Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Spørsmål om energi

Kan dykk gjere greie for:
1. Om ulike energikjelder.
2. Energiovergangar.
3. Energikjedar.
4. Korleis vi menneske/samfunnet har gjort oss avhengige av tilgang til energi, og kvar får vi energien frå.
5. Korleis er energibruken i fattige land, samanlikna med rike land ?
6. Korleis verkar energibruken vår inn på miljøet?
7. Korleis kjem vi til å dekkje energibehovet vårt i framtida ?

G. (24.04.2006)

Svar:

Hei!

Flere av disse spørsmålene er besvart tidligere i denne spalten. For at ikke dette svaret skal ta alt for mye plass, gjør du følgende: Bruk søkefeltet, og skriv inn følgende ord ved hvert av disse spørsmålene (på bokmål, ettersom det er størst sjanse for treff da). Er det mange svar, se først etter om ordet du leter etter ligger i overskriften.

Sp. 1: På nettstedet http://www.enova.no/?pageid=763 finner du mye stoff om de enkelte energikildene. En del kortere svar finner du ved å skrive ordet ”energikilder” i søkeboksen.
Sp. 2 og 3: Skriv ”energikjede”
Sp. 4: Vi mennesker har med årene ”fjernet” oss mer fra naturen og vent oss til komfortløsninger i form av moderne transportmidler, store oppvarmede boliger og teknisk utstyr, som igjen betyr krav til stadig nye industri. Alt dette krever stadig mer energi. Se nettstedet som er nevnt i spørsmål 1 for å finne hvor vi får energien fra.
Sp. 5: De 80 fattigste prosentene av verdens befolkning bruker bare om lag 30% av verdens energiressurser, mens de 20 prosent gjenværende rikeste delen av verdens befolkning bruker hele 70%.
Sp. 6: Den viktigste konsekvensen ved vår energibruk er en økende drivhuseffekt. Dette skyldes utslipp av drivhusgasser fra fossile brensler som kull, olje og gass, der CO2 er den viktigste gassen fordi det slippes ut så mye av den. Drivhuseffekten medfører at jorda varmes opp. Dette fører til kraftigere uvær, hyppigere oversvømmelser mange steder og samtidig mer tørke i andre områder. På sikt vil det føre til smelting av de store isbreene på Grønland og Sørpolen, og dermed vil havnivået stige. For flere konsekvenser kan du skrive ”miljøpåvirkninger” i søkeboksen.

Sp. 7: Hvordan vi kommer til å dekke energibehovet i framtida er mye opp til våre politikere å avgjøre, men som velgere bør vi legge press for å legge om fra fossile brensler til fornybare energikilder, som biobrensel, vind, tidevann, bølger og solenergi. Hydrogen er også et stikkord. Hydrogen slipper kun ut vanndamp når den forbrenner, men brukes fossile brensler i produksjonsprosessen, blir det likevel utslipp her.

Håper dette er til noe hjelp. Mer om energi kan du finne på http://www.energifakta.no og på http://www.zero.no/fornybar/20030216.php, for å nevne et par nettsteder.

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (24.04.2006)