Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Viser 1 781 til 1 790 av totalt 2 375 spørsmål


Permanent lenke

bakkeozon

bakkeozon?

T.B.R. (16.10.2006)

Hei Thomas!

Vi kan ikke så mye om dette emnet, men du finner en grei ppt-forelesning om emnet ved å klikke deg inn på http://www.vest-telemark.vgs.no/globe/Kursdalen2002/o3%20GLOBE%20020502%20ver2.ppt

Svartjenesten enova (16.11.2006)


Permanent lenke

lys pære

hvor varmt er det i en lyspære

L. (16.11.2006)

Hei Lasse !
Inne ved glødetråden i en glødelampe kan det være rundt 3000 grader Celsius.

Svartjenesten enova (16.11.2006)


Permanent lenke

Kull, olje og gass

Hallo :)
Jeg lurer på hvordan kull, olje og gass blir til! For når jeg søker på forskjellige sider, kommer det forskjellige svar! Hjelp meg, please!
Marita

M. (16.11.2006)

Hei Marita !

Du finner svar på spørsmålene ved å gå inn på nettstedene http://www.enova.no/?pageid=763, der du velger tema. Nettsiden http://www.energifakta.no er også å anbefale.

Svartjenesten enova (16.11.2006)


Permanent lenke

Havnivået stiger

Vist alle breane vi verden smelter, kor mykje vil havet stige da?

I. (16.11.2006)

Hei Ida !
Antydninger fra forskerne sier at da kan havnivået stige opp mot 70 meter


mvh Reno

Svartjenesten enova (16.11.2006)


Permanent lenke

Drivhusefekt

Hva er drivhusefekt?

H. (16.11.2006)

Hei !

Drivhuseffekten fører til en økning av temperaturen på jorda, og kan sammenlignes med effekten som oppstår når sola varmer opp et drivhus. Varmen fra solstrålene slipper inn gjennom glasset, mens den usynlige varmestrålingen inne i drivhuset blir kraftig bremset av det samme glasset. En del av årsakene til temperaturøkningen er utslipp av de såkalte klimagassene, spesielt karbondioksid (CO2), metan og noen andre gasser, som har en lignende effekt som glassveggene i drivhuset. CO2-utslippene skjer først og fremst ved forbrenning av fossile brensler, som kull, oljeprodukter og gass.

Temperaturøkningen vil, om den fortsetter, føre til økt smelting av isbreene på Grønland og Sydpolen, og havet, som tar i mot alt smeltevatnet, vil stige. Lavtliggende områder vil etter hvert bli oversvømt og ubeboelige. I tillegg vil økt varme i hav og atmosfære gi mer energi til uværene, med kraftigere stormer og sykloner som resultat. Slik sett vil mange utsette seg for skader. Kraftigere nedbør fører også til oversvømmelser som kan føre til omfattende skader.

mvh Reno

Svartjenesten enova (16.11.2006)


Permanent lenke

Oljeutvinning

Hvordan foregår en oljeutvinning og hvilke miljøproblemer kan oppstå i forbindelse med oljeutvinning?

I. (16.11.2006)

Hei Ida!

Stoff om hvordan oljeutvinning foregår, beregnet for skoleelever finner du på http://www.daria.no/skole/?tekst=1231.

Skadevirkningene ved oljeutvinning er mye omdiskutert. Det har til alle tider vært lekkasjer av olje fra naturlige reservoarer under havbotnen, uten at det har ført til store skader. Grunnen er at det fins former for bakterier som bryter ned oljen til uskadelige stoffer.

Det er først og fremst faren for oljeutslipp i store mengder som skaper bekymring. Driver oljen mot kysten i store flak, kan den utrette stor skade på bl.a. sjøfuglbestanden. Ukontrollerte utslipp av kjemikalier i forbindelse med oljeutvinningen kan også være til skade for miljøet. Risikoen øker jo mer denne virksomheten brer seg. Det er først og fremst fare for skader på arveanlegg som kan føre til misdannelser og lav produksjon av viktige arter i havet.

