Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 407 til 416 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
Bølgeenergi!
Hei! Jeg lurte på et par ting om bølgeenergi!
Hva koster bølgeenergi? Kan det konkurrere med annen elektrisk energi? Hvor i Norge og verden for øvrig vil det være lønnsomt å utnytte bølgeenergi?
Og hva er fordelene og ulempene med bølgeenergi?
H. (30.11.2009)
Svar:
Hei
Pr i dag er bølgekraft ulønnsomt på grunn av lave strømpriser. Ved å gi støtte til bølgekraftverk vil dette stimulere til flere aktører som er villige til å forske på bølgekraft. Dette vil igjen medføre at effektiviteten på kraftverkene øker slik at lønnsomheten øker. Men ved å subsidiere slike kraftverk, og dermed stimulere til bygging av et tilstrekkelig antall, vil man også bidra til å gjøre dem stadig mer kostnadseffektive på lengre sikt. Kostnadsestimater tyder på at dersom et 5 MW kraftverk kan produsere energi til f.eks. 2 kr/kWh i dag, vil energikostnaden forventes å gå ned til under 40 øre/kWh før totalt installert effekt (i alle kraftverkene tilsammen) passerer 250 MW.
Kystnære anlegg kan bli synlige fra land, og kysttrafikken setter begrensninger på arealutnyttelsen. Ved kysten er energitettheten i bølgene dessuten mindre enn lenger ute til havs. Investeringer i ilandføringsanlegg blir imidlertid lavere enn ved off shoreanlegg, og atkomst for tilsyn og vedlikehold er enklere, selv om utnyttelse av storskalaeffekt kan bli vanskelig. Anlegg på land kan innebære betydelige inngrep i kystlandskapet.
Se mer på:
http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?sitePageID=1048
http://home.monet.no/abre/owc/oversiktsartikkel_owe.html
http://www.regnmakerne.no/Startside/Underholdning/Konkurranser/navn/Bolgeenergi/
http://www.skoleforum.com/stiler/artikkel/det.aspx?id=5213
http://www.bellona.no/norwegian_import_area/factsheet/energi/1138834321.16
http://www.home.no/vannenergi/bolgekraft.html
Ha en fin dag!
Vennlig hilsen
Trond PaascheSvartjenesten enova (03.12.2009)
karbon
hva er karbonatomet og hvordan er det med det....
og karbontskretsløp?
N.N (30.11.2009)
Svar:
Hei
Mer enn 95 % av alle kjente stoffer inneholder karbon.
Grunnstoffet karbon har atomnummer 6. Det betyr at karbonatomet har to elektroner i det innerste skallet og fire i skall nummer to. Karbonatomet binder seg til andre atomer med elektronparbindinger. Med fire ytterelektroner kan hvert karbonatom være med å dannes fire elektronparbindinger. Det gir karbonatomene mange muligheter til å binde seg både til hverandre, slik som i diamant og grafitt, eller til atomer av andre grunnstoffer.
Karbonkretsløpet
Fra Wikipedia
Atmosfærehydrosfære
Det Karbon forekommer i luften i form av karbondioksid (CO2), der det (før de menneskelige påvirkningene) utgjorde ca. 0,028 % av luftens volum. Luftens karbondioksid står i en dynamisk likevekt med CO2 i oseanenes vannmasser, der CO2 løser seg i havvannet (og derved blir til kullsyre, H2CO3). Mengden CO2 som til enhver tid kan løse seg i havene, er bl.a. påvirket av havtemperaturen (i varmt vann kan det løse seg mindre CO2). Men grovt sett er mengden CO2 som havene opptar fra atmosfæren, like stor som mengden CO2 atmosfæren tar opp fra havene.
Atmosfærebiosfærepedosfære
Karbondioksid tas også opp av planter og andre fotosyntetiserende organismer. Fotosyntese er en prosess der (bl.a.) planter omdanner karbondioksid pluss vann (H2O) til sukker (f.eks. C6H1206) pluss oksygen (O2). Luftens karbon blir derved omdannet til organisk karbon først og fremst sukker, som i sin tur kan omdannes til andre karbohydrater, proteiner eller fett. Disse organiske karbonforbindelsene føres så videre oppover i næringskjeden, når planter spises av dyr, og disse igjen av andre dyr osv. De aller fleste organismer (unntatt enkelte bakterier) dekker sitt energibehov ved å forbrenne disse karbonforbindelsene (med oksygen) til karbondioksid (og vann). På denne måten blir den samme mengden karbon som plantene har trukket ut av luften, igjen ført tilbake til atmosfæren.
