Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

energiressurse

jeg har ett prosjekt på skolen om energiressurser.
jeg lurer på om Norge utnytter alle sine energiressurser godt nok?
hvilke utnytter de godt og hvilke utnytter de ikke så godt?
hva kan vi eventuelt gjøre for å utvikle de energiressursene sånn at de yter sitt maksimale?
dette er mine spørsmål.
det hadde hvert fin å fått svar innen ikke alt for mange dager..(vis du vil svare på disse da)
takk på forhånd..!!

H. (08.03.2006)

Hei Helene!
Det er minst to måter å "utnytte alle sine energiressurser godt nok" på:

1. Å få tak i og ta i bruk mest mulig av de energiressursene som finnes i naturen i landet.

2. Å gjøre best mulig nytte av de energikildene man har i bruk, og ikke bruke mer enn nødvendig.


1. Norge har utnyttet sine vannkraftressurser i så stor grad at politikerne har erklært at "tiden for de store vannkraftutbyggingene er forbi" Det er derfor kraftutbyggerne nå har begynt å se nærmere på alle de små vannkraftprosjektene (små-/mini-/mikrokraftverk)

Norge holder høyt tempo på utvinning av olje i Nordsjøen. Faktisk så høyt at vi nå er over toppen av "oljealderen" i Nordsjøen, og man regner med at det vil utvinnes mindre og mindre olje på norsk sokkel de neste årene. Oljeselskapene håper derfor på ny aktivitet utenfor Lofoten, Troms og Finnmark.

Gassressursene er de som øker mest på utvinnigssiden for tiden, og her pumper vi opp alt vi klarer. Vi sender ut gass tilsvarende rundt 700 TWh i året. Til sammenligning bruker vi rundt 120 TWh elektrisk kraft hvert år. Nytt gassfunn er gjort på Snøhvitfeltet utenfor Hammerfest, og det er vedtatt at feltet skal utvinnes.

Vindkraftressursene er i en tidlig fase av sin utnyttelse, og her ligger det store uutnyttede ressurser og venter.

Bioenergiressursene (sammen med brennbart avfall) er utnyttet mye mindre enn i våre naboland, og her har Norge et stort energipotensiale på fornybar energi som "skriker" etter å bli utnyttet bedre.

I tillegg finnes det muligheter med energikilder som tidevann, bølger, saltkraft og solenergi - tillegg til muligheter rundt brennselceller, hydrogengass og varmepumper (geovarme).


Ulemepen med all energiutnytting er at det ALLTID har en eller annen form for kostnad for miljøet. Selv om vindkraft og vannkraft ikke slipper ut miljøgifter og drivhusgasser til atmosfæren, så påvirker de oftest omgivelsene på en direkte og bastant måte.

Derfor må alltid enhver ny energiutnytting vurderes opp mot den kostnaden den har for det nærmiljøet den skal utnytte. (med kostnad her menes ikke penger)



2. Å bruke den energien man har best mulig:
Siden det alltid fører med seg ulemper å "fange ny energi", så er det svært viktig at vi alle holder vårt eget energiforbruk på et fornuftig nivå, der vi ikke sløser med energien.
Vi kan ikke påstå at Norge bruker energiressursene godt nok i dette perspektivet.

Siden strøm koster 70-75 øre pr kWh i Norge, mens den koster rundt 1,00 kroner i Sverige og 1,65 kroner i Danmark - så bruker vi i Norge mye mer strøm enn noen av de andre landene. Faktisk bruker vi mer strøm (pr. innbygger) enn noen annen nasjon i verden! Men de andre nordiske landene bruker mye mer energi i form av direkte varme enn det vi gjør i Norge.

Strøm er en "foredlet vare" . Tenk på hva strømmen kan gjøre med en PC, en TV, stereoen og MP3'en/Ipod'en, lyset og heismotorene. Varmt vann kunne neppe gjøre denne jobben like bra...
Ment varmt vann kan varme opp hus (via radiatorer og gulvvarme)! Her er det at alle de andre landene bruker mye mer energi av lavere kvalitet enn strøm ved å varme vann direkte ved bruk av brennbare energikilder.

Når man lager strøm med disse brennbare energikildene, taper man svært mye energi underveis (ca 60%) - faktisk mye mer enn når man bruker den til direkte oppvarming.

Det er derfor viktig at også vi i Norge tar mer i bruk direkte varme (av lav energikvaltiet) til oppvarming - og bruker strøm kun der det kreves høykvalitet energi. Vi bør altså i mye mindre grad bruke elektrisitet til oppvarming hvis vi vil være effektiv med bruken av våre energiressurser.

Ellers bør du og dine venner tenke nøye over egen energibruk.
Mye av energibruken du selv har ansvar for forsvinner gjennom bruk av varmt vann. Vannvarming kan ofte stå for 20% av all energibruken i en husstand. Mest energi går det til oppvarming av husene våre, og her stikker ufornuftig bruk av med svært mye av våre energiressurser (vindu åpent og varmeovnen på? 24 grader i rommet i stedet for 21? Åpne dører? Utette dører og vinduer? Dårlig isolasjon og istapper fra taket? osv.)

Til sist kan man tenke over hvor flink man er til å skru av lys og hvor mange elektriske duppeditter som står plugget til en stikkontakt hele tiden. Trodde du at PC'en sluttet å brukte strøm når du trykte på Av-knappen? Har du lurt på hvordan mange PC-er kan starte bare man trykker på en tast? Lyser ei lita rød (grønn) lampe eller displayet på DVD-en nå? Hvor er mobil-laderen din akkurat nå?

Her er svært mange områder hvor vi trenger å forbedre vår energiressursbruk, og faktisk er det aller viktigst at dere som er unge lærer å bruke energien fornuftig.
Tror du dere er på rett vei her, eller kanskje ikke...?


Lykke til med energi-framtida
og ansvaret som din generasjon må ta!


Vennlig hilsen
Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (10.03.2006)

Alle spørsmål og svar