Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Viser 2 338 til 2 347 av totalt 2 375 spørsmål


Permanent lenke

kull

hva brukes kull til?
hvor i kina blir det lagd mest kull?

M. (05.12.2005)

Svar:

Hei!

Kull brukes til å produsere varme og/eller elektrisitet. De største kullreservene finnes i Russland, USA og Kina. (Men jeg har ikke nøyaktig oversikt for hvert land.)

Hilsen Torben

Svartjenesten enova (05.12.2005)


Permanent lenke

Energikraftverk i norge

Hvilke typer energikraftverk har vi i norge? Og hvor finner vi informasjon om dem?
Hvilke problemer har vi med energikraftverkene i Norge, problemer grafisk sett, miljø- og forurensingsproblemer?

M.O.T. (02.12.2005)

Svar:

Hei Magne og Torbjørn!

Vi har i dag i gang følgende typer energikraftverk i Norge:
1. Vannkraftverk, som er fullstendig dominerende
2. Vindkraftverk, som vil komme i større og større grad
3. Tidevannskraftverk. Det første er bygd i Kvalsundet på Finnmarkskysten.
4. Elektrisitetsproduksjon basert på forbrenning av avfall eller deponigass fins på en del større avfallsmottak
5. Kjernekraftverk (2 forskningsreaktorer i Norge, én på Kjeller og én i Halden

Det er i tillegg vedtatt å bygge gasskraftverk, noe som medfører svært mye spillvarme (som bør utnyttes). Et Kraftproduksjon basert på biobrensel er også en mulighet, men da bør en også her utnytte varmeoverskuddet. Bølgekraftverk er også på trappene.

En god, sammenfattende informasjon kan dere hente på http://www.nve.no Se Energi.

I forhold til geografi, miljø og forurensning kan problemområdene være:
1. Naturinngrepene ved både vann- og vindkraftverk kan være svært synlige. Det gjelder anleggsveier, sprengningsmasse fra tunneller, oppdemning av innsjøer m.m. Ved vannkraftutbygginger vil en del av sårene bli mindre synlige med årene.
2. Minket vannføring i vassdrag nedenfor magasinene kan ha følger for fiskebestanden. Lokale klimaforhold langs vassdraget kan endres, og isproblemer i fjorder kan oppstå p.g.a. økt ferskvannsføring vinterstid.
3. For øvrig er både vann- og vindkraftverk frie for forurensende utslipp, i likhet med tidevannsbaserte kraftverk.
4. Drift av kjernekraftverk fører til at det produseres store mengder radioaktivt avfall som det kan være vanskelig å finne trygge plasseringssteder for. I Norge står flesteparten av de bestrålte brenselselementene fra forskningsreaktorene våre i to betongbunkere på Kjeller og i Halden
5. Kraftverk basert på forbrenning av avfall eller deponigass. Avfallsforbrenning krever rensing av avgasser. I deponigassanlegg basert på metangass kan det være problemer med å få høyt nok metaninnhold på gassen.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (02.12.2005)


Permanent lenke

Olje

Jeg lurte på hva vi bruker olje til og hvilke konsekvenser olje gir til miljøet? Har bruken endret seg i løpet av tiden?

N.N (23.11.2005)

Svar:

Oljen brukes først og fremt som energibærer og til produksjon av elektrisk energi i oljefyrte kraftverk. I tillegg til å være energiressurs brukes oljen som basis i produksjon av en rekke stoffer, som plast, nylon og en rekke andre kunststoffer til tekstilindustrien, syntetisk gummi og til framstilling av maling, for bare å nevne noe.

Forbrenningen av oljen fører til klimautslipp i form av bl.a. drivhusgassen CO2, som fører til økt global oppvarming. Oppvarming av havene gir økt energi til uvær som vi har sett en del av. Mer vann fordamper til atmosfæren, som igjen fører til økte nedbørsmenger mange steder. Andre steder vil klimaendringene føre til utbredelse av ørkenstrøk.

Øvrige utslipp er bl.a. nitrogenoksider (NOx) og svovel som kan føre til forsuring lokalt.

Klimagassutslippene øker fortsatt, men har flatet ut i flere land de siste årene. P.g.a. høyere priser har flere i Norge etter hvert begynt å gå over til andre energibærere. Du finner mye interessant om emnet på http://www.miljostatus.no/templates/themepage.aspx?id=2129#C

Selve boringen etter olje og produksjonen medfører også utslipp i form av bl.a. olje, kjemikalier, mineraler og gassavbrenning med store CO2-utslipp.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (02.12.2005)


Permanent lenke

sur nedbør.

Hvordan er sitvasjonen i dag med sur nedbør?

N. (01.12.2005)

Svar:

Hei Natacha!

