Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 1 386 til 1 395 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
Fordeler og Ulemper
Hva er fordelene og Ulempene med Vind energi? må ha svar snart! håper dere kan svare på det!
M. (29.03.2007)
Svar:
Hei !
Fordeler med vindkraft:
- Den lager strøm uten å slippe ut CO2
- Dermed skader det ikke klimaet
- Det er mye vind mange steder
- Det er mest vind på vinteren, når vi trenger mest kraft
- Vind er gratis
- Teknologien er godt utprøvd men gir også noen "bivirkninger" (se nedenfor)
Ulemper med vindkraft:
Først noen praktiske ting som forstyrrer strømproduksjonen:
- Det slutter plutselig å blåse, og da slutter også mølla brått å lage strøm.
- Man kan ikke bestemme når det skal begynne å blåse
- Man kan ikke ha vind "på lager", som man kan med vann
Skadelig for fugler:
- Vindmøller dreper en del fugler; ørn og andre rovfugler har vært utsatt
Mange liker ikke å se og høre vindmøllene:
- Vindmøllene er store, ofte 120 meter høye, og kan ses på 10-talls kilometers avstand.
- Vindmøllene lager høy lyd ganske mange timer i året.
- Vindmølleparker med mange vindmøller trenger mye plass
- Noen synes de forstyrrer folk når de "vifter med bladene sine" i naturen, slik at man legger merke til dem og må se på dem hele tiden.
Les mer generelt om vindenergi her:
http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?sitePageID=1026
Torben SøraasSvartjenesten enova (30.03.2007)
Arbeidsplan i naturfag1
Hvordan lager man CO2?
B. (29.03.2007)
Svar:
Hei !
Ved forbrenningen av ikke-fornybare (fossile) energikilder avgis det store mengder CO2 til atmosfæren.
Mer om dette:
http://www.skoleforum.com/stiler/annet/det.aspx?id=2735.
(Gå nedover til Fossil energi)
En anser at bærekraftig forbrenning av biobrensel er CO2-nøytral, dvs. at ny tilvekst tar opp like mye CO2 som det som slippes ut gjennom forbrennigen.
Torben SøraasSvartjenesten enova (30.03.2007)
enregikilder
hei. Hvilken energikilder fins de som kan gi endring i klimaet på jord??
N.N (29.03.2007)
Svar:
Hei !
Det er først og fremst økt bruk av fornybare energikildene som kan gi noen endringer her. Enova er etablert for å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge. Les mer om fornybare energikilder hos Enova:
www.enova.no
http://minenergi.enova.no/default.aspx
Definisjonen:
http://no.wikipedia.org/wiki/Fornybar_energi
Du kan finne mye generelt stoff om fornybare energikilder i et hefte som kan lastes ned på http://www.kanenergi.no/oslo/kanenergi.nsf//6DDC9BDD406DE099C1257115004021F0/$FILE/Nye+fornybareheftet.pdf
Torben SøraasSvartjenesten enova (30.03.2007)
svovelsyre....
Hvor mye svovelsyre lager vi her i Norge hvert år?
S. (29.03.2007)
Svar:
Hei, dette ligger litt utenfor vårt fagfelt, men jeg fant ut at følgende var svart tidligere:
"Det foreligger ikke noen offentlig statistikk over norsk produksjon av svovelsyre som jeg kjenner til. Ved Outokumpu Norzink AS i Odda ble det 1 2003 produsert 180.000 tonn svovelsyre. Også noen andre steder er det slik produksjon, gjerne som et biprodukt fra annen virksomhet. Svovelsyrefabrikken ved Borregaard Fabrikker i Sarpsborg ble lagt ned i 2005, uten at jeg kjenner til tall for produksjonen, men utslippsvilkårene for fabrikken svarer til en årlig produksjon på inntil 340.000 tonn svovelsyre.
Svovelsyre er mye brukt i industrien. Størstedelen går til kunstgjødsel- og sprengstoffindustrien, men også svært mange andre industrigreiner, som fargestoff-, glass-, fett-, olje- og rayonindustrien, i tillegg til den organisk-kjemiske industrien."
