Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Drivhusekekten

Hvorfor gjør drivhusefekten at det går an å leve på jorda

M. (11.01.2006)

Svar:

Hei Mikkel !
Varmere klima kan gi dårlige forhold for ski og snowboard. Og lenger nord lurer isbjørnen Gro på hvorfor isen forsvinner. Men det er fortsatt ikke overhengende farer for mennesket på jorda. Økende issmelting kan i første omgang føre til høyere vannstand på havet (oversvømmelser mm) og endrede klimatiske forhold.

Temperaturen i Norge og verden stiger. Og varmere skal det bli! En samling av Norges beste forskere har presentert et mulig fremtidsbilde for miljøet i 2030. Her er noen av resultatene:



Norge blir gjennomsnittlig 1,5 grader varmere i 2030

Det blir ti prosent mer nedbør i Norge i 2030, mer og mer som regn

Antall orkaner øker betraktelig fram mot 2030

Breene i Norge minker raskt

På denne måten vil også Sør- og Østlandet få vær som ligner på været på De britiske øyer. Det vil si mildt, grått og fuktig nærmest året rundt. Dermed blir det kun i de høyeste fjellområdene og i Nord-Norge det blir mulig med tradisjonelle vinteridretter som langrenn, slalåm og snowboard.

Målinger av temperaturer i dag antyder hva vi kan vente oss framover. Aldri er det målt så høye temperaturer som i de tre første månedene i år. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 0,7 grader over gjennomsnittet for årene 1961-1990.

De fleste forskere tror at årsaken til de stigende temperaturene er menneskers økende bruk av kull, olje og gass – det vil si bilkjøring, industri, oppvarming av hus og annet som krever såkalt fossilt brensel. Fossilt brensel er rett og slett døde dyr og planter som har ligget i jorden i millioner år og blitt til kull, olje eller gass. Når det fossile brenselet blir brukt – det vil si brent – skaper dette røyk (CO2) som legger seg i atmosfæren. Dermed vil mindre av varmen fra solen slippe ut igjen. Det er dette vi kaller drivhuseffekten.

Klimaendringene har størst påvirkning på miljøet i polområdene. Gjennomsnittstemperaturen i Arktis har økt med fem grader i løpet av de siste hundre årene. Og i løpet av 20 år har 1/18 av isen forsvunnet.

Hvis oppvarmingen av jorden fortsetter er det fare for at mange isbjørnbestander dør ut. Isbjørnen er nemlig avhengig av å jakte på sel i iskanten. Tidlig issmelting på våren og lite is på høsten reduserer dermed isbjørnens jaktmuligheter. Når den blir tvunget til å trekke tidligere på land, har den ofte ikke nok fettreserver til å overleve sommeren.


mvh Reno

Svartjenesten enova (16.01.2006)