Når planter eller dyr dør, blir deres organiske substans del av jordsmonnet, der det brytes ned av bl.a. sopp og mikroorganismer. Også denne nedbrytingen er kjemisk sett en forbrenning. Et tre avgir altså like mye CO2 som det har tatt opp for å bygge opp sin egen biomasse uansett om treet spises opp av en planteeter, om det dør og forråtner, eller om det forbrennes i en skogsbrann eller som fyringsved.
I mindre mengder utvaskes også organisk karbon fra landjorda og havner via elver i havene
Hydrosfærenlitosfæren
I havene synker dødt organisk materialet mot bunnen. Mesteparten av næringsstoffene blir tatt opp av andre organismer før det når bunnen, eller føres bort av havstrømmene og kommer til overflaten igjen ved en oppvelling. En liten del sedimenterer derimot og akkumuleres ved havbunnen. Det er slike organiske karbonavsetninger som i geologisk tid kan omvandles til kull eller olje. Dette såkalte fossile karbonet er blitt en del av jordskorpen (litosfæren).
Menneskets påvirkning av karbonkretsløpet
Mennesket har i den industrielle revolusjonen begynt å brenne fossilt karbon. Dette har ført til en markert endring i karbonkretsløpet, som vises i figur 2. Hovedforskjellen er at det ved brenning av fossilt karbon produseres mer CO2 enn det forbrukes. Dette har i løpet av de siste ca. 200 år ført til at det i dag (2005) finnes 319 gigatonn (10¹² kg) mer karbon i omløp enn før den industrielle revolusjonen. Mesteparten av dette karbonet finnes (som karbondioksid) i atmosfæren, der det forsterker drivhuseffekten og fører til global oppvarming. Omlag 114 gigatonn har havnet i havene, der det (som kullsyre) bidrar til å gjøre vannet surere.
Hentet fra «http://no.wikipedia.org/wiki/Karbonkretsl%C3%B8pet»
Se andre lenker:
http://www.greenpeace.org/norway/campaigns/klima/karbonkretslopetSvartjenesten enova (03.12.2009)
Bølgekraft
Hei, jeg lurte på om du kunne svare meg på noen spørsmål?
1)Er produsjonen og bruken av bølgekraft miljøvennelig ? isåfall kan du fortelle litt om det?
2)Kan den lagres, hvordan ?
3)Hvordan fraktes den, er det en effektiv måte ?
4)Er den under kontroll, og isåfall hvorfor?
N. (02.12.2009)
Svar:
Hei
Den mest opplagte bruken av bølgeenergi er produksjon av elektrisitet. Det er mange måter å gjøre dette på. Man kan f.eks. bruke energien til å pumpe vann fra havoverflata til et basseng noen meter høyere opp. Ved å la vannet renne tilbake til havet gjennom en vanlig vannturbin, vil bassenget fungere som et energilager.
De fleste foreslåtte bølgekraftverk er imidlertid basert på et eller annet turbin- eller stempelsystem som konverterer energien direkte fra den svingebevegelsen bølgene skaper.
Bølgeenergi kan bli av stor betydning for elektrisitetsforsyning til isolerte øysamfunn eller til offshore-installasjoner som f.eks. oljeindustri eller havbruk. En kommersiell utvikling på dette området kan sammen med videre forskning bidra til å redusere kostnadene, og bølgeenergi kan dermed etter hvert bli et lønnsomt alternativ for alminnelig energiforsyning i de fleste land som har ei kystlinje.
