Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Viser 1 836 til 1 845 av totalt 2 375 spørsmål


Permanent lenke

Gasskrsaftverk

Hvilke ulemper har et gasskraftverk???

O. (03.11.2006)

Svar:

Hei Olga!

- Gass er et fossilt brensel, og som ikke er fornybart. Det tar hundrevis av millioner år før det dannes ny gass.

- Utslipp av store mengder CO2 til atmosfæren. Dette er en gass som bidrar til jordoppvarmingen (drivhuseffekten). Dernest at nær halvparten av energien går tapt i form av spillvarme, dersom det ikke er nærliggende avtakere som kan nyttiggjøre seg denne.

Men sammenlignet med oljefyrte kraftverk og spesielt kullkraftverk, er ulempene mindre med gasskraftverk.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (06.11.2006)


Permanent lenke

Hvordan kan man gjøre vannkraft mer miljøvennlig?

Hva kan man gjøre for å gjøre vannkraft mer miljø vannlig, da det nå i dag har miljø konsekvenser?

T. (03.11.2006)

Svar:

Hei!

Det er i dag krav om gjennomføring av konsekvensanalyser for all vannkraftutbygging over 1 MW installert effekt (småkraftverk og større kraftverk), men også mikro- og minikraftverk kan pålegges dette kravet etter forhåndsvurdering av søknad hos NVE. Dette for at politikerne skal ha et godt grunnlag å ta en avgjørelse på.

Utredningene tar for seg konsekvenser en utbygging vil ha på plante- og dyreliv, isforhold på vann og i vassdrag, lokale klimaforhold, endring av landskap, utøvelse av friluftsliv m.m. Det skal skilles mellom konsekvensene under anleggsfasen og de varige konsekvensene.

En rekke instanser blir da bedt om å uttale seg, og du som enkeltperson har også rett til å si din mening.

For å ivareta en med mulig miljøvennlig og skånsom utbygging kobler en bl.a. inn landskaps arkitekter som gir råd om deponering av fyllmasser etter tunnelsprengning, traseer for anleggsveier m.m.

Konsekvensutredningene kan enten resultere i at kraftverket ikke blir bygd, blir bygd fullt ut som planlagt, eller det blir en redusert utbygging som skal ivareta miljøhensyn i en godtagbar grad. Det vil si at denne ikke medfører store ulemper for verken friluftsliv, fiske eller andre interesser.

- Og så må en måle konsekvensene opp mot mulige alternative kraftforsyningstiltak.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (06.11.2006)


Permanent lenke

Magnet i sykkeldynamo

Hvordan fungerer magneten i en sykkeldynamo?

I.A.R. (02.11.2006)

Svar:

Hei !

Skal man lage strøm, er en mulighet å omforme mekanisk bevegelsesenergi til elektrisk energi. Spør du "en voksen", har han eller hun gjerne eid en sykkel med en sykkeldynamo - som lagde lys til sykkellykta. En slik dynamo er en liten elektrisk generator.

En slik dynamo består av en magnet som roterer på innsiden av to kveiler (spoler) med elektriske ledninger. Når magnetfeltet hele tiden skifter rundt en elektrisk ledning, begynner det å gå en elektrisk strøm i denne - og slik "lager" man elektrisk strøm.

Skal du lage strøm med dynamoen innendørs, kan du rigge opp et møllehjul som driver rundt (og sitter fast i )dynamoen - og plassere det hele i badekaret. Der lar du vannet fra springen drive møllehjulet og dynamoen - og vips! så får du strøm til batteriet og lyspæra.

Noe tilsvarende kan du få til ved å la ei lita vindmølle drive rundt dynamoen.

Hilsen Torben Søraas

Svartjenesten enova (03.11.2006)


Permanent lenke

SPØRSMÅL ANG TRAFOSPENNING NETTSPENNING

Hvorfor kan vi ikke levere spenningen rett fra generatoren og ut på nettet uten å bruke trafo?

K.M. (02.11.2006)

Svar:

Hei Kim !
Når strømmen produseres i generatoren har den vanligvis en spenning på 300 - 1000 volt. Når strømmen skal så skal transporteres over lengere avstander i kraftlinjer eller kabler er det viktig å øke spenningen (V -volt) for å redusere tapet i kraftoverførings linjene. Derfor brukes det trafo for å transformere opp til høyere spenninger (kan være opp til 400.000 V).

Ved høyere spenning reduseres strømstyrken i Ampere (A) og en kan bruke tynnere linjer for å transportere store mengder strøm. Når så strømmen skal benyttes for eksempel til boliger i en by transformeres spenningen igjen ned til 230 volt.


mvh Reno

Svartjenesten enova (03.11.2006)


Permanent lenke

Turbiner

Hei! Lurte på hvor stor de største Pelton turbinene er i diameter og hvor stor effekt de har (MW)?

N.N (02.11.2006)

Svar:

Hei !

Dette vet jeg dessverre ikke, men her kan du selv lete etter svaret:

http://www.sparenergi.no
(klikk på linken "Vannkraft")

http://www.nve.no

Hilsen Torben Søraas

Svartjenesten enova (03.11.2006)


Permanent lenke

Om Strøm

Hei og hopp, fluesopp.
Hvordan lager man strøm egentlig?? Jeg bare lurer.. Vil vite det!!!
Klem

S. (02.11.2006)

Svar:

Hei Stine!

