset (generator/gear-huset) inneholder akslingen som propellbladene er fast i, vanligvis noe gearutvekslinger samt selve generatoren som produserer strømmen. Med alt dette på plass, er det ikke plass til å gå inn i generatorhuset. Man kan "mekke" på dette fra utsida, eller man må koble fra og løfte ned "hele stasen" for større vedlikeholdsarbeid.

Mvh Øistein

Svartjenesten enova (24.01.2006)


Permanent lenke

hmm

Ossen kan du alt dette? svarer du med en gang du får et spørsmål? eller ser du i en bok? er dette jobben din? kos deg da:) lurer bare på om du vet noe om Dorf vindmølle??

A.R. (23.01.2006)

Svar:

Hei Andreas!

I dag som vi er så heldige å ha Internett tilgjengelig kan vi finne svar på det meste der. Vi må bare passe på å vurdere kilden godt, for ikke alle er seriøse, og det er mye feil informasjon. Bruker du Google søkermotor, er den bygd opp slik at den først setter opp de mest brukt sidene. På den måten lukes de mer useriøse ut seg selv i stor grad, men en må likevel være litt på vakt.

Dorf Mølle, som du spør om, ble brukt til å male korn. Noen er senere blitt brukt til å lage elektrisitet. De eldste av disse er flere hundre år gamle. Du kan lese mer om møllene på bl.a. http://www.moellearkivet.dk/index.php?id=1000&mill=118, http://www.kulturrejsen.dk/story.asp?id=35&vis=alle&tema=&tidID=&kommuneID=4 og http://www.erhverv-turist.dk/turistkontoret_dansk/turistkontoret_html/gamle_moeller.html

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (23.01.2006)


Permanent lenke

CO2

Hvorfor danner CO2 Drivhusefekten?

C.M. (23.01.2006)

Svar:

Hei Christer Marius!

CO2 virker slik at den varmen som stråler inn mot jorda fra sola ikke slipper like lett ut igjen. Mye av denne gassen i atmosfæren gjøre at virkningen blir større. Det er omtrent som med vanndampen. Vanndamp i form av skyer har en mye sterkere drivhusvirkning. Når vanndampen kondenseres og lager skyer, dempes varmetapet ut mot verdensrommet om natta. Det har du sikkert erfart. Metangass har sterkere drifhuseffekt, men det er de store utslippene av CO2 fra fossile brensler som gjør at denne gassen ofte er i fokus når det gjelder drivhuseffekten.

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (23.01.2006)


Permanent lenke

Vannhjul

Hvordna går vannhjulet rundt?

S. (18.01.2006)

Svar:

Hei!

Vannhjulet går rundt ved at en vannstråle treffer hjulet. I en kraftstasjon kalles vannhjulet for en turbin. Turbinen er driver en dynamo eller generator. Her blir energien i vannstrålen gjort om til elektrisk energi, eller strøm. Fra kraftstasjonen går strømmen ut i kraftledninger til de som bruker strømmen.

Dersom du tenker på vannhjul til annen bruk, må du bare komme tilbake.

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (23.01.2006)


Permanent lenke

skole oppgave

1) Olje, kull og gass er ikke fornybarer ressuser, hva skjer når d et går tommt for disse ressusene?
2) hvordan ser olen ,kull og gassens fremtid ut?

M. (21.01.2006)

Svar:

Hei Maren!
Først må jeg opplyse om at vi i denne spørrespalten ikke besvarer skoleoppgaver slik at det bare er å klippe og lime og levere læreren. Men vi kan gi en del underlag for et svar.

For å ta det siste først: De fossile ressursene olje, gass og kull vil en gang ta slutt. Oljen først, så gass, og til sist kull, om det da er mulig å utvinne reservene som ligger under havbunnen. Det er gjort mange beregninger på hvor lang tid dette vil ta, og etter noen år kommer det nye beregninger. I følge noen beregninger vil reservene med dagens forbruk være omtrent slik: Olje: 40 – 60 år, Gass: Om lag 60 år, Kull: Flere hundre år. Etter dette er det oppdaget nye olje- og gassfelt, og dermed er tida strukket ut, spesielt for gass. Informasjon med lettfattelig grafer kan du laste ned fra kap 12 i boka ”Drivhuseffekten” som du finner på http://www.fys.uio.no/biofysikk/norsk/kap12.pdf .


