Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 216 til 225 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
- Jeg lurer på ossen lyset i Norget blir til for det er vel sån at lyset blir til av energi?
E. (21.10.2010)
Svar:
Hei Eline!
Lyset i Norge blir i hovedsak til av elektrisk energi.
Elektrisk strøm kan lages ved at man dreier rundt en magnet (med nordpol og sydpol) på innsiden av noen (to eller flere) kveiler med elektriske ledninger. Eventuelt kan man dreie rundt ledninger i et magnetfelt som står i ro. Den maskinen man da har laget kalles en elektrisk generator (dynamo), og den delen som dreies rundt kalles "rotor".
Når man dreier rundt rotoren, vil det begynne å gå en elektrisk strøm i ledningene. Dermed har vi "produsert" elektrisk strøm, eller elektrisk kraft som man også sier.
Strømmen kan så brukes til å lage lys. Dette kan foregå på ulike måter. En vanlig, "gammeldags" lyspære kalles en glødepære (eller glødelampe) og er tradisjonelt sett den mest vanlige lyskilden. Inne i glødelampen sitter det en tynn glødetråd. Denne er normalt laget av materialet wolfram. Når det sendes strøm gjennom denne tråden, varmes den opp og begynner å gløde. Dermed får vi lys.
Ulempen med en glødelampe er at den bruker mye strøm. For å redusere energiforbruket til belysning anbefales det derfor å benytte sparepærer i stedet for glødelamper. Disse bruker mindre energi for å gi den samme lysmengde som en ordinær lyspære. En sparepære på 11 watt gir like mye lys som en 60 watt pære og har en 4-5 ganger så lang levetid som en vanlig pære.
Håper denne informasjonen kan være til nytte!
Vennlig hilsen
Oddvar
Enova SvarerSvartjenesten enova (27.10.2010)
Forureining
Kva er forskjellen på forureining i gasskraftverk og kullkraftverk?
E. (04.10.2010)
Svar:
Hei
I følge standarden NS-EN 15603 er det oppgitt et CO2 utslipp på 0, 277 kg/kWh for gasskraftverk og et CO2 utslipp på 1,340 kg/kWh for kullkraftverk. I tillegg kommer utslipp på NOx og svovel avhengig av kvaliteten på energikildene og hvor godt renseanlegg kraftverkene har.
Vennlg hilsen
Trond Paasche
Enova SvarerSvartjenesten enova (06.10.2010)
solenergi
er solenergi en ren energikilde eller energibærer?
M. (04.10.2010)
Svar:
Hei
Sol er en ren energikilde. Solstråler er energibærer.
Vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova SvarerSvartjenesten enova (06.10.2010)
Gassenergiverk
Kan du finne noen moment som er for og noen som er imot bygging av gassenergiverk i Noreg
E. (04.10.2010)
Svar:
Hei
Den største ulemper med gasskraftverk er CO2 utslipp som gir økt globalt oppvarming. I tillegg er det utslipp av miljøgiften NOx som forurenser lokalt og gir økt sur nedbør. Produksjonskostnadene for strøm via gasskraftverk er langt dyrere enn produksjon av strøm via vannkraft.
Fordeler med gasskraftverk i Norge er økt leveringssikkerhet for strøm når det er lite vann i magasinene og i perioder med kaldt vær og økt forbruk.
Mye av norsk gass blir eksportert til andre land som har gasskraftverk. Norske gasskraftverk er av nyere dato og har høyere virkningsgrad enn eldre gassverk andre steder i Europa. Når det gjelder global utslipp av CO2 vil nye gasskraftverk slippe ut mindre enn eldre.
Vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova SvarerSvartjenesten enova (06.10.2010)
gassferge
Hvor mange gassferger finnes i norge? og hvordan bygges diselferger om til gassferger? hva gir staten i tilskudd?
H. (16.09.2010)
Svar:
Hei jeg har desverre ikke oversik over antall gassferger i Norge. Det eneste jeg har registrert er at det bla investeres i nye gassferger i Nordland: http://nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.7241761
og at det er investert i en del gassferger på Vestlandet samt i Oslofjorden mm.
Kan hende at det er noen hos MD (miljøverndepartementet) som vet noe mer : )
Håper at informasjonen kan være til nytte, ta gjerne kontakt igjen for mer info.
Mvh Gerard
Enova svarerSvartjenesten enova (21.09.2010)
Vannressurs
Et spørsmål anngående midtøstens vannressurs. Hvilken mulighet har ingeniør for å snu negative innvirkinger? Har ingeniør hjelpet noe med utviklingen som har hendt?
N.N (15.09.2010)
Svar:
Hei!
