Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Viser 1 918 til 1 927 av totalt 2 375 spørsmål


Permanent lenke

økt drivhusefekt

ka e økt drivhus efekt for noe??

N.N (05.10.2006)

Svar:

Hei!

Drivhuseffekten er en økning av temperaturen på jorda, som i første rekke skyldes utslipp av de såkalte klimagassene, spesielt karbondioksid (CO2), metan og noen andre gasser.

CO2-utslippene skjer først og fremst ved bruk av fossile brensler, som kull, oljeprodukter og gass.

Dette kan sammenlignes med det som skjer når sola varmer opp et drivhus. Varmen fra solstrålene slipper inn gjennom glasset, mens den varmen inne i drivhuset ikke så lett slipper ut av gjennom det samme glasset.

Økningen skyldes at vi i dag bruker alt for mye fossilt brennstoff i stedet for fornybar energi, som vannkraft, bioenergi (ved, flis, halm, biopellets), sol- og vindkraft.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (05.10.2006)


Permanent lenke

hydrogen

hva er hydrogen ?og hva er det til , og hvor kommer den fra?kan du sende meg noen bilder av bølgeenergi og hydrogen.

S. (05.10.2006)

Svar:

Hei Siri!

Hydrogen er det første grunnsoffet i det periodiske systemet, og har symbolet H og atomnummer 1, fordi det bare består av ett proton og ett elektron.

Er dette for vanskelig, kan jeg si at det er en fargeløs og luktfri gass som du kan få utskilt ved å legge en sinkbit oppi en syre. Spør naturfaglæreren!

I energisammenheng blir den bl.a. brukt til rakettdrivstoff, og det er allerede kommet på markedet biler som drives av hydrogen. Fordelen med hydrogen som drivstoff er at den ikke slipper ut gasser som er skadelige for miljøet, men kun vann.

I og med at hydrogen er usynlig, kan jeg vanskelig sende deg et bilde av gassen, men du kan jo finne noen biler under en masse forklarende tekst på http://www.hydrogen.no/H2INFO/H2INFO_2004_02.htm
eller på http://folk.uio.no/olem/hydrogenbil/Hydrogenbil_ekte.htm.

Du kan lese om bølgeenergi på http://www.enova.no/?itemid=106. Bilder på http://www.waveenergy.dk/.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (05.10.2006)


Permanent lenke

co2

hva er årsaken til at co2 øker så mye?

N.N (04.10.2006)

Svar:

Hei!

Økningen av CO2 er i første rekke menneskeskapte, ved at vi henter svært mye energi fra fossile brensler, som kull, olje og gass. Ved forbrenning av disse utskilles CO2, som hoper seg mer og mer opp i atmosfæren.

Når en brenner biomasse, so f.eks. ved, slippes det også ut CO2, men om gjenveksten er like stor som forbruket, suges like mye CO2 opp av disse. De fossile brenslene har bundet karbondioksidet i millioner av år, og når dette frigjøres, skjer det en opphpopning i atmosfæren.

Avskogingen i mange land, bl.a. av regnskog i Brasil, bidrar også til økende opphopning av CO2. Hvorfor det er slik, framgår av det som står ovenfor.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (05.10.2006)


Permanent lenke

Kull-, olje-, og gassproduksjon nasjonalt og internasjonalt

Hei!

Hvordan blir kull-, olje-, og gassproduksjon nytta nasjonalt og internasjonalt??


Håper på svar!
Takk!

N.N (03.10.2006)

Svar:

Hei.

Med fossil energi mener vi kull, olje og naturgass. Dette er rester av planter og dyr som har levd for mange millioner år siden (fossilt materiale), og har blitt lagret i jordskorpa i millioner av år.
Fossile brennstoff regnes som ikke-fornybar energi fordi vi bruker ressursene mye raskere enn det tar for naturen å bygge opp nye reserver.

Det første funnet av olje utenfor Norskekysten ble gjort i 1967. Råolje er i dag den viktigste energikilden i verden. Med dagens utvinningstempo er det sannsynlig at verdens lagre av olje og gass er tomme innen hundre år.

