Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 1 049 til 1 058 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
sola- energikilde
hvor lenge sola vil forsette å send energi til jorda???
L. (11.10.2007)
Svar:
Hei!
Solen vil fortsette å stråle slik som nå i omtrent 5 milliarder år. Så vi trenger ikke å være urolige. Hvis du vil lese mer om dette kan du se her: http://no.wikipedia.org/wiki/Solen
Ha en fin dag!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (15.10.2007)
heii (=
hvordan finner mann og utvinner kull?
L. (10.10.2007)
Svar:
Hei!
Man kan finne kull ved at man rett og slett bare finner det med flaks og på slump - som en tier på gata.
Vanligst er det at man bruker kunnskap om stein og jordskorpa (kalt "geologi") og leter der det er sannsynlig at man kan finne kull.
Når man så har funnet kull, er det bare å begynne å grave.
Gravingen kan foregå ved at man fjerner meter for meter av jordskorpa og sorterer kull fra annen stein og grus. Dette kalles da et "dagbrudd" - fordi det skjer ute "i dagen", under åpen himmel.
Den andre metoden er å grave hull og ganger ned i jordskorpa. Dette kalles "gruver", og gruvedrift er kanskje det vi oftest forbinder med utvinning av kull. Den norske utvinningen av kull på Svalbard er et eksempel på utvinning fra kullgruve.
Håper dette var svar på stpørsmålet ditt.
Mvh Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (12.10.2007)
olje
hva brukes pengene fra oljen til
N.N (10.10.2007)
Svar:
Hei!
Pengene fra oljevirksomheten i Norge settes stort sett inn i Statens pensjonsfond. Den skal forvalte de økonomiske ressurser til folketrygden, med det til hensikt å gi størst mulig avkastning. Tanken med fonden er at avkastningen (renten) skal være et godt tilskudd til Norges økonomi i lang tid fremover. Man skal altså ikke spise av pengene i fondet men av avkastningen som fonden gir. Du kan lese mer om dette her:
http://no.wikipedia.org/wiki/Statens_pensjonsfond
http://no.wikipedia.org/wiki/Handlingsregelen
Ha en fin dag!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (11.10.2007)
EE-avfall
Hva skjer med elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) etter at det har blitt levert inn?
A. (10.10.2007)
Svar:
Hei!
Dette sier www.miljostatus.no:
"EE-avfall demonteres manuelt i egne behandlingsanlegg. Deler som inneholder miljøgifter blir behandlet som farlig avfall, mens det øvrige avfallet i stor grad blir gjenvunnet. Omkring 85 prosent av EE-avfallet som kommer inn til retursystemene går til ombruk, materialgjenvinning eller energiutnyttelse. De resterende 15 prosentene går til deponi eller forbrenning uten energiutnyttelse."
Håper det var svar på ditt spørsmål!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (11.10.2007)
Britisk energibehov
Hvordan dekker britene energibehovet de har?
(Industri, transport, hushold)
K. (10.10.2007)
Svar:
Hei!
Her finner du en grei oversikt over britenes energibruk: http://www.iea.org/textbase/stats/pdf_graphs/GBBSFC.pdf
Vil du vite mer finner du mye info på sidene 401-413 i denne rapporten: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-PC-07-001/EN/KS-PC-07-001-EN.PDF
Ha en fin dag!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (11.10.2007)
Bare noe jeg lurer på.. ;D
hvordan finner og utvinner man kull,gass og olje?
M. (09.10.2007)
Svar:
Hei!
Ved å benytte seg av ulike typer av målinger og god kjennskap til geologi kan man finne ut hvor det finnes kull, gass og olje. Gass og olje utvinnes stort sett fra reservoarer under havbunn, mens kull brytes i gruver. Du kan lese mer på Wikipedia og hos StatoilHydro:
http://no.wikipedia.org/wiki/Oljeleting
http://www.statoilhydro.com/no/TechnologyInnovation/FindingMoreOilAndGas/Pages/default.aspx
Ha en fin dag!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (11.10.2007)
positiv ladning
jeg har en opgave på skolen der hvor et spørsmål er "hva er elektrisk ladning" hva er det?
K. (09.10.2007)
Svar:
Hei Kenneth!
En atom er oppbygd av protoner, nøytroner og elektroner. I fysikken har man bestemt seg for at protonene har positiv ladning mens elektronene har negativ elektrisk ladning. Nøytronene er elektrisk nøytrale, og har altså ingen elektrisk ladning.
I utgangspunktet er atomene i elektrisk balanse, ved at det er like stor positiv som negativ ladning til stede; det er altså like mange portoner og elektroner i atomet.
Hvis vi fjerner et elektron fra et atom, så sier vi at resten av atomet er positivt ladet - siden det nå er flere protoner enn elektroner igjen.
Det er også noen grunnstoffer der det er lett å rive løs elektroner fra atomene. Disse er gode elektriske ledere, og eksempler på dette er metaller som gull, sølv, kobber, jern og aluminium.
Hvis vi får mange eletroner til å flytte seg, har vi laget en elektrisk strøm.
Det må alltid en spenning til for å flytte elektroner og lage en elektrsik strøm.
For eksempel kan et vanlig lommelyktbatteri med spenning 1,5 volt (V) flytte elektroner i en krets fra batteriet, gjennom en ledning fram til en lommelyktpære og gjennom en til ledning tilbake til batteriets andre.
Elektrisitet er altså et naturfenomen der stoffer kan ha forskjellig elektrisk ladning, og der ladde partikler kan transporteres på grunn av spenningsforskjeller. "
Les mer herfra:
http://no.wikipedia.org/wiki/Elektrisk_ladning
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (11.10.2007)
Spørsmål:
hva skjer med energien i næringskjeden
N.N (08.10.2007)
Svar:
Hei!
Wikipedia sier dette om energiutbytte i næringskjeder:
"Utbyttet av energi blir mindre og mindre dersom vi beveger oss oppover i næringskjeden, dette betyr at det er mest lønnsomt å spise planter/dyr som ligger lavt nede i en næringskjede. Vi sier at mengden energi som blir igjen ifra ett ledd til neste i næringskjeden er 1/10."
En av fysikkens grunnlover sier at energi ikke kan bli borte eller oppstå, men bare gå over i en annen energiform av samme eller lavere kvalitet. I en næringskjede vil energien derfor gå over i for eksempel bevegelseenergi og slutlig i varmeenergi.
Håper det var svar på ditt spørsmål!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (09.10.2007)
Solenergi
HVa er miljøkonsekvensene av å bruke solenergi?
E. (08.10.2007)
Svar:
Hei!
En positiv miljøkonsekvens er selvfølgelig at man slipper å bruke noen annen og miljømessig værre energikilde for å produsere den samme energien. Men solceller og solfangere, som ofte er det man bruker ved å fange solenergien, har også noen miljømessige ulemper. Bland annet kan frostvæske eller termisk olje fra solfangere og batterisyre fra solcellesystemer slippe ut og forurense.
Her finner du mer om miljøvirkninger fra solceller og solfangere: http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?sitePageID=1017
Ha en fin dag!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (09.10.2007)
definisjonen av energi
hva er definnisjonen av energi?
J. (04.10.2007)
Svar:
Hei!
Her finner du den:
http://nn.wikipedia.org/wiki/Energi
Mvh
Stein M. KristoffersenSvartjenesten enova (05.10.2007)