Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

elektrisitet

hva er elektrisitet

D. (21.02.2006)

Hei Didrik!

Hvis vi går helt innerst inn i grunnstoffene, så vet du kanskje at de består av atomer og molekyler.
Atomer er igjen bygd opp av elektroner, protoner og nøytroner. (Det finnes flere, men de hopper vi over her)

I fysikken har man bestemt seg for at protonene har positiv ladning mens elektronene har negativ elektrisk ladning. Nøytronene er elektrisk nøytrale, og har altså ingen elektrisk ladning.

I utgangspunktet er atomene i elektrisk balanse, ved at det er like stor positiv som negativ ladning til stede; det er altså like mange portoner og elektroner i atomet.

Hvis vi fjerner et elektron fra et atom, så sier vi at resten av atomet er positivt ladet - siden det nå er flere protoner enn elektroner igjen.
Det er også noen grunnstoffer der det er lett å rive løs elektroner fra atomene. Disse er gode elektriske ledere, og eksempler på dette er metaller som gull, sølv, kobber, jern og aluminium.

Hvis vi får mange eletroner til å flytte seg, har vi laget en elektrisk strøm.

Det må alltid en spenning til for å flytte elektroner og lage en elektrsik strøm.
For eksempel kan et vanlig lommelyktbatteri med spenning 1,5 volt (V) flytte elektroner i en krets fra batteriet, gjennom en ledning fram til en lommelyktpære og gjennom en til ledning tilbake til batteriets andre.

Elektrisitet er altså et naturfenomen der stoffer kan ha forskjellig elektrisk ladning, og der ladde partikler kan transporteres på grunn av spenningsforskjeller.

Spør gjerne en voksen hvis dette ble vanskelig å forstå.
Lykke til!

(Her har du fått samme svar som den andre som spurte om elektrisitet 21/2)


Mvh Øistein

Svartjenesten enova (28.02.2006)

Alle spørsmål og svar