Lagring av energi
Uansett hvor optimalt kraftverket er mhp. å utnytte bølger av forskjellig høyde og lengde, vil det være perioder da den innkommende bølgeenergien er for liten til at kraftverket produserer noe. Det er derfor viktig med en effektiv og billig mekanisme for energilagring, slik at den elektriske effekten fra kraftverket blir jevnest mulig. Det vil også være en fordel å samkjøre mange små enheter, spredt utover et større område. Dersom kraftnettet er tilstrekkelig «stivt» (dvs. at spenningene i nettet er forholdsvis konstant selv om det er lokale variasjoner i produksjon og last), trenger ikke en ujevn leveranse fra ett enkelt bølgekraftverk være noe stort problem. Bølgekraftverk vil imidlertid ofte være lokalisert i områder der den maksimale effektkapasiteten i det nærliggende kraftnettet er forholdsvis begrenset, noe som gjør at nettet er mer følsomt for variasjoner.
Noen ord om økonomi
Det er et interessant faktum at kostnadene ved en teknologi avtar som funksjon av det totale antallet produserte enheter. Pr. i dag er bølgekraftverk ulønnsomme. Men ved å subsidiere slike kraftverk, og dermed stimulere til bygging av et tilstrekkelig antall, vil man også bidra til å gjøre dem stadig mer kostnadseffektive på lengre sikt. Kostnadsestimater tyder på at dersom et 5 MW kraftverk kan produsere energi til f.eks. 2 kr/kWh i dag, vil energikostnaden forventes å gå ned til under 40 øre/kWh før totalt installert effekt (i alle kraftverkene tilsammen) passerer 250 MW.
Miljø
Kystnære anlegg kan bli synlige fra land, og kysttrafikken setter begrensninger på arealutnyttelsen. Ved kysten er energitettheten i bølgene dessuten mindre enn lenger ute til havs. Investeringer i ilandføringsanlegg blir imidlertid lavere enn ved off shoreanlegg, og atkomst for tilsyn og vedlikehold er enklere, selv om utnyttelse av storskalaeffekt kan bli vanskelig. Anlegg på land kan innebære betydelige inngrep i kystlandskapet.
Se mer på:
http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?sitePageID=1048
http://home.monet.no/abre/owc/oversiktsartikkel_owe.html
http://www.regnmakerne.no/Startside/Underholdning/Konkurranser/navn/Bolgeenergi/
http://www.skoleforum.com/stiler/artikkel/det.aspx?id=5213
http://www.bellona.no/norwegian_import_area/factsheet/energi/1138834321.16
http://www.home.no/vannenergi/bolgekraft.html
Ha en fin dag!
Vennlig Hilsen
Trond Paasche
Enova svarerSvartjenesten enova (03.12.2009)
Heisann: )
Når man bruker mye fosil brensel(kull, olje, gass),slipper man dermed ut mye CO2, og da blir det en slags ubalanse i naturen. Hvordan kan du forklare det bedre??
Hvilke konsekvenser kan dette få?
A. (25.11.2009)
Svar:
Fotosyntesen er naturens måte å omforme sollys til kjemisk energi, og dette gjøres i alle grønne planter - i blad og nåler. Plantene binder CO2 fra atmosfæren og energien fra sollyset og lagrer dette som kjemisk energi - sukker (glukose) i planten.
Årsaken til drivhuseffekten er blant annet bruk av fossilt brennstoff. Fossilt brennstoff er brennstoff som inneholder lagret solenergi fra flere millioner år tilbake. Siden det er fossilt, betyr det at det ikke lages ny (før om mange nye millioner år). Vi sier at gass og olje er en "ikke fornybar energikilde".
Alt brennstoff som har vært planter og dyr en eller annen gang inneholder karbon. Når man brenner dette, dannes det karbondioksid (CO2), og dette er en klimagass som bidrar til at temperaturen på kloden økes ("drivhuseffekten").
Forskjellen på å brenne "ny" karbon (som i ved fra trær) og på å brenne fossil (gammel) karbon, er at den fossile er tatt ut av karbonkretsløpet og "pakket unna" - mens den unge karbonen uansett deltar i dagens karbonkretsløp.
Ha en fin dag!
Med vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova SvarerSvartjenesten enova (30.11.2009)
Bølgeneergi!
Hei! Jeg lurte på et par ting om bølgeenergi!
Hva koster bølgeenergi? Kan det konkurrere med annen elektrisk energi? Hvor i Norge og verden for øvrig vil det være lønnsomt å utnytte bølgeenergi?
