Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Ahmed

1) Hvorfor trenger egentlig nordmenn å bruke mindre strøm?
2) Hva kan vi helt konkret gjøre i vår husstand for å få ned strømforbruket vårt?
I forhold til drivhuseffekten!

A. (09.10.2009)

Hei

Svar på spørsmål:

1) For hver kWh spart får vi lavere regning. I tillegg vil spart energi i Norge, som er basert i hovedsak på fornybar kraft, kunne selges ut til Europa som produserer mye av strømmen med fossilt brennstoff. I følge en rapport utarbeidet av NVE vil besparelsen i CO2-utslipp reduseres med 600 g/kWh for hver kWh vi eksporterer.

2) Det beste er å redusere varmetapet i en bolig. Er boligen av eldre årgang bør den etterisoleres og muligens også skifte viduer. Andre tiltak man kan gjøre uten å ta de store investeringene er:

Senk temperaturen i rom som ikke brukes
Dersom du sitter med et stort hus, kan det være lurt å «dele opp» huset i forskjellige temperatursoner. Det er ikke nødvendig at hele huset skal være like varmt. Det viktigste er da at dørene mellom varme og kalde rom blir utstyrt med tetningslister og at dørene holdes lukket. De varmeste sonene bør ligge mest mulig sentralt i huset eller eventuelt mot syd.

Monter tettelister
Dersom vinduene og dørene dine er noen år gamle kan gummilistene ha blitt harde. Resultatet kan bli at det kommer kald trekk inn mellom karm og dør- eller vindusblad. Gå derfor til anskaffelse av noen meter tetningslister og bytt ut de gamle. Er det fortsatt trekk fra vinduene og dørene kan dette skyldes dårlig vindtetting og/eller manglende isolasjon. Du kan rette på dette ved å fjerne listene rundt vinduene og legge inn manglende isolasjon og papp.
Det kan også trekke kaldt langs husets randsoner - det vil si i overgangen mellom gulv og vegg. Dette bør etterisoleres. Her kan det være nødvendig å kontakte fagfolk.

Isolèr varmtvannrørene
Isolèr varmtvannrørene fra bereder til kjøkken og bad.

Sparedusj
Undersøk hvor mye vann dusjen din bruker. Dette gjør du enklest med en bøtte og en stoppeklokke. Skru dusjen på fullt og ta tiden. Bruker du 30 sek på å fylle en 10 liters bøtte vil din dusj bruker 20 liter på et min. Du vil tjene på å bytte til sparedusj dersom din gamle dusj bruker mer enn 12 liter pr min.

Badekar
Vær oppmerksom på at et karbad bruker omtrent 3 ganger så mye energi som en dusj.

Lysbruk og sparepærer
Sparepærene bruker mindre energi for å gi den samme lysmengde som en ordinær lyspære. En sparepære på 11 watt gir like mye lys som en 60 watt pære og har en 4-5 ganger så lang levetid som en vanlig pære. Det er likevel ingen grunn til at en sparepære skal stå på døgnet rundt selv om de bruker lite energi. Slå av lys i rom som ikke brukes og unngå up- og downlights.

Vurder behovet for elektriske apparater
Elektriske apparater gjør hverdagen enklere, men de står for en stadig større andel av strømforbruket vårt. Vurder behovet!

Vaskemaskin og tørketrommel
Dropper du for eksempel 3 tromlinger hver uke, kan du spare ca. 500 kWh i løpet av et år. Vurder bruken!

Tidsur
Har du motorvarmer anbefaler vi at du bruker et koblingsur eller en tidsbryter på denne, slik at den ikke står på mer enn de 2-3 timene som er nødvendig. Et slikt koblingsur vil kunne redusere energibruken til motorvarmeren med opptil 80% avhengig av bruksmønsteret.

Unngå standby-forbruk
Velger du å la elektriske apparater stå i stand-by, bruker du en del strøm selv om de ikke brukes. Denne unødvendige strømbruken har faktisk mye å si på landsbasis.

Ender du opp med dobbelt sett?
Når du kjøper nytt kjøleskap eller TV – velger du da å bruke to i fortsettelsen? Da har du i så fall økt strømforbruket, i stedet for å redusere, selv om de nye apparatene er langt mer effektive.

Se etter energimerking
Energimerkingen viser hvor mye strøm apparatet bruker. A++ er best og G er dårligst.

Ha en fin dag!

Med vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova svarer

Svartjenesten enova (09.10.2009)

Alle spørsmål og svar