Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Viser 514 til 522 av totalt 2 375 spørsmål «forrige neste»
Solenergi
Hallo.Jeg har noen spørsmål om solenergi.
Hvor i verden blir denne energikilden mest brukt?
Kommer den til å bli brukt mye i framtida?
Takk.
Maria
M. (26.01.2009)
Svar:
Hei Maria!
Naturlig nok brukes solenergi mest i land der det er mye sol. :-) Dette gjelder først og fremst produksjon av varmt vann. I forhold til bruk av solceller, som produserer elektrisitet, er disse mest brukt i land som gir økonomisk støtte til slike. Per i dag er disse landene først og fremst Tyskland, Japan og Spania.
Det ligger an til at solenergi kommer å bli en av de energikilder som vil brukes mest i framtida. De siste 15 årene har for eksempel etterspørselen av utstyr for å ta i bruk solenergi økt med 30 % per år.
Ha en energirik dag!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (28.01.2009)
Solenergi
Vi har i oppgave å skrive om solenergi, men finner bare vanskelig stoff om det, hva burde man ha med om solenergi?
K. (27.01.2009)
Svar:
Hei !
Det er i grunn ganske mange måter energi kan omformes fra ett ledd til et annet, og det er litt av det som gjør energi så spennende!
I fra dagliglivet vet du at energien i maten du spiser omdannes til f.eks. varme i kroppen din. I tillegg frakter blodet ditt med seg energi og oksygen rundt til alle cellen i kroppen din slik at disse kan gjøre jobben sin - og til og med danne nye celler slik at du vokser!
Når du skal på skolen, bruker du noe av denne energien til å sette deg selv i begelse - og bevegelsesenergi er en energiform i seg selv. Kanskje blir du fraktet til skolen av en buss eller bil, og da er det energien fra bensinen som motoren forvandler til bevegelsesenergi.
Bensinen er i sin tur laget av planter som fanget solenergi for millioner av år siden, av dyr som levde av plantene - eller av dyr som levde av dyr som levde av plantene...
Plantene måtte aller først omforme solenergien til sukkerstoff, som planten bygger cellene sine av. Men før dette måtte solenergien lages. Og solenergien oppstår når hydrogenatomer smelter sammen - og frigir atomenergi (kjerneenergi). Solen kan faktisk kalles et stort kjernekraftverk!
Hydrogen er et grunnstoff i naturen, og når to atomer smelter sammen til ett nytt atom (Helium), har vi en kjernefysisk prosess som kalles "fusjon". Selv om vi har fått et nytt stoff, ble det borte bitte litt stoff underveis. Istedet slippes et løs svært mye energi. I en kjernefysisk prosess er det faktisk selve stoffet (massen) som forvandles til energi. Dette er en av de viktigste sammenhengene Einstein oppdaget. ( E = mc2 )
(Kjernekraftverk på jorda bruker fisjon, eller spalting av atomer. Men akkurat som for fusjon, blir noe av massen vekk og oppstår i stedet som energi)
Strålingsenergien fra sola stråler altså i alle retninger ut i verdensrommet, og noe av denne klarer plantene å fange og omdanne til energi gjennom fotosyntesen. Andre deler av solenergien som treffer Jorda, omdannes til varme. Det kan vi huske fra i sommer, og denne varmen har vi ofte bruk for. Andre ganger må vi bruke energi for å bli kvitt varmen.
Der sola skinner, blir det varmt - og der den ikke skinner blir det kaldt. Disse temperaturforskjellene gjør at lufta settes i bevegelse, og er det som driver hele vær- og vindsystemet på jorda. Vi vet at bevegelsesenergien i vinden ble fanget av store seil før i verden, og at kraften ble overført gjennom mastene og til selve seilskuta - slik at denne fikk bevegelsesenergi. I dag er det kanskje mer vanlig at vindens bevegelsesenergi lager rotasjonsenergi i vindmøller - som deretter går veien rundt magnetisk energi til elektrisk energi.
