Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Jeg trenger hjelp!

Hei vi har et prosjekt om vindmøller på skolen. Og jeg lurte på hvordan man frakter strømmen fra vindmøllene til husene

B. (16.03.2010)

Rent praktisk så transporteres strømmen/energien gjennom en strømkabel til en transformatorstasjon, hvor den "transformeres" opp til en linjenivå på som regel 11 eller 22 kV. Deretter så kan man tenke seg at ”all” strømmen fylles opp i en stor ”bøtte” hvor man så tapper ut energien ettersom hvilket behov det er. For eksempel når det er kalde eller varme perioder, så er det ulike behov.
Ta også en titt på disse siden:
http://www.ntnu.no/gemini/2003-04/12-15.htm
El-nettet det svake ledd
Selv om vi kan produsere våre egne vindmøller og selv om det blåser mer på norskekysten enn de fleste andre steder, kan vi ikke installere vindkraftverk på hver holme. Siden en vindturbin leverer kraft rett inn på nettet, og bare når det blåser, krever dette et helt annet distribusjonsnett enn det vi har for strøm, som ble dimensjonert i grisgrendte strøk for femti år siden. Dersom de planlagte vindparkene i Finnmark realiseres, vil ikke elforsyningsnettet tåle påkjenningen.

En av forskernes utfordringer er derfor å finne tekniske løsninger på hvordan man kan få «kamelen gjennom nåløyet» uten å bygge nye overføringslinjer.

I Danmark har man valgt å legge nye vindparker i havet. Det er foreløpig ingen løsning for norske forhold, ifølge forskerne på SINTEF. Til det vil fundamenteringen bli så kostbar at strømmen ikke vil konkurrere på pris. Dessuten har vi plass nok på land.

For Norge gjelder det altså å satse på vindkraft på land og på forskning som gjør det mulig å transportere kraft fra vindgigantene inn på et eksisterende kraftnett

Svartjenesten enova (19.03.2010)

Alle spørsmål og svar