Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Viser 686 til 695 av totalt 2 375 spørsmål


Permanent lenke

Effektiviteten til olje

Hva vil det si om noen spør etter effektiviteten til olje?
Evt. har olje høyverdig eller lavverdig energi?

E. (27.03.2008)

Svar:

Hei Eirin !
Litt vanskelig spørsmål da det kan bety flere ting. Hvis vi snakker om mengde energi i olje kan vi si at en liter olje inneholder energi tilsvarende ca 10 kWh.

Man skiller mellom høyverdig og lavverdig energi.
Energitypen kalles det ene eller andre avhengig av hvor lett energien kan gjøres om til andre energiformer - eller hvor lett den er for oss å bruke til praktiske formål.

"Varme" vil oftest være en lavverdig energi, men noe avhengig av hvor varmt det er.
For eksempel er varmt vann en nyttig enrgiform å varme opp huset med (hvis man har egnede varmegulv, radiatorer og røropplegg).
Dette varme vannet vil være lite egnet til å drive motorer og maskiner, og det kan neppe flytte oss noe sted. Ikke kan det lage lys eller få liv i TV'en heller!

"Varmen" i havet eller i utelufta en vanlig vinterdag blir et skritt enda lenger ned på "energirangstigen". Det finnes en viss mengde varmeenergi der, men den er helt klart ikke høyverdig (- vi tenker neppe på det som varme engang). Ved hjelp av annen høyverdig energi, klarer ei varmepumpe å omvandle noe av denne energien med lav temperatur og avsette den i væske med høyere temperatur.
"Damp" er dermed en mer høyverdig energiform, som blant annet kan brukes til dampmaskiner, dampturbiner eller andre prosesser som krever høy temperatur.

På høyverdig-siden finner vi foredlede energiformer som bensin, naturgass, hydrogen og elektrisitet.

Mvh Stig

Svartjenesten enova (27.03.2008)


Permanent lenke

Oljefunnet

Hvordan påvirket det første oljefunnet Norge økonomisk?

I.M.H. (27.03.2008)

Svar:

Hei Ida !
Spørsmålet ditt er litt på siden av det vi jobber med. Legger ved en link der du vil finne mere info rundt dette.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/oed/tema/Olje_og_gass/Norges-olje-og-gassressurser-.html?id=443528

Mvh Stig

Svartjenesten enova (27.03.2008)


Permanent lenke

Energi..

Forklar hvorfor varmeenergi og kjemisk energi tilhører forskjellige hovedformer for energi? på forhånd takk!

N.N (26.03.2008)

Svar:

Hei !

Når energien går over i andre former kalles det energioverganger. Flere energioverganger etter hverandre danner en energikjede. Energikjeden er summen av de enkelte energiovergangene.

Eksempel:
Energi fra sola - sollys - bindes (og lagres) av plantene gjennom fotosyntesen.
Sauen spiser gresset og får tatt i bruk energien fra gresset i sin forbrenning - og i sin egen cellebygging.
Vi (menneskene) spiser sauen, som forbrennes i oss og bygger våre celler.
Der kan man kanskje si at energikjeden stopper. Men selvfølgelig fortsetter den når vi dør og brytes ned. Da frigis energien til nye organsimer som tar den videre i en ny (eller i samme?) energikjede...

Her er en oversikt på ulike energiformer, som kan hjelpe deg å svare på din oppgave:
* Bevegelsesenergi (kalles også Kinetisk energi) Alt som er i bevegelse har energi. Stor fart og masse gir mer energi.
* Stillingsenergi eller lagret energi(Potensiell energi). Holder du en stein i handa, har denne potensiell energi. Slipper du den, går den over i bevegelsesenergi som kan knuse ei glassrute som den treffer.

Vi kan dele den potensielle energien i mange former:
* Kjemisk energi (f.eks. i olje, ved, kull)
* Elektrisk energi
* Kjerneenergi (atomkraft)
* Strålingsenergi (bl.a. mikrobølger, lys, radioaktiv stråling
* Termisk energi (varme)

Ha en fin dag !

Mvh Stig

Svartjenesten enova (26.03.2008)


Permanent lenke

Spørsmål

Hei! Vi har et prosjekt på skolen denne uken, om olje. I den anledning lurte jeg på om du kunne fortelle litt om miljøvennligheten på olje, og hva oljen gjør med miljøet rundt oss. Jeg lurte også på konkurransedyktigheten på pris når det gjelder olje.

M.L.M.V. (26.03.2008)

Svar:

Hei May-Linn !

Dei viktigaste miljøproblemane som oppstår når vi brukar fossile brennstoff følger av utsleppa til atmosfæren.
Desse utsleppa vil være bl.a. CO2, NO og NO2 (kjend som NOx), SO2 og HCl
Hei.

Dei mest alvorlige problema har vi nett no med global oppvarming - som i stor grad skriv seg frå dei enorme utsleppa av CO2 som brenning av olje, kull, og gass har resultert i.

