Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 2 121 til 2 130 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
energi
hvor mye fornybar energi produseres det i norge?
N.N (22.03.2006)
Svar:
Norge er i den heldige situasjonen at det aller meste av energien vi benytter til oppvarming, belysning etc. stammer fra fornybare energikilder som vannkraft, bioenergi og vindkraft. All energibruk til transport, og en del av den energien som benyttes til industriformål er derimot ikke-fornybar. Olje og gass er de viktigste kildene her.
Fordelingen av det totale forbruket på 168 TWh (terrawatt timer) i 2004 (kun stasjonært forbruk, transport er her holdt utenom):
* Elektrisitet, 109 TWh (Fornybare)
* Bioenergi, 14 TWh
* Oljeprodukter, 23 TWh (ikke fornybare)
* Gass, 6,4 TWh
* kull/koks, 15,6 TWh
Nyttig link hvor du kan finne mer om energibruk, både stasjonær og til transportformål:
http://www.ssb.no/emner/01/03/10/energi/
Lykke til!
mvh ToreSvartjenesten enova (23.03.2006)
atomkraftverk
kan jeg få litt info om atomkraftverk
D. (22.03.2006)
Svar:
Hei Daniel!
Skriv ordet atomkraftverk i søkeruta, slik som vi ber om, og du vil finne flere svar.
Vi oppfordrer alle til å bruke søkeruta først for å se om spørsmålet er besvart tidligere!
Hilsen
Kåre J PettersenSvartjenesten enova (22.03.2006)
Solenergi
Hvordan brukte man solenergi før i tiden?
M. (22.03.2006)
Svar:
Hei Marita!
Jorda har alltid mottatt energi fra sola, og menneskene har brukt energien direkte, kanskje ofte uten at de har tenkt over det. De har hengt nyvaskede klær til tørking i solvarmen, og mange nyttevekster er dyrket i solvendte lier for å få større avling, for å nevne noen eksempler. Husene mottar solvarme, særlig gjennom vinduene.
Hilsen
Kåre J PettersenSvartjenesten enova (22.03.2006)
heisann!!
jeg har om atomkraft i sverige å som prosjektarbeid på skolen og jeg lurte på om dere visste noe om hvilke svenske partier som er for nedleggingen av atomkraftverkene i sverige, og hvilke partier som er imot.
på forhånd takk!!
J.K. (21.03.2006)
Svar:
Hei Jarand!
Energirågiverne svarer kun på spørsmål om energi og bruken av energi, og sammenhengen mellom energibruk og miljø. Energi som politisk spørsmål ligger utenfor vårt område.
Hilsen
Kåre J PettersenSvartjenesten enova (22.03.2006)
Energi Kilde
Hva er en energi kilde, å hva kan den brukes til?
Kan bærekraftig utvikling og fornybare energikilder ha en sammenheng? og hvordan?
Hver så snill å svar meg!
C.E. (21.03.2006)
Svar:
Hei Camilla!
En energikilde er det samme som en energiressurs eller energitilgang. Energikildene kan være fornybare, som f.eks. vannkraft, vindkraft og bioenergi, eller ikke fornybare, som for eksempel kull, olje og gass.
Fra energikildene henter en ut det en trenger av den enkelte ressursen, og omdanner i de fleste tilfeller energien til varme eller elektrisitet. Oljen trenger raffinering til ulike produkter, bl.a. bensin og diesel som da brukes som drivstoff i ulike framkomstmidler.
Det er en klar sammenheng mellom fornybare energikilder og bærekraftig utvikling. Fornybare energikilder bidrar ikke til drivhuseffekten eller miljøforurensning. Når det gjelder biobrensel(ved, flis, pellets og lignende) forutsetter jeg likevel at gjenveksten er like stor som forbruket. (Vedfyring i dårlige ovner med lite trekk vil likevel forurense lufta i nærmiljøet).
Dermed forutsetter en bærekraftig utvikling at en satser på fornybare energikilder. De fossile brenslene (kull, olje og gass) bidrar i ulik grad til både forurensninger og drivhuseffekt, der kull er verstingen.
Hilsen
Kåre J pettersenSvartjenesten enova (22.03.2006)
havstrømmer
hei :)Vet du noe om sammenhengen mellom havstrømmer og vind?
C. (21.03.2006)
Svar:
Hei Christoffer!