Problematikken omkring sur nedbør får du kanskje bedre svar på hos andre enn hos oss i svartjenesten, som har energi som hovedområde. Men jeg skal gi deg noen tips:


Gå til heimesidene til ulike miljøvernorganisasjoner, som for eksempel:
1. Bellona: http://www.bellona.no/no/index.html
2. Natur og ungdom: http://www.nu.no
3. Norges Naturvernforbund: http://www.naturvern.no

En omfattende beskrivelse om hvordan sur nedbør påvirker laksebestanden i norske elver finner du på http://odin.dep.no/md/norsk/dok/andre_dok/nou/022005-020004/hov005-bn.html#5.3.1. Se kap. 5.3.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (02.12.2005)


Permanent lenke

tungmetaller?

Hva er årsaken til at det finnes tungmetaller?
Hva kan man egentlig gjøre for å forhindre dette miljøproblemet?

L. (30.11.2005)

Svar:

Tungmetaller er svært giftige (miljøgifter). Vi kaller dette metalliske grunnstoff, f.eks. kadmimum, kvikksølv og bly. Utslippet av bly forbinder vi med biltrafikk. Kadmimum og kvikksølv kan dannes ved avfallsforbrenning og i enkelte industrianlegg. Uansett bør vi prøve å redusere utspillet av disse miljøgiftene.

Hilsen Torben Søraas

Svartjenesten enova (01.12.2005)


Permanent lenke

Kull

Hvordan omdannes kull til energi? Hva er prosessen?

T.K. (30.11.2005)

Svar:

Kull er et brensel som inneholder energi. Denne energien kan frigjøres ved forbrenning og da får vi varme. Varmen kan benyttes direkte (som en vedovn) eller indirekte (ved å varme opp vann eller lage elektrisitet i varmekraftverk).

Hilsen Torben Søraas

Svartjenesten enova (01.12.2005)


Permanent lenke

Spørsmål:

Hva er fornybare energikilder??

N.N (30.11.2005)

Svar:

Dette er energikilder som inngår i jordas naturlige kretsløp. De fornyes svært raskt i forhold til tiden det tar å danne olje, gass og kull. I Norge er vannkraft den viktigste fornybare energikilden.

Hilsen Torben Søraas

Svartjenesten enova (01.12.2005)


Permanent lenke

Spørsmål:

når ble vannkraftverk oppfunnet?

S. (29.11.2005)

Svar:

Hei Simen :o)

Europas og verdens første vannkraftverk kom på Hamn i Senja i 1882.
Litt historie:
"Sommeren 1869 fant Eilert Brox nikkelmalm på gården sin. Allerede tre år senere ble Senjens Nikkelverk i Hamn bygget opp av Engelskmannen Henry Hussey Vivian. Verket drev i en periode på 14 år, til 1886. I 1882 blei verdens første elektrisitetsverk basert på vannkraft bygd i Hamn. I den perioden bodde det ca 650 menneska i Hamn"

Ha en finfin dag!

Hilsen
Line C. Larsen
Energirådgiver

Svartjenesten enova (30.11.2005)


Permanent lenke

hjelp! må levere en rapport snart...

kan du enkelt svare på hvorfor rent vann ikke leder strøm?

N.N (27.11.2005)

Svar:

Hei !
Rent vann leder strøm svært dårlig. Er vannet forurenset, vil det lede strømmen noe bedre. Forsøk viser at selv om vi bruker destillert vann så vil strømmen gjennom vannet være tilstrekkelig til at en nøyaktig måling i en krets gir signal.

Når vannet forurenses vil derimot vannet lede strøm. Ioner i vann leder strøm.

Svartjenesten enova (28.11.2005)


Permanent lenke

vinnmølle

jeg lute på om du kunne fortelle meg litt om en vinnmølle. du skjønner at vi har om det på skolen.

C. (21.11.2005)

Svar:

Hei Cathrine!

Vindmøller ble i gamle dager brukt til å male opp korn. Energien i vinden som blåser ble da brukt til å gjøre et arbeid som mennesker ble spart for.

I våre dager utnytter vi vindenergien til å lage elektrisk strøm. Vindmøllene som brukes til dette ser annerledes ut, og består i hovedsak av et tårn som bærer en vindturbin. Propellbladene blir drevet rundt av vindpresset, og driver en generator som gjør om energien til elektrisitet. Omtrent som en sykkeldynamo.

Ikke alle liker å ha disse store vindmøllene i nærheten, men fordelen er at de lager strøm uten å forurense klimaet, slik som i kraftverk der en lager strøm av kull, olje eller gass.

Du kan jo prøve å lage en enkel vindmølle selv eller sammen med klassen din, som du kan bruke til å heise opp ting med. Framgangsmåten finner du på nettstedet http://www.windpower.org/da/kids/choose/rotor/model.htm

Hilsen
Kåre J Pettersen
Energirådgiver

Svartjenesten enova (22.11.2005)

««første 2 338 - 2 347 av 2 375 siste»»