Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

batteri

hvordan er et batteri bygd opp og hvordan funker det?

B. (09.03.2006)

Svar:

Et enkelt batteri kan du lage selv ved at du stikker en sinkspiker og et kobberstykke inn i en appelsin. Kobler du ledninger fra den ene spikeren til ei lita lyspære og tilbake til det andre metallstykket, så vil du kunne få lys i pæra - og du har laget et batteri!
(Spør naturfaglæreren din om dette eksperimentet!)

Prinsippet som ble brukt her, er at det finnes ei "spenningsrekke" av de forskjellige metallene. Gull, sølv og kobber står høyt i denne spenningsrekka, mens sink og aluminium kommer lenger nede i rekka. Hvis man får elektroner til å vandre mellom to forskjellige metaller, kan dette brukes i et batteri.

Man får elektronene til å vandre ved at de to metallene plasseres i en elektrolytt. Syre vil være en typisk elektrolytt (-hørt om batterisyre?), og man kan se på appelsinen som en syrebeholder. Kobler man så en krets mellom de to metallene ("batteripolene") så vil det gå en strøm gjennom kretsen og det vil foregå en elektrolyse (en kjemisk prosess) i batteriet (altså i elektrolytten).

Igjen: Spør lærerne mer om elektrolyse og elektronvandringer!

I et bilbatteri er det enkelt å kjøre denne prosessen begge veier: Man lader batteriene og tilfører energi ved at ladning tilføres batteriet, slik at elektrolysen går "baklengs". Så kan man siden hente ut energien igjen når man bruker strøm fra batteriet. Et bilbatteri kalles ofte en blyakkumulator, og bruker ofte bly og sink som metallelektroder.

Håper dette forklarte noe!
(Spør en voksen om hjelp hvis noe er vanskelig, eller spør oss pånytt!)

Ha ei fin helg!

Med hilsen
Øistein Qvigstad Nilssen

Svartjenesten enova (10.03.2006)