Vi ser forøvrig at siden naturfagsidene hos "puggandplay" har slike svar: (se lenken:)
http://www.puggandplay.com/presentation/default.asp
Bruk søkeordet "svovelsyre"
Torben SøraasSvartjenesten enova (30.03.2007)
vann
hvordan har det seg at det ikke går an å utvinne energi fra rent vann?
H. (29.03.2007)
Svar:
Hei !
Jeg er litt usikker på hva du tenker på, men hvis vi tar noen forutsetninger er dette mulig. Hvis vi f.eks. senker temperaturen i vann fra 10 grader til 5 grader er det mulig å hente ut energi fra dette. Ellers henter vi jo også energi fra vannkraftanleggene, les mer om dette her:
http://no.wikipedia.org/wiki/Vannkraft
Torben SøraasSvartjenesten enova (30.03.2007)
Fordeler VS ulemper ved vasskraftverk
Lurer på kva positive og negative sider det er ved eit vasskraftverk.
N.N (28.03.2007)
Svar:
Hei.
Vann i bevegelse inneholder store mengder energi. Når du ser på et fossefall, kan du se de enorme kreftene i fossen. Det som lager disse kreftene er vannet som faller fra et høyereliggende område til et lavereliggende område.
Nesten all elektrisitet i Norge kommer fra vannkraft. Rennende vann driver en turbin som igjen driver en generator. Slik omdannes bevegelsesenergi til elektrisk energi. Det er vannmengde og fallhøgde som avgjør hvor mye energi vi kan hente ut. For å få en jevn produksjon lager man et vannmagasin ved hjelp av en kunstig demning. Der kan vannet lagres til bruk i tørre perioder. Vannet ledes så i tunneler fra magasinet ned til energiverket.
Vannkraft har mange fordeler: Det er en ren energiform som ikke forurenser. Dessuten er det en fornybar ressurs. Utbygging av vannkraft er likevel omstridt, fordi selve reguleringen av vassdraget fører til store inngrep i naturen. Derfor satses det nå mer på små kraftverk. Målet er å produsere to prosent av landets energibehov på denne måten. Vi kan også produsere mer kraft ved å ruste opp gamle kraftverk.
Problemer med vannkraftverk er at elva blir tørr, at fossen og fisken blir borte eller at store landområder oversvømmes ved oppdemningen i store damanlegg. Verst er det kanskje når man tapper ned de oppdemte vannene, for da kommer ofte store "ørkenområder" til syne, og det er ikke akkurat vakkert. (I disse vannene blir det også dårlig næringsgrunnlag for fisk og andre vanndyr).
Store demninger kan i verste fall ryke, og vannet oversvømme bebodde områder. Det skjer av og til, spesielt i jordskjelvområder, eller der kvaliteten i det utførte arbeidet ikke er god nok.
I varme land med svære damanlegg vil dessuten mye av det oppsamlede vannet fordampe, slik at det ikke kommer til nytte i kraftstasjonene.
Fra kraftanleggene strømmer det store menger ferskvann ut i havet hele vinteren igjennom, og det kan føre til at fjorder fryser til.
Hvis du vil vite mer om norsk vannkraft, er det mye informasjon å hente på nettet.
Her er noen lenker:
http://www.kraftskolen.no/
http://www.miljolare.no/aktiviteter/vann/kultur/vk6/
(Se under "Bakgrunnsstoff")
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (29.03.2007)
Mye vann i norge
hvorfor bruker norge mer vann enn u-land? hvorfor kutter vi ikke ned på vannforsyningene når vi vet at andre land trenger vannet for å kunne overleve??
I. (28.03.2007)
Svar:
Hei Ida.
Det er dessverre ikke så enkelt som om at vi bruker mindre vann så kommer dette andre til gode, det vil fortsatt komme like mye nedbør her og tilsvarende lite nedbør i andre land, les mer om vannets kretsløp under.
Vannets kretsløp drives direkte av solenergi.
Når solen varmer opp vannet i hav og overflatevann skjer det en fordamping. Vanndampen stiger inntil det nå kaldere luftlag hvor vannet kondenserer og det dannes skyer. Vannet faller ned igjen i form av regn, hagl eller snø.