Når det gjelder kull, er reservene fremdeles store. Forbrenning av kull er den vanligste formen for elektrisitetsproduksjon i verden, med en andel på ca. 40 %. USA, Kina, India og Tyskland er de land i verden som har størst elektrisitetsproduksjon basert på kull. Danmark har tidligere hatt en stor andel kullkraft, men danskene legger nå om til mer miljøvennlig energiproduksjon.

Utslipp av CO2 fra fossil energi er hovedårsak til den økte drivhuseffekten. Forbrenning av nitrogen og svovel i kull og olje fører også til sur nedbør. Naturgass er det eneste fossile brennstoffet som ikke gir sur nedbør, fordi det ikke inneholder nitrogen og svovel.

Kull forurenser mest av de fossile energikildene.

Norge holder høyt tempo på utvinning av olje i Nordsjøen. Faktisk så høyt at vi nå er over toppen av "oljealderen" i Nordsjøen, og man regner med at det vil utvinnes mindre og mindre olje på norsk sokkel de neste årene. Oljeselskapene håper derfor på ny aktivitet utenfor Lofoten, Troms og Finnmark.

Gassressursene er de som øker mest på utvinnigssiden for tiden, og her pumper vi opp alt vi klarer. Vi sender ut gass tilsvarende rundt 700 TWh i året. Til sammenligning bruker vi rundt 120 TWh elektrisk kraft hvert år. Nytt gassfunn er gjort på Snøhvitfeltet utenfor Hammerfest, og det er vedtatt at feltet skal utvinnes.

Les mer her: http://www.energiveven.no/olje.html

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (05.10.2006)


Permanent lenke

barnepleie

hei jeg har en yrke prosjekt på skolen og derfor lurer jeg på om dere kan hjelpe meg litt ved å finne litt stoff om det.kan dere gi meg noen tips sider der det står mye om det ?takker svaret .pliss hjelp meg

S. (03.10.2006)

Svar:

Hei.

Jeg beklager men dette kan vi nok ikke hjelpe deg med, men lykke til med prosjekt :o)

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (05.10.2006)


Permanent lenke

energiformer

hei

energi finnes i mange forskjellige former.

kan du skrive minst syv former for energi???

T. (01.10.2006)

Svar:

Hei.

Utfra sammendraget under skal du kunne hente ut minst syv former for energi...lykke til :o)

Sola er jordas viktigste energikilde. Sola stråler lys og varme og energien overføres til det som solstrålene treffer. Uten sola hadde det ikke vært liv på jorda. Det er sola som gjør at planter kan vokse, regnet kan falle og vinden kan blåse. Sola tilfører jorda så mye energi at det dekker menneskenes energiforbruk 15 000 ganger.
I en plante, som kan vokse på grunn av sola og fotosyntesen, lagres solenergien som sukker, som igjen blir til stivelse, cellulose og planteceller. På en måte kan man si at sollyset blir lagret som sukker i plantene. Se også fotosyntesen.

Sola smelter hydrogen sammen til helium (fusjon) og omgjør kjerneenergi til lys og varme som igjen blir til ulike energikilder vi kan utnytte:

Bioenergi er energi fra plante- eller dyremateriale (biomasse) og kan brukes både til varme, elproduksjon og transport.

Fossile brensler som olje, kull og gass stammer fra planter som levde for flere hundre millioner år siden. Sola bidro da som nå med energi til fotosyntesen, og man kan derfor si at fossile brensler er et lager av gammelt sollys. Det dannes fortsatt fossile brensler, men dette går veldig sakte i forhold til tempoet vi tømmer lageret med.

Vannkraft kommer fra vann som fordampes av sola, avkjøles og deretter faller ned som regn. På sin vei tilbake til havet kan vannet tappes for bevegelsesenergi i store dynamoer som omdanner bevegelsesenergien til elektrisk energi.

Vind- og bølgekraft stammer fra værsystemer satt i bevegelse av solvarme. Også denne bevegelsen kan vi utnytte blant annet til å lage elektrisitet.

Vi kan dele inn de energikildene vi bruker i verden i dag i to hovedgrupper:

Ikke-fornybare energiressurser eller lagerressurser (eks: olje, kull, gass og uran)

Fornybare energiressurser eller kretsløpsressurser (eks: sol, bio, vann, vind og bølge)

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (05.10.2006)


Permanent lenke

energikjede

heii

hva er en energikjede??? kan du gi eksempel på det???

mvh

T. (01.10.2006)

Svar:

Hei.

