Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 1 376 til 1 385 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
snøla vindpark
hvor mye har det kostet å sette opp smøla vindpark alt i alt. hvor lang tid vil det ta for den er lønnsom?
N.N (05.04.2007)
Svar:
Hei!
De to trinnen av Smøla vindpark har ifølge en pressemelding fra Statkraft i 2005 haft en total kostnad på ca 1,3 milliarder kronor (Enova har bidratt med 138 millioner kronor i investeringsstøtte). Ifølge Statkraft produserer de 68 vindmøllene ca 450 GWh årlig. Hvor lang tid det tar for produksjonen fra vindmøllene har tjent in investeringskostnadene er avhengig av strømprisen. I 2006 var den gjennomsnittlige spotprisen (prisen kraftprodusentene får før strømmen sin) for eksempel nesten 40 øre/kWh, mens den i 2005 var ca 23 øre/kWh. Med et enkelt regnestykke kan du selv regne ut återbetalingstiden for vindmølleparken.
Du finner mer info om Smøla vindmøllepark her:
http://www.statkraft.no/pub/vindkraft/vindparker/Smola/index.asp
http://www.statkraft.no/pub/vindkraft/vindparker/Smola/index.asp
Spotprisutviklingen siden 1996 kan du se her:
http://www.konkurransetilsynet.no/portal/page?_pageid=235,470742&_dad=portal&_schema=PORTAL&menuid=11957
Ha en fin dag!
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (10.04.2007)
Spørsmål:
Hvor mye svovelsyre lager vi her i Norge hvert år?
Bruker vi all den svovelsyren selv?
S. (04.04.2007)
Svar:
Hei, dette ligger litt utenfor vårt fagfelt, men jeg fant ut at følgende var svart tidligere:
"Det foreligger ikke noen offentlig statistikk over norsk produksjon av svovelsyre som jeg kjenner til. Ved Outokumpu Norzink AS i Odda ble det 1 2003 produsert 180.000 tonn svovelsyre. Også noen andre steder er det slik produksjon, gjerne som et biprodukt fra annen virksomhet. Svovelsyrefabrikken ved Borregaard Fabrikker i Sarpsborg ble lagt ned i 2005, uten at jeg kjenner til tall for produksjonen, men utslippsvilkårene for fabrikken svarer til en årlig produksjon på inntil 340.000 tonn svovelsyre.
Svovelsyre er mye brukt i industrien. Størstedelen går til kunstgjødsel- og sprengstoffindustrien, men også svært mange andre industrigreiner, som fargestoff-, glass-, fett-, olje- og rayonindustrien, i tillegg til den organisk-kjemiske industrien."
Vi ser forøvrig at siden naturfagsidene hos "puggandplay" har slike svar: (se lenken:)
http://www.puggandplay.com/presentation/default.asp
Bruk søkeordet "svovelsyre"
Ha en fin dag!
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (10.04.2007)
Kilerenne prinsippet
Kan du forklare meg litt nærmere hva en Kilerenne prinsippet er, jeg er litt usikker? har en oppgave som jeg må folklare dette. Hyggelig hvis jeg hadde fått hjelp.=)
N.N (02.04.2007)
Svar:
Hei !
Det finnes en rekke ulike prinsipper for konvertering av bølgeenergi til elektrisk energi. Ett prinsipp er at kreftene fra bølgene overføres til et svingesystem som vekselvirker med bølgene. Dette kan være en svingende vannsøyle i et flytende eller faststående kammer, eller et svingende legeme. Et annet prinsipp er at at bølgene som slår mot land bringer vannet opp til et høyere nivå ved bruk av en kilerenne. Felles for de to prinsippene er at energien etterpå må konverteres til nyttbar mekanisk energi via turbiner eller pneumatiske eller hydrauliske motorer.
Du kan finne mye om fornybare energikilder i et hefte som kan lastes ned på http://www.kanenergi.no/oslo/kanenergi.nsf//6DDC9BDD406DE099C1257115004021F0/$FILE/Nye+fornybareheftet.pdf
Se også http://www.kraftskolen.no/filmer_oppgaver.html.
Torben SøraasSvartjenesten enova (03.04.2007)
fra biomasse til elektrisitet.
Hei, dette ligger litt vanskelig for meg da jeg ikke klarer å se et bilde av prosessen (kull til elektrisitet)ved å brenne kull - hva skjer og hvordan ?
A. (01.04.2007)
Svar:
Hei !
Et kullkraftverk brukes altså til å pordusere elektrisk kraft. (Bruken av kull fører til store utslipp av karbondioksid. Mange mener at dette fører til at den menneskeskapte drivhuseffekten øker og at vi får et varmere globalt klima. I tillegg fører utslipp av svoveldioksid og nitrogendioksid til mer sur nedbør.)
Kullkraftverket fungerer på samme måte som andre varmekraftverk, som også gjerne kan være fyrt med olje eller gass. Energikilden (kull, osv.) brukes til å koke vann, som igjen brukes til å drive en dampmaskin (oftest en dampturbin). Denne driver igjen en elektrisk generator, som produserer strøm.