Og hva er fordelene og ulempene med bølgeenergi?
H. (28.11.2009)
Svar:
Hei
Pr i dag er bølgekraft ulønnsomt på grunn av lave strømpriser. Ved å gi støtte til bølgekraftverk vil dette stimulere til flere aktører som er villige til å forske på bølgekraft. Dette vil igjen medføre at effektiviteten på kraftverkene øker slik at lønnsomheten øker.
Den mest opplagte bruken av bølgeenergi er produksjon av elektrisitet. Det er mange måter å gjøre dette på. Man kan f.eks. bruke energien til å pumpe vann fra havoverflata til et basseng noen meter høyere opp. Ved å la vannet renne tilbake til havet gjennom en vanlig vannturbin, vil bassenget fungere som et energilager.
De fleste foreslåtte bølgekraftverk er imidlertid basert på et eller annet turbin- eller stempelsystem som konverterer energien direkte fra den svingebevegelsen bølgene skaper.
Bølgeenergi kan bli av stor betydning for elektrisitetsforsyning til isolerte øysamfunn eller til offshore-installasjoner som f.eks. oljeindustri eller havbruk. En kommersiell utvikling på dette området kan sammen med videre forskning bidra til å redusere kostnadene, og bølgeenergi kan dermed etter hvert bli et lønnsomt alternativ for alminnelig energiforsyning i de fleste land som har ei kystlinje.
Se mer på:
http://home.monet.no/abre/owc/oversiktsartikkel_owe.html
http://www.regnmakerne.no/Startside/Underholdning/Konkurranser/navn/Bolgeenergi/
http://www.skoleforum.com/stiler/artikkel/det.aspx?id=5213
http://www.bellona.no/norwegian_import_area/factsheet/energi/1138834321.16
http://www.home.no/vannenergi/bolgekraft.html
Ha en fin dag!
Med hilsen
Trond Paasche
Enova SvarerSvartjenesten enova (30.11.2009)
Fraksjoner.
Hva er grunnen til at de forskjellige oljefraksjonene har forskjellig vekt?
M. (29.11.2009)
Svar:
Hei
Av råolje benyttes ofte krakking for å spalte opp råolja til andre typer oljefraksjoner- Krakking er nedbryting av store molekyler til mindre lettere biter. Denne metoden brukes ofte å bryte ned store tunge oljemolekyler slik at det dannes lettere stoffer av råolja. Den tunge oljen varmes opp under høyt trykk. Oljemolekylene kolliderer i hverandre og brytes opp. Disse bitene danner nye lettere molekyler. Ved denne metoden kan tung råolje dannes via krakking til lettere stoffer. For eksempel bensin.
Se linkene:
http://www.snl.no/cracking
http://no.wikipedia.org/wiki/Krakking
http://energilink.tu.no/leksikon/krakking.aspx
http://www.daria.no/skole/?tekst=9431
Ha en fin dag!
vennlig hilsen
Trond PaascheSvartjenesten enova (30.11.2009)
Spørsmål:
Heisann!
Jeg lurte på hva som forskjellen på en tørrgass og en våtgass?
Håper på svar fortest muligt : D
Hilsen meg.
N.N (24.11.2009)
Svar:
Hei
Tørrgass er det vanligste begrepet for naturgass som ikke inneholder flytende hydrokarboner under trykk. Tørrgassen består for det meste av gassen Metan, men kan også inneholde gassen Etan.
Våtgass (NGL - Natural Gas Liquids)er samlebetegnelsen for flytende gass, propan og butan. Brukes ofte i campingvogner, på teltur og så videre, "Gass på flaske".
Ha en fin dag!
Vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova svarerSvartjenesten enova (27.11.2009)
bølgekraft
Skriver en oppgave om bølgekraftverk, og sliter med å finne virkningen bølgekraftverk vil ha på miljøet. Kan du skrive litt om dette?
I. (19.11.2009)
Svar:
Hei Ingrid !
Bølgeenergi brukes idag på enkelte plasser i verden, blant annet på Azorene og i Irskesjøen. Men det er fortsatt en umoden teknikk, og energiprisen fra bølgekraft er ofte dyrere enn den fra andre energikilder, blant annet for at det er mye slitasje og vedlikehold på disse anleggene.