Vinden setter vannmasser i det øvre sjiktet i bevegelse. Rundt ekvator dominerer bestemte vindretninger, slik at overflatevannet settes i bevegelse i samme retning. I tillegg virker jordrotasjon og vanntemperaturen i de ulike vannlagene inn.
Mer om dette på http://www.energifakta.no/documents/Fysikk/Kretslopene/Havstrommer.htm
Hilsen
Kåre J PettersenSvartjenesten enova (22.03.2006)
ozongasslaget
Hva mener vi idag er den største trusselen mot ozongasslaget, og hva blir gjort for å redusere den menneskeskapte påvirkningen av ozongasslaget?
L. (20.03.2006)
Svar:
Hei Harald!
Dette kan du lese mer om på Norsk institutt for luftforskning sine sider: http://www.nilu.no/index.cfm?ac=news&folder_id=4316&text_id=16611&view=text
Mer om ozonlaget og hva det er kan du lese om på http://www.forskning.no/Artikler/2002/august/1019508593.4
Hilsen
Kåre J PettersenSvartjenesten enova (22.03.2006)
gasser
Hva er forskjellen på våtgass, tørrgass, biogass og sumgass?
S. (20.03.2006)
Svar:
Tørrgass er en betegnelse på naturgass (rikgass) der våtgassen er skilt ut slik at det bare er (for det meste) metangass igjen.
Våtgass er betegnelsen de bestanddelene av naturgassen som forekommer naturlig flytende (derav "våt"-gass), som eksempelvis propan og butan. Hvis du har brukt en propan/butan-brenner på skola, på hytta - eller til skipreparering, så vet du at innholdet er flytende (hvis du rister på beholderen). Noe av innholdet i falska er alltid fordampet til gassform - slik at man kan brenne den når man åpner krana.
Biogass er også for det meste metangass, men denne er stort sett dannet i løpet av de siste hundre år. (i motsetningen til den fossile gassen i jordskorpa/havbunnen som er dannet for millioner av år siden). Sumpgass er en biogass (metangass) på samme måten, men kan være dannet høyt oppe eller langt nede i myr og sump over ganske mange år.
Hilsen
Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (21.03.2006)
energi
hei ville bare spøre om hva er en energikjede?
plizz svar på den så fort som mulig!
Z. (19.03.2006)
Svar:
Hei Zhara
Begrepet "energikjede" brukes om det fenomenet at energi aldri oppstår fra ingenting og aldri forsvinner, den bare omformes fra en form til en annen.
Dermed everleveres energien fra en "bruker" til en annen, og det er lett å betrakte det hele som en energikjede.
Eksempel:
Energi fra sola - sollys - bindes (og lagres) av plantene gjennom fotosyntesen.
Sauen spiser gresset og får tatt i bruk energien fra gresset i sin forbrenning - og i sin egen cellebygging.
Vi (menneskene) spiser sauen, som forbrennes i oss og bygger våre celler.
Der kan man kanskje si at energikjeden stopper. Men selvfølgelig fortsetter den når vi dør og brytes ned. Da frigis energien til nye organsimer som tar den videre i en ny (eller i samme?) energikjede...
Du kan ellers bla tilbake i tidligere spørsmål på denne siden og se på svar fra 15.12.2005 for å finne mer om emnet. (Du kan også sjekke www.puggandplay.no)
Med vennlig hilsen
Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (21.03.2006)
Fossiltbrennsel.
Hei. Du kan du helpe meg med noen spørsmål.
Hva er fossiltbrensel?
hva brukes det til?
Hva lages det av?
Hva kan det bruks til?
A. (17.03.2006)
Svar:
Hei!
Kull, gass eller olje er fossile brensler, og de kan opptre i forskjellige former: Naturgass, olje, oljeskifer, tjæresand, brunkull og steinkull. Disse finnes naturlig i undergrunnen og er dannet for mange millioner år siden. Se nærmere om dette på http://www.energifakta.no/documents/Energi/Ressurser/fossil.htm
Brenslene brukes hovedsakelig til oppvarming og til transport. I tillegg til å være energiressurs brukes oljen som basis i produksjon av en rekke stoffer, som plast, nylon og en rekke andre kunststoffer til tekstilindustrien, syntetisk gummi og til framstilling av maling, for bare å nevne noe.
Hilsen
Øistein Qvigstad NilssenSvartjenesten enova (21.03.2006)