Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Langlee

Hei
Jeg sliter litt med å skjønne hvordan havbølger kan utnyttes som energikilde? Har dere noen setninger om det? Og kanskje hvordan bølgekraft vil påvirke vårt samfunn eller næringsliv

V. (14.02.2010)

Hei

TEKNISKE LØSNINGER
Den mest opplagte bruken av bølgeenergi er produksjon av elektrisitet. Det er mange måter å gjøre dette på. Man kan f.eks. bruke energien til å pumpe vann fra havoverflata til et basseng noen meter høyere opp. Ved å la vannet renne tilbake til havet gjennom en vanlig vannturbin, vil bassenget fungere som et energilager.

De fleste foreslåtte bølgekraftverk er imidlertid basert på et eller annet turbin- eller stempelsystem som konverterer energien direkte fra den svingebevegelsen bølgene skaper.

Bølgeenergi kan bli av stor betydning for elektrisitetsforsyning til isolerte øysamfunn eller til offshore-installasjoner som f.eks. oljeindustri eller havbruk. En kommersiell utvikling på dette området kan sammen med videre forskning bidra til å redusere kostnadene, og bølgeenergi kan dermed etter hvert bli et lønnsomt alternativ for alminnelig energiforsyning i de fleste land som har ei kystlinje.

ØKONOMI
Pr i dag er bølgekraft ulønnsomt på grunn av lave strømpriser. Ved å gi støtte til bølgekraftverk vil dette stimulere til flere aktører som er villige til å forske på bølgekraft. Dette vil igjen medføre at effektiviteten på kraftverkene øker slik at lønnsomheten øker.

Det er et interessant faktum at kostnadene ved en teknologi avtar som funksjon av det totale antallet produserte enheter. Pr. i dag er bølgekraftverk ulønnsomme. Men ved å subsidiere slike kraftverk, og dermed stimulere til bygging av et tilstrekkelig antall, vil man også bidra til å gjøre dem stadig mer kostnadseffektive på lengre sikt. Kostnadsestimater tyder på at dersom et 5 MW kraftverk kan produsere energi til f.eks. 2 kr/kWh i dag, vil energikostnaden forventes å gå ned til under 40 øre/kWh før totalt installert effekt (i alle kraftverkene tilsammen) passerer 250 MW.

LAGRING AV ENERGI
Uansett hvor optimalt kraftverket er med henhold på å utnytte bølger av forskjellig høyde og lengde, vil det være perioder da den innkommende bølgeenergien er for liten til at kraftverket produserer noe. Det er derfor viktig med en effektiv og billig mekanisme for energilagring, slik at den elektriske effekten fra kraftverket blir jevnest mulig. Det vil også være en fordel å samkjøre mange små enheter, spredt utover et større område. Dersom kraftnettet er tilstrekkelig «stivt» (dvs. at spenningene i nettet er forholdsvis konstant selv om det er lokale variasjoner i produksjon og last), trenger ikke en ujevn leveranse fra ett enkelt bølgekraftverk være noe stort problem. Bølgekraftverk vil imidlertid ofte være lokalisert i områder der den maksimale effektkapasiteten i det nærliggende kraftnettet er forholdsvis begrenset, noe som gjør at nettet er mer følsomt for variasjoner.

MILJØ
Kystnære anlegg kan bli synlige fra land, og kysttrafikken setter begrensninger på arealutnyttelsen. Ved kysten er energitettheten i bølgene dessuten mindre enn lenger ute til havs. Investeringer i ilandføringsanlegg blir imidlertid lavere enn ved off shoreanlegg, og atkomst for tilsyn og vedlikehold er enklere, selv om utnyttelse av storskalaeffekt kan bli vanskelig. Anlegg på land kan innebære betydelige inngrep i kystlandskapet.

Se mer på:
http://www.fornybar.no/sitepageview.aspx?articleID=90
http://home.monet.no/abre/owc/oversiktsartikkel_owe.html
http://www.regnmakerne.no/Startside/Underholdning/Konkurranser/navn/Bolgeenergi/
http://www.skoleforum.com/stiler/artikkel/det.aspx?id=5213
http://www.bellona.no/norwegian_import_area/factsheet/energi/1138834321.16
http://www.home.no/vannenergi/bolgekraft.html

Vennlig hilsen
Trond Paasche
Enova svarer

Svartjenesten enova (16.02.2010)

Alle spørsmål og svar