Når vi i Norge har så mye billig vannkraft er det vanskelig å fase inn nye energikilder, som for eksempel bølgeenergi. Men potensialet er stort og bølgeenergi vil helt sikkert bli mye mer brukt i fremtiden.
Du kan lese mer om bølgeenergi her, med blant annet konkrete eksempler på bølgekraftverk:
http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?articleID=92
http://www.wavebob.com/wave_power/imperatives.php
http://www.pelagicpower.no/
http://waveenergy.no/
Ha en fin dag !
StigSvartjenesten enova (24.11.2009)
Olje og gass
1. Hva brukes olje og gass til?
2. vi trenger karbondioksid, men ikke for mye av denne gassen. Hva menes med dette utsagnet?
S. (16.11.2009)
Svar:
Hei Stine !
1.Petroleum finnes i såkalte reservoarbergarter i de øvre lag av jordskorpen. For at en reservoarbergart skal være økonomisk lønnsom, må den være porøs nok til å inneholde mye olje samtidig som den må være permabel slik at petroleumen kan strømme mot brønnen. På norsk sokkel er sandstein den vanligste reservoarbergarten. Reservoaret må ha en såkalt oljefelle, som regel er det en takbergart. Den vanligste oljefellen består av leirskifer. Noen steder lekker fellen, slik at olje eller gass kommer opp mot jordoverflaten. Det aller meste av petroleumet som er dannet på norsk sokkel er ikke akkumulert i felt, men er spredd i sedimentene eller migrert til overflaten og gått tapt. Ved utvinning av petroleumressurser bores det ned i reservoaret og olje/gass strømmer opp på grunn av trykket i reservoaret.
Ved raffinering av råolje fremstiller man forskjellige produkter, i dette tilfelle vil olje fungere som en ressurs. I et destillasjonstårn skilles komponentene med forskjellige kokepunkt fra hverandre. Oljen går ved oppvarming over til gass som fortettes igjen ved forskjellige temperaturer til blant annet bensin, parafin, diesel, fyringsoljer, koks eller svovel.
2. Alt brennstoff som har vært planter og dyr en eller annen gang inneholder karbon. Når man brenner dette, dannes det karbondioksid (CO2), og dette er en klimagass som bidrar til at temperaturen på kloden økes ("drivhuseffekten").
Forskjellen på å brenne "ny" karbon (som i ved fra trær) og på å brenne fossil (gammel) karbon, er at den fossile er tatt ut av karbonkretsløpet og "pakket unna" - mens den unge karbonen uansett deltar i dagens karbonkretsløp.
Ha en fin dag !
StigSvartjenesten enova (24.11.2009)
Saltkraftverk
Hei!
jeg har lett lenge etter ulemper ved saltkraftverk, men finner ingen. Fins det noen?
H. (18.11.2009)
Svar:
Hei Hero !
Saltkraft består av to kammer. En for ferskvann og en for saltvann med en membran i mellom som slipper gjennom vannmolekyler, men ikke saltmolekyler. Saltmolekylene trekker ferskvannet gjennom membranen, for å skape balanse/likevekt mellom begge karene. Denne prosessen kalles osmose. Det dannes et høyt trykk i kammeret med saltvann på grunn av at vannmolekyler fra ferskvannsiden blir presset gjennom. Det er dette trykket som driver en turbin som produserer strøm.
Problemet med lønnsomheten er at membranene ikke er god nok ennå. Den slipper ikke nok vann gjennom slik at det vil bli lønnsomt for produksjon av kraft.
Statkraft er i gang med å bygge verdens første komplette anlegg for saltkraftproduksjon på Tofte i Hurum. Statkraft regner med at et saltkraftverk i full skala kan være på plass allerede i 2015.
Du kan lese mer om saltkraftverket på Hurum her:
http://www.statkraft.no/energikilder/saltkraft/saltkraft-kort-forklart/
og her:
http://www.snl.no/saltkraft/status_2009
Faktaark om saltkraft:
http://www.statkraft.no/Images/Saltkraft%20%20NO_tcm3-9987_tcm10-1139.pdf
Ha en fin dag!
Mvh StigSvartjenesten enova (24.11.2009)