Alle organismer ånder, og i denne prosessen vil både planter og dyr produsere vann til atmosfæren. Vann er dessuten en viktig bestanddel i fotosyntesen.
Vannet transporteres på jordoverflaten i bekker og elver, og når til slutt havet hvor det igjen fordamper. Noe vann vil bli transportert ned i bakken hvor det enten transporteres i form av grunnvann til lavereliggende overflatevann som elver, innsjøer eller til havet, eller det transporteres videre ned til dyptliggende grunnvannsreserver.
Vannets kretsløp er er helt sentralt i alle øvrige kretsløp. Vann transporterer ulike stoffer som inngår i disse kretsløpene både i bakken og i luften.
Vennlig hilsen
Line C. LarsenSvartjenesten enova (29.03.2007)
Hva brukes solenergien til?
Hei! Jeg bare lurte på hva man bruker solenergi til? Hvordan vi mennesker utnytter den.
N.N (27.03.2007)
Svar:
Hei!
Solenergien kan nyttes både direkte i form av for eksempel solvarmeanlegg, som består av solfanger, varmelager og varmefordelingssystem, og solcelleanlegg som produserer strøm. Det siste er svært vanlig på hytter uten innlagt strøm fra nettet.
En solfanger er et vannpanel som fortrinnsvis legges på hustaket eller som en del av fasaden mot syd. Sola varmer opp vatnet som sirkulerer videre ned i et vannlager. Andre energikilder varmer vatnet videre til rett temperatur for formålet, som enten er vannbåren golvvarme, radiatorvarme eller tappevann.
Du kan finne stoff om solfangere på bl.a. disse nettsidene:
http://www.solarnor.no/text/view/2797.html
http://www.norsksolfangerindustri.no/
http://www.enova.no/?itemid=4205
Når sola treffer solcellene i et solcellepanel, går litt av denne energien over til strøm. Hvordan det skjer kan du lese på http://no.wikipedia.org/wiki/Solcellepanel.
Hilsen Kåre J PettersenSvartjenesten enova (28.03.2007)
Vindenergi
Hei, jobber med et skoleprosjekt og lurte på om du kunne svare meg på noen spørmål.
1. Hvor mye utnytter vi vindmøllene?
2. Bruker vi de for mye eller for lite? Hvorfor?
3. Kan vindenergi bli fremtidens energikilde når oljen tar slutt?
4. Kan vindenergien brukes mer?
På forhånd takk=D
M. (27.03.2007)
Svar:
Hei Miriam!
1. Dersom du med det første spørsmålet mener hvor mye energi som produseres av norske vindmøller, så ble det produsert 507 GWh i 2005, noe som tilsvarer årsforbruket av strøm til om lag 28000 husholdninger. Det utgjør knappe 0,5% av den totale elektrisitetsproduksjonen på 118 TWh i et normalår. I hele EU var produksjonen i 2004 hele 60 TWh, eller halvparten av den norske el-produksjonen. (1 TWh = 1000 GWh, eller 1 milliard kWh).
2. De vindmøllene som er tatt i bruk, utnyttes nok maksimalt, men det er plass til mange flere anlegg, avhengig av hvor mye folk flest og politikere vil godta ulempene med disse. Det er jo få som vil ha dem i nærheten av der de selv bor.
3. Vindenergi vil absolutt være en av flere fornybare energikilder. Spesielt er det muligheter med anlegg til havs, der vindforholdene er gode, og anleggene ikke syns godt fra land. Dermed har jeg også svart på sp. 4.
Hilsen Kåre J PettersenSvartjenesten enova (28.03.2007)
Kull
Hve menes ned kullreserver?
N.N (27.03.2007)
Svar:
Hei!
Kullreserver er naturlige lagre av kull i jordskorpa, og som ennå ikke er hentet fram. De største reservene fins i Russland, USA og Kina.
Det er ingen andre fossile brensler (olje og gass) det er så store lagre av som kull, men heller ikke noe som forurenser mer i bruk.
Hilsen Kåre J PettersenSvartjenesten enova (28.03.2007)