Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Viser 2 091 til 2 100 av totalt 2 375 spørsmål


Permanent lenke

Steinkull

Hvordan brytes steinkull?

A. (22.03.2006)

Fossiltbrensel er naturgass, olje, oljeskifer, tjæresand, torv, brunkull og steinkull som finnes naturlig i undergrunnen og er dannet i tidligere tider. Energien i fossilt brennstoff er tidligere tiders solenergi, først sanket av grønne planter ved fotosyntesen og siden lagret i ulike organiske stoffer, omdannet og konsentrert.

Steinkull:
Svart, sprøtt kull med 75—90 % karbon (antrasitt over 90 %). Er særlig vanlig i avsetninger fra karbontiden. Finnes som lag av varierende tykkelse (opptil 15 m) i skifere og sandsteiner. Steinkull dannes fra plantemateriale som presses sammen og konserveres uten tilgang på luft (innkulling). Viktig råstoff for industrien ved fremstilling av bl.a. steinkulltjære, lysgass, koks, syntetisk bensin og som energikilde i form av brennstoff.

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (31.03.2006)


Permanent lenke

heey=)

fikk beskjed at dere ikke kunne svare..men læreren er spent på hva dere svarer.. det var henne som sa vi kunne gjøre dette...her er spørsmålet og jeg håper du kan svare på nytt=) du vet sikkert at energien i sola kan omdannes til elektrisk energi ved hjelp av
et solcellepanel og et batteri. men visste du at nesten alle former for energi
er også en slags energi? hvordan vil du forklare at energien vi kan få fra vind,
rennende vann og brensel som tre og torv egentlig stammer fra sola? hvordan tror
du det kan henge sammen at også energien i kull, olje og gass henger sammen?

A. (30.03.2006)

Hei igjen.

Alt liv på jorda har sin bakgrunn i fotosyntesen, den magiske prosessen som omdanner solenergien til kjemisk bundet energi i organisk materiale. Under fotosyntesen omdannes vann med næringssalter og karbondioksid til plantemateriale. I tillegg produseres det oksygen.

Sola er jordas viktigste energikilde. Sola stråler lys og varme, og energien overføres til det som solstrålene treffer. Uten sola hadde det ikke vært liv på jorda. Sola tilfører jorda så mye energi at det dekker menneskenes energiforbruk 15 000 ganger
Plantene vokser på grunn av sola og fotosyntesen. Solenergien brukes sammen med CO2 og vann til å danne sukker, som igjen blir til stivelse, cellulose og planteceller. Solenergien lagres i plantene som kjemisk bundet energi.
Ved forbrenning av plantemateriale frigjøres denne energien igjen.

Kåre anbefalte deg å se på www.energifakta.no, og det gjør jeg også. Her vil du kunne finne alle de svarene du ønsker.

Ha ei energisk helg!

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (31.03.2006)


Permanent lenke

elektrolyse

hva er elektrolyse. og hvordan går fremstillingen for seg?

M. (30.03.2006)

Hei Mina!

Elektrolyse er ikke noe vi har spesiell kompetanse på, men du finner et svar på nettleksikonet Wikipedia. Se http://no.wikipedia.org/wiki/Elektrolyse.

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (30.03.2006)


Permanent lenke

HEEI=)

du vet sikkert at energien i sola kan omdannes til elektrisk energi ved hjelp av et solcellepanel og et batteri. men visste du at nesten alle former for energi er også en slags energi? hvordan vil du forklare at energien vi kan få fra vind, rennende vann og brensel som tre og torv egentlig stammer fra sola? hvordan tror du det kan henge sammen at også energien i kull, olje og gass henger sammen?

A. (30.03.2006)

Hei Andrè!

Dersom dette er en skoleoppgave du har fått fra læreren din, er vi litt tilbakeholdne med å gi ”fasitsvar”, men kan likevel gi et tips. På nettsiden http://www.energifakta.no kan du finne greie stoff du kan bruke. Bruk menyen til venstre, begynn med Energisystemet og deretter Ressurser.

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (30.03.2006)


Permanent lenke

Strøm

hvordan blir strøm fraktet og hvordan blir den lagred

B. (30.03.2006)

Hei Benedicte!

Strøm kan lagres på batterier, fra bittesmå batterier til armbåndsur og til bilbatterier og fritidsbatterier som brukes for å lagre strøm fra solceller. Sammenliknet med den strømmen vi får fra nettet gjennom husets stikkontakter er dette små mengder, og strøm produsert i kraftverk må brukes med det samme.

Denne strømmen fraktes gjennom ledninger fra kraftverket til forbrukeren, som du sikkert har observert. For å kunne frakte mye strøm gjennom ledningene må en øke spenningen kraftig, omtrent som at du får mer vann ut av hageslangen når du skrur på fullt trykk. Spenningen måles i volt, og når vi har mer enn 1000 volt i ledningene snakker vi om høyspenning. De kraftigste høyspentledningene, som brukes til å frakte strøm over lange avstander, har en spenning på 420 000 volt.

Strømmen som brukes i boligene har 230 volt spenning. For å øke eller minske spenningen må strømmen passere gjennom transformatorstasjoner. Du kan jo sjekke om det fins noen i nabolaget der du bor.

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (30.03.2006)


Permanent lenke

Trenger info om bilbatteri!

