Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Svømmebasseng

Hei, jeg har et svømmebasseng som rommer ca. 50m3 vann.
Over har jeg et drivhus av polycarbonate plater og det rommer ca. 50m3 luft. Lufta i rommet varierer mellom 17 og 50 grader, alt etter utetemperaturen, sol etc. Vannet er elektrisk varmet opp til 29 grader. Jeg lurer på hvordan temperaturene i vannet og lufta påvirker hverandre. Finnes det en matematisk formel? Dersom vannet sirkulerer, er det bedre for oppvarmingen på soldager, eller er det best om vannet står stille.

S. (13.06.2006)

Svar:

Hei Stian!

Det er nok flere formler en må ta i bruk for å beregne temperaturpåvirkningen mellom luft og vann. For å kunne foreta slike beregninger, må en kjenne til alle faktorer som har innvirkning på resultatet, og det vil føre for langt i denne spalten.

Generelt vil høy temperatur på vannet føre til mer fordampning, og dermed mer varmetap til omgivelsene, også luften, avhengig av relativ fuktighet i rommet, ventilering m.m. Fordampningen blir mindre ved høyere luftfuktighet. Når dampen kondenseres, avgis det varme. I ditt tilfelle skjer det vel hovedsakelig om natten og ved lave utetemperaturer, ettersom veggene avkjøles.

Hvorvidt sirkulasjon er gunstig for effektiv soloppvarming avhenger av vannkvaliteten. I humusfarget vann vil solstrålene bare trenge igjennom og varme opp de øverste lagene, og da må en sørge for en viss omrøring av vannmassene for å få hele bassenget. De fleste bassengene opererer imidlertid med klart vann, og da blir ikke denne problematikken så aktuell, ettersom solstrålene lett trenger helt ned til bunnen.
En viss omrøring skjer jo med naturlig aktivitet i bassenget. Har bassenget mørkfargede sider og bunn, vil oppvarmingen skje fortere, men det er vel ofte mer lekkert med lysere farger.

Hilsen
Kåre J Pettersen

Svartjenesten enova (15.06.2006)