Når energien går over i andre former kalles det energioverganger. Flere energioverganger etter hverandre danner en energikjede. Energikjeden er summen av de enkelte energiovergangene.

Eksempel:
Energi fra sola - sollys - bindes (og lagres) av plantene gjennom fotosyntesen.
Sauen spiser gresset og får tatt i bruk energien fra gresset i sin forbrenning - og i sin egen cellebygging.
Vi (menneskene) spiser sauen, som forbrennes i oss og bygger våre celler.
Der kan man kanskje si at energikjeden stopper. Men selvfølgelig fortsetter den når vi dør og brytes ned. Da frigis energien til nye organsimer som tar den videre i en ny (eller i samme?) energikjede...

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (05.10.2006)


Permanent lenke

Energi brukes til

heii!!! hva bruker vi energi til??? kan du skrive noen eksempler på det???

T. (01.10.2006)

Svar:

Hei.

Energi kan defineres som evnen til å utføre arbeid. På engelsk bruker de uttrykket ”the go of things”. Energi måles i Joule (1 watt i 1 sekund) eller i kWh – kilowattimer. 1 kWh = 3600 kJ.

Når vi utnytter en energikilde, overfører vi energien fra en form til en annen. Når vi brenner ved i peisen overfører vi kjemisk energi, som er lagret solenergi, til varmeenergi.

Et viktig prinsipp med energi er at det til enhver tid finnes like mye av den. Det er umulig å skape energi, og den kan heller ikke forsvinne. Det vi kan gjøre er å omdanne den fra èn form til en annen. Siste ledd i en energikjede er alltid varmeenergi i omgivelsene.

Energi brukes blant annet til oppvarming, elektrisk utstyr, i industriprosesser og til transport. De vanligste energitypene er elektrisitet, råolje, oljeprodukter, naturgass, annen gass, damp, kull, koks, fjernvarme og ved/biomasse.

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (05.10.2006)


Permanent lenke

Hei, Vær så snill hjelp meg..:)

Hei, vi har en innlevering på skolen om drivhus greier , og jeg kjønner bare ikke natur og miljø så kan du vær så snill svare på denne spørsmålet..jeg ber deg...Hva er drivhuseffekten ??

R. (30.09.2006)

Svar:

Hei !

Drivhuseffekten fører til en økning av temperaturen på jorda, og kan sammenlignes med effekten som oppstår når sola varmer opp et drivhus. Varmen fra solstrålene slipper inn gjennom glasset, mens den usynlige varmestrålingen inne i drivhuset blir kraftig bremset av det samme glasset. En del av årsakene til temperaturøkningen er utslipp av de såkalte klimagassene, spesielt karbondioksid (CO2), metan og noen andre gasser, som har en lignende effekt som glassveggene i drivhuset. CO2-utslippene skjer først og fremst ved forbrenning av fossile brensler, som kull, oljeprodukter og gass.

Temperaturøkningen vil, om den fortsetter, føre til økt smelting av isbreene på Grønland og Sydpolen, og havet, som tar i mot alt smeltevatnet, vil stige. Lavtliggende områder vil etter hvert bli oversvømt og ubeboelige. I tillegg vil økt varme i hav og atmosfære gi mer energi til uværene, med kraftigere stormer og sykloner som resultat. Slik sett vil mange utsette seg for skader. Kraftigere nedbør fører også til oversvømmelser som kan føre til omfattende skader.

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (05.10.2006)


Permanent lenke

Magneter og atomer

hvis man har en sirkel med magneter og midt i sirkelen er det et atom. på et tidspunkt kommer det protoner fra alle kanter mot atomet i midten, kan magnetene gjøre slik at atomet ikke beveger seg slik at det holder seg i midten og ikke fyker til alle kanter i sirkelen?

M. (30.09.2006)

Svar:

Hei.

Dette blir nok noe utenfor vårt fagfelt, slik at du må heller sjekke med din naturfaglærer/kjemilærer.

Ha en fin dag!

Hilsen
Line C. Larsen

Svartjenesten enova (05.10.2006)

««første 1 918 - 1 927 av 2 375 siste»»