Eit anna miljøproblem er sur nedbør, som kjem av dei andre gassane lista opp ovafor.
Litt kjemi frå Wikipedia:

"Sur nedbør er en konsekvens av forurensning i lufta, som kommer ned på jorda sammen med nedbøren. Vi snakker hovedsakelig om tilførsel av to stoffer. Det er svoveldioksid (SO2) og nitrogenoksider (NOx). Oksidene reagerer med vanndamp i atmosfæren, og danner svovelsyre (H2SO4) og salpetersyre (HNO3). Dette gjør at vannet blir surt, og inneholder en pH under 5.6, som kjennertegner sur nedbør.

Eks. : SO2 + H2O ↔ H2SO3 (svovelsyrling) SO3 + H2O ↔ H2SO4 (svovelsyre) "



På www.wikipedia.no er det også skrive om skadeverknadene frå sur nedbør:

"Skader påvirket av surt nedbør:

Forsuring av innsjøer dreper alger, dyr og fisk. Dette gjør at vannet ser renere ut, men har da blitt næringsfattig, eller dødt.
Næringsstoffer fra jordsmonnet blir utvasket. Sur nedbør løser opp viktige næringsstoffer, som kalsium og kalium, og reduserer derfor tilgjengeligheten for planter.
Den sure nedbøren dreper mikroorganismer, og det medfører redusert nedbryting av organisk materiale og tilbakeføring av næringsstoffer til plantene.
Sur nedbør oppløser giftige metaller, slik at for eksempel aluminium og kvikksølv blir gjort tilgjengelig for planter og mikroorganismer.

Når det gjelder priser og konkurransedyktighet varierer dette ganske mye. Pr i dag er ikke olje konkurransdyktig sammenliknet med f.eks. strøm når vi snakker om oppvarming av bygg. 1 liter olje inneholder ca 10 kWh. I tilegg må en regne med virkningsgrad på oljebrenner/ kjele. Effektiv energimengde vil da normalt ligge mellom 6-8 kWh/liter.

Mvh Stig

Svartjenesten enova (26.03.2008)


Permanent lenke

Hei :)

Er det noen ulemoer ved bruk av hydrogenenergi?

K. (25.03.2008)

Svar:

Hei Kristine!
Det vanskeligste med hydrogen er å få tak i den, det vil si skille den fra andre stoffer den naturlig forbinder seg med. Disse forbindelsene er ganske kraftige, slik at det krever store mengder energi å "slite løs" hydrogenatomer - eksempelvis gjennom en elektrolyse.

Et annet moment er at hydrogen er en eksplosjonsfalig gass, slik at bruk og oppbevaring av hydrogen må gjøres på forsvarlig måte.

Ellers er bruken av hydrogen reneste solskinnshistorien - for ikke å si regnværshistorien:
Det produseres ingen miljøfiendtlige gasser eller klimagasser når man brenner hydrogen. Det enenste som dannes ved hydrogenbrenning er varme og rent vann (H2O).
Navnet "hydrogen" betyr faktisk "vanndanner", og vannlaagingen foregår ved at to og to hydrogenatomer (dvs to hydrogenmolekyler H2) kobler seg til hvert sitt oksygenatom. Når de gjør dette, må oksygenmolekylet O2 splittes opp (det samme må hydrogenmolekylet) og dermed frigjøres bindingsenergien som varme.

Reaksjonslikning:
2H2 + O2 -> 2H2O


Håpe det ble klarere :-)


Mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (26.03.2008)


Permanent lenke

Framtidsutsikter

Hvordan er framtidsutsikene for olje- og gassvirksomhet i Norge?

E. (26.03.2008)

Svar:

Hei Eirin !
Du finner svar på dette her:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/oed/tema/Olje_og_gass/Norges-olje-og-gassressurser-.html?id=443528

Ha en energirik dag ;)

Mvh Stig

Svartjenesten enova (26.03.2008)


Permanent lenke

hjemme lekser.

hvem oppfant vindmøllen? Og hvem oppfant vannmølla?

C.G. (25.03.2008)

Svar:

Hei Caroline!
Eneklte ting har menneskene kjent til i så lang tid at ingen egentlig vet hvem som fant på det først. Ofte kan forskjellige kulturer på forskjellige steder på kloden funnet på den samme tingen hver for seg, uten å vite at noen andre også fant ut av dette. Vindmølla og vannhjulet (vannmølla) er to av disse. Vi kan gi deg ei tredje gåte:
Hvem fant opp hjulet?

Du kan alltids teste de voksne hjemme eller spørre historielæreren på skola - kanskje noen har bedre svar enn dette?


:-) Mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (26.03.2008)


Permanent lenke

PROSJEKT I ENERGI OG SAMFUNN

- Hva menes med fornybare og ikke fornybare energikilder.


- Hvilke fornybare energikilder er det vi har.


- Velg ut et kraftverk som bruker fornybar energi til å lage elektrisk strøm. Beskriv hvordan kraftverket fungerer og hva som er fordelen / svakheten med et slikt kraftverk.


- Hvilke energikilder er det som dominerer i verden / Norge i dag.