Ingeniører utfører vanligvis jobber på oppdrag fra et firma, kan også være på oppdrag for Røde Kors eller en annen hjelpeorganisasjon. Det kan også være på oppdrag for et annet land. Mht. politiske meninger etc., så kan ikke vi svare på det.
Mvh
Stein M. KristoffersenSvartjenesten enova (15.09.2010)
teknologi
Hei vi har et mappeinnlevering om vannressurser i midtøsten. Det jeg lurer på er : hvilken påvirking har ingeniør hatt på inngrep som er gjort? Har dem sine egene meninger eller bare gjøre dem hva de politiske mener?
N.N (15.09.2010)
Svar:
Hei!
Ingeniører utfører vanligvis jobber på oppdrag fra et firma, kan også være på oppdrag for Røde Kors eller en annen hjelpeorganisasjon. Det kan også være på oppdrag for et annet land. Mht. politiske meninger etc., så kan ikke vi svare på det.
Mvh
Stein M. KristoffersenSvartjenesten enova (15.09.2010)
Resursgrunnlag
Takk for mye interessant info om fossilt brensel, men da jeg tidligere sendte inn et spørsmål var det selve definisjonen på "ressursgrunnlag" jeg var usikker på, og hva dette vil si i forhold til fossilt brensel. Altså hva er ressursgrunnlaget for jordens fossile brensel?
N.N (06.09.2010)
Svar:
Hei
Ressursgrunnlaget menes med hvor mye reserver av fossilt brennstoff vi har i verden eventuelt i det landet som omtales. Du kan se en rapport over land som har ressurser på linken nedenfor. Rapporten omhandler både fossilt brennstoff, kjernekraft og fornybar kraft.
http://www.bp.com/liveassets/bp_internet/globalbp/globalbp_uk_english/reports_and_publications/statistical_energy_review_2008/STAGING/local_assets/2010_downloads/statistical_review_of_world_energy_full_report_2010.pdf
Vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova SvarerSvartjenesten enova (08.09.2010)
Fossilt brensel
Hva regnes egentlig som resursgrunnlaget for fossilt bresel? Er vanskelig å finne en klar definisjon på det.
T. (06.09.2010)
Svar:
Hei
Fossilt brensel er hydrokarbonholdige stoffer som kull, olje og naturgass. Finnes i jordskorpen, og utvinnes som en kilde til energi ved forbrenning, og som råstoff for blant annet plastproduksjon. Utnyttelsen av fossit brensel har bidratt sterkt til den industrielle utviklingen. Petroleum er en fellesbetegnelse for olje og naturgass. Fossilt brensel er altså petroleum + kull.
Når elektrisitet dannes fra forbrenning av fossilt brensel blir ofte en turbin brukt. I gamle turbiner ble ofte damp direkte fra forbrenningen til drive turbinen, i nyere turbiner drives de av avgassene til forbrenningen direkte.
Med global modernisering i det 20. og 21. århundre har energibehovet (spesielt behovet for bensin som blir utvunnet fra olje) vært årsaken til mange regionale og globale konflikter. En global bevegelse i mot fornybar energi for å møte de økte globale energibehovene.
Forbrenningen av fossilt brensel av mennesker er den største kilden til karbondioksidutslipp (CO2) som er en av drivhusgassene som forårsaker global oppvarming. En liten andel av hydrokarbonbaserte brenselet er biobrensel.
Se også: www.fornybar.no
Håper at informasjonen kan være til nytte, ta gjerne kontakt igjen for mer info.
Mvh Gerard
Enova Svarer husholdning 800 49 003, proff 08049
E-post: svarer@enova.no
Denne e-posten er beregnet på den person eller enhet den er adressert til. Dersom du ikke skulle være rette adressat, bes du om å slette e-posten med eventuelle vedlegg, samt varsle avsender. Enovas Svarer blir ikke avtalemessig eller økonomisk forpliktet på grunnlag av innholdet i denne e-posten.Svartjenesten enova (06.09.2010)
Vannhjul og vannføring
Hei
Jeg lurer på hvor stor vannføring man bør ha for å få nok energi til et vanlig bolighus om man bruker et gammeldags overfallsvannhjul på fem meter i diameter.
N.N (31.08.2010)
Svar:
Har desverre ikke data på dette annet enn at du kan ta en titt på disse linkene
http://no.wikipedia.org/wiki/Vannhjul
http://www2.regnmakerne.no/regnmakersidene/content.ap?thisId=1104
og denne:
http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?sitePageID=1640
Håper at informasjonen kan være til nytte, ta gjerne kontakt igjen for mer info.
Mvh Gerard
Enova SvarerSvartjenesten enova (01.09.2010)