Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Lys og varme
Hvis man har et rom som er oppvarmet av en elektrisk kilde med termostat. Vil du da spare noe vesentlig på og slå av lyset? En glødelampe er jo en varmovn. Å vil den lille delen som er lys energi ikke gå over i varme så sant den ikke slipper ut? En spare pære bruker jo mye mindre energi, men gir jo like mye som en langt mer energikrevende standar glødelampe. Alikevel blir jo fortsatt spare pæra litt varm... Hvor mye energi i watt blir til lys? Å hva skjer med lyse energien når den treffer veggen? Hvilken energi form går den over i? Dette har blitt litt rotete, men det er veldig viktig å få en avklaring! Stor diskusjon her i hjemmet.
Ø.B. (10.01.2006)
Svar:
Hei Øystein !
En vanlig glødelampe avgir nærmere 100% av påstemplet effekt i form av varme. 0,1-1% av effekten går til lysenergi. Derfor kan en glødelampe benyttes til oppvarming men det vil være ulønnsomt av den grunn at lampene må byttes ofte da de har en relativt lav levetid. Men om en har behov for varme i dt aktuelle rommet og at andre vamrekilder er termostatstyrt er det riktig at lyspærer blir som små varmekilder men dog uten termostat (vi har også varme årstider). Sparepærer avgir mindre varme og en større andel lys enn glødepæra og har normalt lengere levetid men er dyrere i innkjøp. Sparepærene egner seg derfor spesielt godt utendørs og i rom som ikke er oppvarmet men er tatt mer og mer i bruk også i oppholdsrom på grunn av dens lave energiforbruk, lange levetid og bedre lysfarge.
Lysenergi er såkalte fotoner.
Elektromagnetisk stråling (og dermed lys) kan betraktes som enten et elektromagnetisk bølgefenomen, eller et partikelfenomen. Anlegger man sidstnevnte betraktning, består lyset av en "strøm" av partikler, og disse partikler kalles for fotoner. Sett under den første synsvinkel er et foton et energikvant med en bølgelængde mellem 400 nm og 700 nm (synlig lys).
Mvh RenoSvartjenesten enova (16.01.2006)