- Hvilke utfordringer står verden overfor når det gjelder bruk av energi. Og hvordan kan en møte disse utfordringene. Her er det naturlig å forklare hva vi mener med energibærere.

S.T. (25.03.2008)

Svar:

Hei Sara !
Her var det mange spørsmål ;)

Fornybare energikilder er kilder som kan benyttes om og om igjen. Typisk er vannkraft, vindmøller, bølgekraft, solenergi osv. Ikke fornybare kilder et typisk olje, gass osv.

Olje og gass er de dominerende energikildene på verdensbasis. I Norge har vi mange vassdrag og vannkraft er derfor den største kilden til produksjon av kraft i Norge. På verdensbasis er vannkraft benyttet i et lite omfang.

Utfordringene vi står ovenfor er store fordi flere og flere land får økt velstand og vi trenger derfor mere energi til produksjon, bygninger og transport. Kina og India er de landene som har raskest vekst og der bor det svært mye mennesker ;)

Hvordan vi løser dette er det mange meninger om og mange svar. Solen er vår største energikilde og utfordringen blir å kunne benytte denne energien mest mulig. Dette kan vi gjøre ved å bygge solcelleanlegg og hente ut energi fra grunnen (geovarme). Det forskes mye på ny teknologi for å få dette til i et større omfang. Olje og gass vil en dag ta slutt og da må vi ha andre alternativ..

Legger ved noen linker som kanskje kan hjelpe deg videre...
www.canren.gc.ca/school/index.asp?CaId=180&PgId=1001
www.fornybar.no
www.energiveven.no

Ha en fin dag ;)

Stig

Svartjenesten enova (26.03.2008)


Permanent lenke

Råolje og naturgass?

Hei, det hadde vært kjempefint om dere kunne svare på spørsmålet mitt så fort så mulig.. Det haster=/
håper jeg får litt lang svar på dette her=)
Spørsmålet er: Hvordan ble råolje og naturgass til?
Tusen takk på forhånd:D

S. (24.03.2008)

Svar:

Hei !

"Petroleum (fra lat. petra, stein, berg, og oleum, olje), er en samlebetegnelse som brukes om råolje, naturgass, mineralolje og «sort gull». Den er en tykk, mørk brun eller grønn brennbar væske eller gass som består av en kompleks blanding av forskjellige hydrokarboner, for det meste av metan, og kan variere mye i utseende, sammensetning og renhet.

Petroleum finnes i såkalte reservoarbergarter i de øvre lag av jordskorpen. For at en reservoarbergart skal være økonomisk lønnsom, må den være porøs nok til å inneholde mye olje samtidig som den må være permabel slik at petroleumen kan strømme mot brønnen. På norsk sokkel er sandstein den vanligste reservoarbergarten. Reservoaret må ha en såkalt oljefelle, som regel er det en takbergart. Den vanligste oljefellen består av leirskifer. Noen steder lekker fellen, slik at olje eller gass kommer opp mot jordoverflaten. Det aller meste av petroleumet som er dannet på norsk sokkel er ikke akkumulert i felt, men er spredd i sedimentene eller migrert til overflaten og gått tapt. Ved utvinning av petroleumressurser bores det ned i reservoaret og olje/gass strømmer opp på grunn av trykket i reservoaret.

Petroleum er dannet fra plante- og dyreplankton ved bakteriell nedbrytning over tid med høyt trykk og høy temperatur. Det organiske materialet danner en mørk leire som etterhvert utvikler seg til en kildebergart. Etterhvert som kildebergarten overlagres med sedimenter og trykket øker, migrerer petroleum ut av kildebergarten og samler seg i mer porøse bergarter som sandstein eller kalkstein. Dersom denne porøse bergarten er forseglet med forkastninger eller en takbergart, dannes etterhvert et reservoar for olje og gass.

Petroleum som er utvunnet fra jordskorpen er en viktig energikilde blant annet når oljen er raffinert til drivstoff for forbrenningsmotorer. I tillegg er petroleum råmateriale i petrokjemisk industri for tusenvis av kjemiske produkter slik som løsemidler, gjødsel og plastprodukter."

Følg lenken www.wikipedia.no , søk med "petroleum" og les mer om oljevirksomheten i Norge.

Ha en energirik dag !

Stig

Svartjenesten enova (26.03.2008)


Permanent lenke

Biomasse

Hei du;

I lure på en ting. Å det e, ka e ulempen med biomasse?
Håper du kan svare på det;)

C. (25.03.2008)

Svar:

Hei Camilla!
Biomasse er tung! (Prøv å felle noen trær og dra dem fram til nermeste vei!)
Biomasse er vanskelig å fylle på tanken! (IKKE prøv dette:)
Biomasse tar dessuten mye plass (den har f.eks. lavere energitetthet enn kull og olje - som jo er fossil og svært komprimert gammel biomasse)

Ellers er biomasse kjekk å ha, og bidrar ikke til å øke CO2-innholdet i atmosfæren (og bidrar dermed ikke til global oppvarming) slik fossil energi gjør.


Mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (25.03.2008)

««første 686 - 695 av 2 375 siste»»