En del av vær- og vindystemet som sola driver, kommer ofte ned i hodet på oss som regn og snø. Siden noe av nedbøren ramler ned på fjellet, har den liksom ikke "ramlet helt ned" ennå. Da sier vi at vannet har en stillingsenergi. Denne stillingsenergien har vi lært oss å omforme til bevegelsesenergi i kraftturbiner, og deretter til elektrisk energi i generatorer (også her ved hjelp av magnetsik energi). Spesielt har vi i Norge vært ivrige med akkurat denne energikjeden. Andre land må mye oftere ty til steingammel energi fra olje og kull. Dette gjør at vi får CO2 tilbake til atmosfæren som Jorda pakket vekk for mange millioner år siden.
Når vi først har elektrisk energi tilgjengelig, er det enkelt for deg å skru på lyset når du kommer til klasserommet. Da forvandles litt av energien til lys igjen - og det var vel slik den startet ut fra sola?
(Lys er elektromagnetisk stråling, og det er elektromagnetisk stråling som kommer fra sola).
I ei vanlig glødelampe (lyspære) er det bare et par prosent som blir til lys. Resten blir til varme, og varme har det med å "stråle vekk" til syvende og sist, slik at vi ikke vet hvor den er. (Men den er der likevel!)
Derfor er det en gammel lov i fysikken som sier at
"Energi kan hverken oppstå av ingenting eller forsvinne. Energi kan bare omformes fra en form til en annen"
Les mere om solenergi her:
http://www.regnmakerne.no/Startside/Kunnskap/Kunnskapsbase/Energisamfunnet-/Fornybare-energikilder/Solenergi/
http://no.wikipedia.org/wiki/Solenergi
Mvh StigSvartjenesten enova (27.01.2009)
Trenger hjelp med noe
kan noe kaldt brukes til oppvarming?
hvordan kan sollys bli til elektrisk energi?
R. (23.01.2009)
Svar:
Hei Robin!
Her får du noen tips, sånn at du kan svare på spørsmålene.
* Prøv å kjenne bak et kjøleskap. Da vil du finne ut at det er mye varmere bak kjøleskapet enn ellers i rommet. Det kommer seg av at man plukker kulde fra innendørsluften og putter den inn i kjøleskapet. Når kulden forsvinner fra innendørsluften blir det selvfølgelig varmere. Men man må bruke en god del strøm for å få dette trylleriet til.
* Du kanskje har hørt om solceller. Ellers kan du lese litt om disse her: http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?articleID=29
Ha en energirik dag!
Hilsen,
MikaelSvartjenesten enova (27.01.2009)
Elektrisitetens historie
I forbindelse med skolens Teknologi og Design Uke skal elevene lage en tidslinje og vise det viktigste som har skjedd opp gjennom tidene på dette feltet. Er det mulig å få noen forslag til hvor vi skal hente stoff, og hva vi skal vurdere som "viktigste"?
K. (20.01.2009)
Svar:
Hei !
Det finnes flere bøker med stoff rundt dette. Her kommer to forslag..
https://www.bibliotek.info/index.php?cat=20723&visbok=82-517-8187-6&bokid=509186
http://www.tu.no/nyheter/energi/article32506.ece
På Wikipedia kan du lese en del her:
http://no.wikipedia.org/wiki/Elektrisitet
Mvh StigSvartjenesten enova (20.01.2009)
Koks i stedet for ved som boligvarme
Jeg har hørt att koks kommer tilbake som brensel i stedet for ved, hva er fordelen med det?
evt. er det mindre utslipp med koks?
Hva sier loven om koks som brensel?
N.V. (13.01.2009)
Svar:
Hei !
Koks er brensel som framstilles ved tørrdestillasjon av steinkull. Kull er en fellesbetegnelse på en rekke karbonholdige organiske bergarter, stort sett dannet av planterester.
Koks er lite benyttet i Norge men benyttes i stor utstrekning i andre land. Kull skiller seg fra olje og gass ved at en relativt liten del av verdensproduksjonen handles over landegrensene. Om lag 85% av kullet som utvinnes blir brukt i produksjonslandet. Australia er i dag største kulleksportør, mens Japan er en betydelig importør av kull.
I motsetning til ved er ikke koks en fornybar energikilde. Fordelen med kull er at det er lett å utvinne og at det finne store mengder av det. Man regner med at kullforekomstene fortsatt vil vare i nesten 220 år dersom vi fortsetter å bruke kull i dagens tempo.
Ulempene er knyttet til forurensing, risiko for arbeidsulykker i gruvene og at gruvene ødelegger det naturlige landskapet der de ligger. Forurensningsproblematikken er i hovedsak knyttet rundt utslipp av svoveldioksider, nitrogenoksider og aske/sot.