Jeg har et skole prosjekt jeg driver med der jeg skal ha litt fakta om et bilbatteri jeg kunne ikke fått det?

K. (30.03.2006)

Hei Kjetil!

Jeg er litt usikker på hvor detaljerte fakta du er ute etter. For sikkerhets skyld bør du kontakte noen på produsent- eller leverandørsiden, for eksempel Sønnak på http://www.sonnak.com eller Varta på http://www.varta-automotive.no. Du kan også gå inn på http://www.batteriservice.no/kontakt_oss.html der du kan sende din forespørsel rett på nettet.

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (30.03.2006)


Permanent lenke

ozonlaget

hva er ozonlaget? og hvordan blir det dannet?

C. (29.03.2006)

Hei Carsten!

Ozonlaget beskytter oss mot den farlige ultrafiolette (UV) strålingen fra solen. Det er et lag av gass (O3)
høyt i atmosfæren, 15-35 kilometer over jordoverflaten. Skulle vi miste ozonlaget, kan alt liv på jorden gå tapt.

Ozonlaget er livsviktig for oss på jorda, fordi det absorberer ultrafiolett stråling. I små doser er slik UV-stråling sunt, fordi det den har en positiv innvirkning på biologiske systemer.
I for store doser vil imidlertid strålingen føre til svekkelse av immunforsvaret, hudkreft, elding av huden og skader på øynene hos oss mennesker. Samtidig kan den forandre arvestoffet .

Ozonlaget dannes ved at energirike ultrafiolette stråler (UVC-stråler) spalter oksygenmolekyler, og de frigjorte oksygenatomer tiltrekkes av andre oksygenmolekyler. Slik oppstår det et nytt molekyl med tre oksygenatomer (O3), som vi kaller ozon. Vanlig oksygen består av to oksygenatomer (CO2).

Du kan les mer om ozonlaget på http://www.forskning.no/Artikler/2002/august/1019508593.4

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (30.03.2006)


Permanent lenke

oljesøl

hve er konsekvensene av oljesøl? hva skjer med dyrene og omgivelsene våres?

K. (29.03.2006)

Hei Kate!

Når oljen lekker ut i store mengder, for eksempel ved at skip havarerer, klarer ikke naturen å ta hånd om slike mengder uten store skadevirkninger. Sjøfugl som blir dekket av olje vil fryse i hjel ettersom oljen trenger inn i fjærene og ødelegger isolasjonsevnen. Fugler og dyr som lever i fjæra vil får ødelagt eller redusert grunnlaget for å skaffe seg mat. Skjer oljesølet i områder som er viktige for produksjon av fiskeyngel, vil skadene vedvare i lang tid. Oppdrettsanlegg kan bli rammet med katastrofale følger for næringen.

I viktige turistområder vil oljesøl ha store økonomiske konsekvenser.
Badestrender kan ødelegges.

På sikt vil imidlertid oljen brytes ned av oljespisende bakterier.

Hilsen
Kåre J Petteersen

Svartjenesten enova (29.03.2006)


Permanent lenke

havstrømenergi og havtermisk energi

hei ja, jeg bare lurte på om du kunne hjelpe meg med dette, eller henvise meg til en side som kan svare på dette og forklare. spørsmålet er hva er havstrømenergi og havtermisk energi?

E.H. (29.03.2006)

Hei Ellen!

Havstrømenergi er den energien som ligger i vannmasser i bevegelse, for eksempel tidevannsstrømmer.
Havtermisk energi er energien som ligger i vanntemperaturen. Oppvarmet vann har et høyere energiinnhold enn kaldere vann.

Du kan finne litt mer om disse energiformene, og om utnyttelse av denne energien på nettstedet
http://www.enova.no/?itemid=3206, og litt på http://www.fys.uio.no/studier/kurs/fys240/ebok/ch1/ch1/node39.html

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (29.03.2006)


Permanent lenke

oljeenergi

hva er egentlig olje energi, og hva brukes det til? er det noen ulemper med oljeenergi, er det meiljøvennlig?

K. (29.03.2006)

Hei Kate!

Olje er et fossilt brensel, dvs. at den har blitt dannet av rester av planter og dyr som er blitt begravd under stort trykk gjennom millioner av år. Se nærmere om dette på http://www.energifakta.no/documents/Energi/Ressurser/fossil.htm

Brenslene brukes hovedsakelig til oppvarming og til transport. I tillegg til å være energiressurs brukes oljen som basis i produksjon av en rekke stoffer, som plast, nylon og en rekke andre kunststoffer til tekstilindustrien, syntetisk gummi og til framstilling av maling, for bare å nevne noe.

Olje som energikilde er ikke miljøvennlig av flere grunner:
1. Oljen er ikke fornybar. Oljereservene vil derfor tømmes eller bli svært begrenset om ikke alt for mange år.
2. Forbrenning av olje medfører forurensende utslipp av flere stoffer, bl.a. nitrogen og svovel som medvirker til sur nedbør, men først og fremst store mengder CO2, som er en viktig drivhusgass og dermed fører til temperaturstigning på jorda.
3. Store problemer med lokale utslipp i form av eksos der trafikken er tett, som i byene.
4. Risikomomenter ved frakt av oljeprodukter både på land og til sjøs.

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (29.03.2006)

««første 2 091 - 2 100 av 2 375 siste»»