Se mer om hvordan en dampturbin fungerer her:
http://www.energifakta.no/documents/Energi/Omforming/Teknologi/Dampturbin.htm
http://www.kraftskolen.no/
Torben SøraasSvartjenesten enova (02.04.2007)
Energi til oppvarming i nytt Hyttefelt
Jeg er i ferd med å planlegge et nytt hyttefelt. Vi ønsker å benytte en fretidsrettet energikilde. Kan dere gi råd om dette. Det er så mange alternativ at en lett blir forvirret. Det er også forskjellige meninger om samme saken blant fagfolk.
K.S. (31.03.2007)
Svar:
Hei !
Normalt sett vil vedfyring være et godt alternativ. Men også solenergi og varmepumper kan være aktuelle. Ofte vil dette avhenge mye av hyttens brukstid / forventet årlig energiforbruk. Nedenfor finner du link til brosjyrer og kjøpsveiledere for de ulike energibærerne:
http://www.enova.no/publikasjonsoversikt/publicationlist.aspx?keywordID=15
http://www.enova.no
http://minenergi.enova.no
Torben SøraasSvartjenesten enova (02.04.2007)
Totalforbruk
Medregnet kull og gass, hvor mange kubikkmeter oljeekvivalenter fossile drivstoff forbrukes det daglig per idag?
Mitt anslag er noenogtyve, men anslag er lite egnet i seriøse debatter - og jeg har ikke funnet noe slikt estimat på nettet enda.
Takk for svar.
N.N (30.03.2007)
Svar:
Hei !
Vi driver egentlig bare med stasjonær energibruk. Men i "Fakta 2006" fant jeg ut at Norge i 2005 brukte ca 60 TWh (milliard kWh) petroleumsprodukter til transport. Se side 34 i denne linken:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/oed/dok/veiledninger_brosjyrer/2006/Faktaheftet-EV-2006.html?id=88442
1 tonn oljeekvivalent = 11.750 kWh
Torben SøraasSvartjenesten enova (02.04.2007)
Lader til bærbar pc
Hei!
Jeg har en bærbar pc. Denne brukes som en stasjonær pc.
Hvor mye strøm bruker laderen på denne. Bruker den like mye strøm når den lader batteriet, som når den står uten at batteriet lader, altså når batteriet er fullt?
M.G. (30.03.2007)
Svar:
Hei !
Antenneforsterker, telefonsvarer, transformere til halogenlamper, modem, ISDN, trådløs telefon, laddere til diverse småapparater (som mobiltelefoner, batterilader, osv.):
Standby-forbruket til slike småapparater er ganske lavt og varierer mellom 2 og 7 W.
Dersom en ladder står på 24 timer et døgn: 5 W x 24 h = 120 Wh/dag
Og videre 100 dager i året: 120 Wh x 100 dager = 12000 Wh = 12 kWh/år
Torben SøraasSvartjenesten enova (02.04.2007)
Drivhuseffekten
Hei, jeg skal ha et engelsk framføring om hvordan drivhuseffekter påvirker norge alene på alle mulige måter. Så det er spm mitt: Hvordan påvirker drivhuseffekten norge?
N.N (30.03.2007)
Svar:
Hei !
Drivhuseffekten fører til en økning av temperaturen på jorda, og kan sammenlignes med effekten som oppstår når sola varmer opp et drivhus.
Temperaturøkningen vil, om den fortsetter, føre til økt smelting av isbreene på Grønland og Sydpolen, og havet, som tar i mot alt smeltevatnet, vil stige. Lavtliggende områder vil etter hvert bli oversvømt og ubeboelige. I tillegg vil økt varme i hav og atmosfære gi mer energi til uværene, med kraftigere stormer og sykloner som resultat. Slik sett vil mange utsette seg for skader. Kraftigere nedbør fører også til oversvømmelser som kan føre til omfattende skader.
Her finner du mer: http://no.wikipedia.org/wiki/Drivhuseffekt
Torben SøraasSvartjenesten enova (02.04.2007)
Solfangere
Jeg finner ikke noe stoff om historien til solfangere. Når den ble først oppfunnet, av hvem osv? Har du noe svar på det?
C. (29.03.2007)
Svar:
Hei !
Her finner du stoff om historien til solfangere i Norge:
http://www.solenergi.no/e_m_nr_1_2000.PDF
http://www.solenergi.no/facts.html
Og her er noen andre linker:
http://www.solarnor.no
http://www.norsksolfangerindustri.no/
http://www.enova.no/?itemid=4205
Torben SøraasSvartjenesten enova (30.03.2007)
Kostnad, solenergi
Hei
Jeg lurte på hvorfor man ikke bruker mer av solenergi i Norge og verden? Hvor mye koster det egentlig?
S. (29.03.2007)
Svar:
Hei !
Det stemmer nok vi til nå i liten grad har tatt i bruk solenergi i Norge. Dette skyldes sikkert at vi har hatt svært billig vannkraft og at solenergi har vært ganske dyr. Men nå er den blitt billigere og ifølge Solarnor ligger prisen rund 50 øre/kWh, se linken under:
http://www.solarnor.no/forsiden/solvarme/oekonomi
Les mer om solenergi her:
http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?sitePageID=1014
Torben SøraasSvartjenesten enova (30.03.2007)