Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Drivhusefekten
hva er drivhusefekten???
K.H. (19.04.2006)
Svar:
Hei Kristine :)
Når vi er inne i et drivhus, kjenner vi fort at temperaturen er høyere inne enn utenfor. Dette skyldes at glasset slipper inn solstrålingen, mens varmestrålingen fra bakken blir hindret i å slippe ut. Jordas atmosfære virker på samme måte som drivhustaket.
I atmosfæren er det gasser som slipper inn solstråling og som samtidig hindrer varmestråling fra jorda i å slippe ut.
Betydningen av drivhusgasser kommer best til uttrykk om natten. Om dagen varmer lyset fra sola opp jordas overflate slik at den sender ut varmestråling. Den fortsetter å sende ut varme etter at sola er gått ned. Hvis det er overskyet vær, kan nattetemperaturen holde seg relativt høy. Skyene inneholder vann (som er en drivhusgass), og varmestrålingen fra bakken slipper ikke så lett ut gjennom skylaget. Hvis det derimot er klarvær, er mengden av drivhusgass (vanndamp) mye mindre. Varmestrålingen slipper ut i verdensrommet, og det blir kaldere.
I dag er middeltemperaturen på jorda ca. +15oC. På månen, som ikke har noen atmosfære (ikke noe «drivhustak»), er gjennomsnittstemperaturen -18oC. Takket være drivhuseffekten har jorda et klima som er egnet for liv.
Hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (20.04.2006)