Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Bølgeenergi

Hvordan dannes bølger?

K. (24.01.2006)

Hei Katarina!
Det ser ut som du har måttet vent lenge på svar på ditt spørsmål. Dette kan vi bare beklage. Men nå får vi snakke litt om bølger:

Bølger skapes av
* vind
* tidevann
* havstrømmer
Disse tre kreftene er all med på å skape bevegelse i de store vannmassene på jorda, og bevegelser gir bølger (bare forsøk å flytte et kar med vann et stykke..)

Vind:
Vind er luftmolekyler i bevegelse. Når luftmolekyler beveger seg langs ei vannflate, "gnis" vann- og luftmolekylene mot hverandre. Gnir du dine egne handflater mot hverandre, kjenner du at det oppstår varme - og du vet at dette skyldes friksjonen mellom flatene.
Når luftmolekylene "snubler" i vannmolekylene, oppstår det som kalles "turbulens" i luftstrømmen. Dette innebærer at luftstrømmen "slår kollbøtte" og ramler i rotete sirkelbevegelser langsetter vannfalten.
Turbulensen skaper i sin tur varierende lufttrykk rett over vannflata, og her "fyller vannflata ut" der trykket er lavere mens den trekker seg unna der trykket er høyere.
Disse opp/ned-bevegelsene utvikler seg ganske raskt til bølger.

Tidevann
Gravitasjonskreftene som virker mellom Jorda og Månen påvirker og trekker også i vannmassene. Vannmassene flyter, som vi vet, og sitter ikke relativt fast - som resten av den faste jordoverflata.
Tidevannskreftene står altså for en kontinuerlig beveging av vannmassene, og bidrar slik til bølger.

Havstrømmer
De store havstrømmene på jorda er først og fremst drevet av sola. Varmt vann er lettere enn kaldt vann. Dermed synker kaldt vann ned, mens varmt vann flyter opp. (Forskjellig saltinnhold vil også gi forskjellig egenvekt på vannet)
Golfstrømmen er et eksempel på dette:
Store vannmasser varmes opp i Mexico-golfen (mer enn f.eks. hos oss), mens de kjøles kraftig ned langs iskanten mot polområdet og Grønland. Når vannet kjøles ned, synker det ned mot de store havdypene og returnerer ned langs kysten av Nord-Amerika. Her varmes det på nytt opp igjen mens det nærmer seg gulfen, og ringen sluttes.
Så får vi håpe for vår del at ingen (menneskeskapte eller andre forstyrrelser) stenger av denne runddansen.

Nok en gang er det vannmassenes bevegelser som er med å skaper bølger. I tillegg bidrar områder der forskjellige havstrømmer møtes til å lage bølger.


Håper svaret er til hjelp!

Med vennlig hilsen
Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (01.02.2006)

Alle spørsmål og svar