Bruken av kull fører til store utslipp av karbondioksid. Mange mener at dette fører til at den menneskeskapte drivhuseffekten øker og at vi får et varmere globalt klima. I tillegg fører utslipp av svoveldioksid og nitrogendioksid til mer sur nedbør.
I Norge omtales ikke bruk av koks eller kull i noen spesiell lov. Av miljømessige årskaker vil imidlertid ikke bruk av koks være anbefalt på lik linje med andre fossile brensler. Bruk av koks til direkte oppvarming av bolig krever spesielle ovner.
Les mere om kull her:
http://www.bellona.no/subjects/Kull
Mvh StigSvartjenesten enova (14.01.2009)
Fusjonsenergi på jorda
hva trengs for å produsere fusjonsenergi på jorda?
hvorfor har tyngre grunnstoffer ofte mange flere nøytroner enn protoner i kjernen?
N.I. (11.01.2009)
Svar:
Hei!
For å produsere fusjonsenergi trenges det en rekke gunstige betingelser, blant annet høy temperatur og trykk. Derfor er man avhengig av svært mye startenergi for at man i det hele tatt skal få startet en fusjonsprosess på jorden. Her kan du lese mer om fusjonsenergi: http://no.wikipedia.org/wiki/Kjernefysisk_fusjon
Sammensettingen av en stabil kjerne bestemmes til stor del av forholdet mellom den sterke kjernekraften og den elektromagnetiske kraften. For protoner er disse kraftene motsatt rettede, mens det er kun den sterke kjernekraften som virker på nøytroner. Derfor er tyngre grunnstoffer, med flere kjernepartikkler, avhengig et større antall nøytroner for å fortsatt være stabile.
Håper det svar på dine spørsmål!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (12.01.2009)
???????????????
Hvordan kan man si at bensin er "gammelt sollys"?
R. (07.01.2009)
Svar:
Hei Rambo !
Bensin, olje og gass er et fossilt brennstoff som inneholder lagret solenergi fra flere millioner år tilbake. Siden det er fossilt, betyr det at det ikke lages ny (før om mange nye millioner år).
Alt brennstoff som har vært planter og dyr en eller annen gang inneholder karbon. Når man brenner dette, dannes det karbondioksid (CO2), og dette er en klimagass som bidrar til at temperaturen på kloden økes ("drivhuseffekten").
Her finner du dette utdypet noe..
http://no.wikipedia.org/wiki/Fossilt_brensel
Mvh StigSvartjenesten enova (07.01.2009)
Grønn energi
Jeg må skrive en oppgave på skolen om grønn energi, og jeg lurer på om det har noe med regnskogen å gjøre ?
T.H. (04.01.2009)
Svar:
Hei!
Nei, grønn energi har ikke noe med regnskogen å gjøre. Du har sikkert sett at man bruker fargen grønn i tilknytning til ting som skal være miljøvennlige. De energikilder som er miljøvennlige bruker man kalle for grønne. For eksempel er solenergi og vindenergi grønn energi, ettersom det er energi som hele tiden skapes på nytt. Energi som kommer fra fossilt brensel, for eksempel olje og naturgass, er ikke grønn energi ettersom fossile brensler kommer fra begrensede ressurser.
Håper det var svar på ditt spørsmål!
Hilsen,
Mikael af EkenstamSvartjenesten enova (06.01.2009)
Minivindkraft
Jeg ser at f.eks Danmark nå satser en del på mini vindkraftanlegg, og har funnet et skotsk produkt som ligger i typisk hyttestørrelse (Windsave) som kan produsere ca 1000 W pr time. Er det noe som hindrer oppsett av dette i Norge, finnes det forhandlere, andre kommentarer?
A.O.V. (31.12.2008)
Svar:
Hei - NVE er rette instans for spørsmål rundt vindkraft og godkjenning (konsesjon) for slike anlegg. Dersom et slikt anlegg kun skal levere energi til egen bolig vil sannsynligvis dette være et grei sak. En slik installasjon skal imidlertid også godkjennes av din kommune.
Her finner du info fra NVE:
http://www.nve.no/modules/module_109/publisher_view_product.asp?iEntityId=8497
Mvh StigSvartjenesten enova (02.01.2009)