Svartjenesten enova (16.11.2006)


Permanent lenke

Kull

Hei!
Jeg lurer på hva kull brukes til i hverdagen?
På forhånd takk!

E. (16.11.2006)

Du finner mye stoff på nettsidene http://www.enova.no/?pageid=763 og http://www.energifakta.no/.

På siste nettsted må du velge Energisystemet, deretter Ressurser og fossile i menylista til venstre på sida.

Du kan også skrive ordet kull i søkeboksen på denne nettsida.

Svartjenesten enova (16.11.2006)


Permanent lenke

Flyktige væsker

Hva er flyktige væsker?

S.B. (08.11.2006)

Hei Siri
"Flyktige væsker" er væsker som svært lett fordamper.

Siden vi bare er energirådgivere, vet vi ikke spesiselt mye om dette temaet. Du kan derfor spørre lærerne dine eller andre voksne i tillegg, for å være sikker.
Vi kan ellers anbefale at du slår opp i leksikon eller "leksikon på nett", slik som www.wikipedia.no .


mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (16.11.2006)


Permanent lenke

golfstraumen

kva skjer med golfstraumen når vi får global oppvarming?

I. (16.11.2006)

Hei
Det er ingen som med sikkerhet kan svare på dette spørsmålet - fordi vi ikke har prøvd dette og sett etter ennå. Derimot er den globale oppvarmingen godt igang, så muligens vil vi finne ut av det snart...

Forskerne frykter imidlertid at global oppvarming med nedsmelting av polisen og innlandsisen på Grønland, vil føre til at Golfstrømmen stopper opp.

Alaska er et iskaldt område i Nord-Amerika, der den varme Golfstrømmen ikke når. Likevel ligger omtrent alt av landområder i Alaska sør for polarsirkelen, i motsetning til her i Norge. (Prøv selv å følge breddegrad-sirklene på en globus eller i ei kartbok)

Det er alstå Golfstrømmen som gjør at vi har et levelig klima hos i Norge. Den varme havstrømmen gjør også at fisken trives så godt i våre havormåder, slik at vi har hatt et rikholdig matforråd utenfor stuedøra så lenge det har vært folk her.

Når havstrømmen først er stoppet opp, vil det kunne bli starten på ei ny istid, der isen ligger kilometertykk over landet.

For oss, som for resten av kloden - er det alstå svært viktig at vi fåt kontroll på den globale oppvarmingen og får stoppet denne opp. Kanskje har vi ennå tid til å gjøre noe med den.

Om vi skal lykkes avhenger først og fremst av at vi alle gjør noe med forbruksvanene våre og reduserer energibruken vår.

Vi ønsker deg og din generasjon lykke til med "bergingsaksjonen"!


Med vennlig hilsen
Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (16.11.2006)


Permanent lenke

Elekstisitet i Steinalderen

Hei!
Jeg har et prosjekt på skolen om elektrisitet, og lurer på om det var noe elektrisitet i steinalderen. Hvis, hvordan var den og hvordan fungerte den?

S. (10.11.2006)

Hei Silje.
Elektrisitet er et fysisk fenomen som har eksistert til alle tider. Også i steinalderen!
Det som er nytt med elektrisiteten de siste par hundre år til forskjell fra alle de andre "aldrene", er at først i denne perioden har vi lært oss å bruke elektrisiteten til noe praktisk. (Nå kan vi knapt nok tenke oss å ha et samfunn uten elektrisitet.)

Også i steinalderen kunne du gni på rav med katteskinn og oppdage at den tiltrakk seg lette partikler eller en tynn vannstråle, men jeg er ikke sikker på om noen prøvde..
Men alle steinaledermennesker hadde nok sett elektrisiteten - i form av lyn på himmelen eller kanskje til og med lyn som slo ned.


Mvh Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (16.11.2006)

««første 1 781 - 1 790 av 2 375 siste»»