Spør en energirådgiver!
Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.
Hvorfor blir noen hypre av godteri og andre ikke?
Hvorfor blir noen hypre av godteri og andre ikke?
Er det på grunn av at andre har høyere forbrenning enn andre? at det er forskjell på om man har spist før eller ikke? er det på grunn at det er forskjell på hvilke tilsetningsstoffer som gjør deg mest hyper og man har forskjellige ynglingsgodteri? Er det på grunn av at man forestiller seg at man blir det på grunn av man tenker at det er det som er mensingen? eller er det forskjell på om hvem man er sammen med, og at det er fordi man gjør hverandre oppspilte?
H.Y.J. (14.09.2011)
Svar:
Hei!
Vi her i Enova Svarer jobber hovedsaklig med spørsmål rundt energibruk og energiproduksjon.
Spørsmålet ditt har for så vidt med energi å gjøre siden det man spiser blir omgjort til energi som kroppen kan benytte seg av. Gjennom forbrenningen omgjøres karbohydrater (sukker), fett og proteiner til energi. Kroppen trenger denne energi for å drive seg selv, reparere celler osv.
Normalt får vi det nødvendige tilskuddet av karbohydrater gjennom den maten vi spiser (kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær inneholder mye karbohydrater) og man trenger derfor ikke å tilføre ekstra sukker i form av godteri eller andre sukkerkilder for å få nok energi (selv om det smaker godt).
Men akkurat hvorfor enkelte blir "hyper" av å spise godteri, mens andre ikke ser ut til å reagere, vet jeg rett og slett ikke. Dette er nok et mer medisinrelatert enn energirelatert spørsmål. På sidene til Helsedirektoratet (http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/) finner du bl.a. en del info om ernæring. Kanskje du finner noe om emnet der?
Mvh.
Oddvar
Enova SvarerSvartjenesten enova (15.09.2011)