Hva som da skjer, er ikke godt å si, men punktvis kan jeg nevne:
1. Utslipp av CO2, andre drivhusgasser og forurensninger fra disse kilden er stoppet. Hvor langt miljøforurensningene da har kommet, og hvilken effekt dette så langt har hatt på klimaet, vil ha mye å si for hvordan dette vil virke på klimaet videre framover.
2. Sannsynligvis (i allfall forhåpentligvis) har en for lengst tatt i bruk andre energibærere, der antakelig hydrogen ligger i fremste rekke. Også utnyttelsen av solenergi og vindenergi må antas å ha kommet langt. Dessuten andre fornybare energikilder. Du kan finne mye bra om dette i nevnte bok.
3. Det er mulig at kjernekraftverk er kommet tilbake for fullt.

Håper dette er til litt hjelp!

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (23.01.2006)


Permanent lenke

Sur nedbør

Hvorfor blir det sur nedbør? Hva gjør det med naturen?

M. (23.01.2006)

Svar:

Hei Mikkel:o)

Jeg har svart på dette spørsmålet tidligere, men her kommer det på nytt.

Utslipp til luft kan transporteres over tusener av kilometer. Ved forbrenning av kull og olje slippes det ut bl. a. svoveldioksid og nitrogenoksider til luften. Disse stoffene tas opp i skydråpene og danner henholdsvis svovelsyre og nitrogensyre og felles ut som sur nedbør.

I tillegg blir noe avsatt ved bakken som tørravsetning. Ved utilstrekkelig mengde av basemateriale i jordsmonnet, blir ikke surhetsgraden i nedbøren redusert nevneverdig på veien til elver eller innsjøer. Dermed øker surheten i disse vannmagasinene. Sur nedbør forsurer overflatevannet og påvirker derfor både de biologiske og kjemiske egenskapene til jordsmonnet. De mest påvirkede områdene finner vi i nordøstre deler av USA og nordøstre deler av Europa.

Effekten av sur nedbør:

Sur nedbør påvirker både dyre- og plantelivet på flere ulike måter:

1. Forsuring av innsjøer dreper direkte alger, dyr og fisk. Resultatet er krystallklare innsjøer, men døde.
2. Utvasking av næringsstoffer fra jordsmonnet. Sur nedbør løser opp viktige næringsstoffer, inklusive kalsium og kalium, og reduserer derfor tilgjengeligheten for planter. Den sure nedbøren dreper også mikroorganismer. Dette medfører redusert nedbrytningen av organisk materiale og tilbakeføring av næringsstoffer til plantene.
3. Oppløsning av giftige metaller. Sur nedbør oppløser også giftige metaller i langt større mengder enn det som er vanlig. Giftige metaller som aluminium og kvikksølv blir på denne måten gjort tilgjengelig for planter og mikroorganismer.

Effektene på planter blir derfor:
1. Reduksjon av næringsstoffer.
2. Forgiftning eller redusert motstandsdyktighet mot bakterier, sopp og insekter.

Ha en energisk dag!

Mvh
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (23.01.2006)


Permanent lenke

hei

hva kan olje brukes til?

M. (16.01.2006)

Svar:

Hei Mats !
Oljen brukes først og fremt som energibærer (drivstoff til alle typer kjøretøy, båt, fly, oppvarming i bygg og så videre) og til produksjon av elektrisk energi i oljefyrte kraftverk. I tillegg til å være energiressurs brukes oljen som basis i produksjon av en rekke stoffer, som plast, nylon og en rekke andre kunststoffer til tekstilindustrien, syntetisk gummi og til framstilling av maling, for bare å nevne noe.

Forbrenningen av oljen fører til klimautslipp i form av bl.a. drivhusgassen CO2, som fører til økt global oppvarming. Oppvarming av havene gir økt energi til uvær som vi har sett en del av. Mer vann fordamper til atmosfæren, som igjen fører til økte nedbørsmenger mange steder. Andre steder vil klimaendringene føre til utbredelse av ørkenstrøk.

Øvrige utslipp er bl.a. nitrogenoksider (NOx) og svovel som kan føre til forsuring lokalt.

Klimagassutslippene øker fortsatt, men har flatet ut i flere land de siste årene. P.g.a. høyere priser har flere i Norge etter hvert begynt å gå over til andre energibærere.

Du finner mye interessant om emnet på:
http://www.miljostatus.no/templates/themepage.aspx?id=2129#C

Selve boringen etter olje og produksjonen medfører også utslipp i form av bl.a. olje, kjemikalier, mineraler og gassavbrenning med store CO2-utslipp.


Mvh Reno Elvestad

Svartjenesten enova (17.01.2006)

««første 2 276 - 2 285 av 2 375 siste»»