Strøm til vanlig bruk lages i kraftverk. I Norge vil dette si vannkraftverk, selv om vindkraft er på innmarsj.

Et vannkraftverk består av et større vannmagasin, en tilløpstunnel og en trykksjakt som vannet ledes igjennom til selve kraftstasjonen. Her treffer vannet en turbin som snurrer rundt om en aksel. På den samme akselen sitter en generator (dynamo) som gjør om nesten all energien til strøm. Kjenner du til en sykkeldynamo skjer det samme der, men da er det du som gir energien.

I andre land har de varmekraftverk, der de varmer opp vann til vanndamp som driver turbin og generator. Da bruker de kull, olje eller gass, men biobrensel er på vei som energikilde.

Solceller kan også lage strøm. Når sollys skinner på disse, frigjøres elektroner fra materialet.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (02.11.2006)


Permanent lenke

Hydrogensamfunn på island

Hva menes egentlig med "hydrogensamfunn"? Kan du forklare nærmere hva et Hydrogensamfunn egentlig er?

G.J.M. (01.11.2006)

Svar:

Hei Gry Jeanette!

I et ”hydrogensamfunn” er energibehovet i hovedsak basert på hydrogen. Dermed er dette samfunnet noe nær utslippsfritt med tanke på CO2 og andre klimagasser. For å få det til, må energibehovet løses uten bruk av fossile brensler.

Hydrogenproduksjonen må i størst mulig grad foregå uten bruk av fossil energi. I tid er det langt fram, ikke minst i global sammenheng, men det foregår en del forsøk her og der. Bl.a. er vannkraft, sol- og vindkraft egnet, og på Utsira foregår det en del forsøksvirksomhet som du kan lese om på http://www.tu.no/nyheter/energi/article21995.ece .

Island har ambisjoner om å bli verdens første hydrogensamfunn. Se http://www.tu.no/nyheter/samferdsel/article20894.ece . Mer om hydrogensamfunn på http://www.dep.no/oed/norsk/dok/andre_dok/nou/026001-020003/hov005-nn.html og http://rstnett.cappelen.no/manus/brenselsceller.pdf

Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (02.11.2006)


Permanent lenke

Samlet installert effekt

Hei!

Er det mulig å gi en definisjon av begrepet "samlet innstallert effekt", eller bare "installert effekt"? Konkret hva ligger i "installert"?

På forhånd takk!

T. (31.10.2006)

Svar:

Hei Tore!

Dersom en innretning har en installert effekt på 100 kW, og en senere komplettere med to nye av samme størrelse, blir den samlete installerte effekten summen av disse, eller 300 kW.

Dersom en vindmølle har en installert effekt på 2 MW, er dette leveransen ved maksimalt turtall.

En panelovn på 1000 W kan maksimalt levere 1000 W, men er den trinnstyrt, kan den også levere f.eks. 300 W.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (02.11.2006)


Permanent lenke

hei hei ! genial side

hei hei :) vi har ett prosjekt på skolen for tiden, spørsmålene jeg trenger svar på er, hvilke fordeler og hvilke ulemper har vi med de forskjellige produksjonsmåtene vi har her i Norge? og hvilke vannkraft turbiner er mest brukt i Norge?

K.W. (28.10.2006)

Svar:

Hei Kjetil!

Jeg lurer på hva du mener med spørsmålet ditt. Dersom det er fordeler og ulemper med produksjon av vannkraft, kan du finne svar ved å skrive ordet ”vannkraft” i søkeboksen. Er det andre ting du tenker på, får du enten sende et nytt spørsmål eller skrive ett eller flere stikkord i søkeboksen for å se om det ligger svar inne.

Det er francis-turbinen som er mest brukt i vannkraftproduksjon Norge (om lag 70%). Francis-turbiner brukes fortrinnsvis i kraftverk ved fallhøyder fra 5 m opp til 6-700 m. Kaplan-turbiner brukes ved store vannmengder og fallhøyder mindre enn 70 m, fortrinnsvis i elvekraftverk. Så har vi pelton-turbinen som brukes ved fallhøyder 100 m og oppover til svært store fallhøyder, samt i en rekke små kraftverk (småkraftverk, minikraftverk og mikrokraftverk).

http://www.tev.ntnu.no/vk/informasjonsslides/Vannkraft.ppt kan du finne greie illustrasjoner og faktastoff.

Hilsen Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (02.11.2006)


Permanent lenke

Spørsmål:

Hei!
Kan du gi meg en definisjon på "energiproduksjon" og "innfyrt effekt". Det haster, så fint om du kan svare så raskt som mulig. Mvh. Nina

N.N (31.10.2006)

Svar:

Hei :o)

--- Definisjoner ---

Energiproduksjon: Energi kan ikke produseres (iflg. termodynamikkens første setning), men i dagligtale menes foredling av energi til en form som kan nyttiggjøres. For eksempel produksjon av elektrisitet fra vannets potensielle energi i vannkraftproduksjon.

Innfyrt effekt: omsatt effekt i en brenner. Beregnes ved å multiplisere tilført brenselmengde med brenselets nedre brennverdi. Eks: Brenneren er innstilt på 23 liter/h. Med en brennverdi på 10 kWh/liter blir innfyrt effekt: 23 l/h x 10 kWh/l = 230 kW.

Hilsen Line C. Larsen

Svartjenesten enova (01.11.2006)

««første 1 836 - 1 845 av 2 375 siste»»